250g cíceru (namočené cez noc a uvarené)
hrsť vykôstkovaných datlí
100g lieskových orechov
sladké korenie (škorica, kardamón a pod.)
kakao či čokoláda na obalenie
Cícer cez noc namočíme, ráno vodu zlejeme a uvaríme ju domäkka. Lieskové orechy dáme do rúry na 150 stupňov a počkáme, až popraská šupka. Potom ju jednoducho odrolíme. Orechy posekáme na pulzný chod najlepšie na drobnejšie kúsky.
Do mixéra vložíme datle a pridáme cícer s pár lyžicami vývaru. Rozmixujeme na hrubšiu kašu. Konzistencia bude skôr mäkšia, tekutiny sa snažíme pridávať čo najmenej.
V prípade slabšieho mixéra namočíme datle a využijeme nálev z nich.
V miske zmiešam rozmixovaný cícer s orieškami a korením. Ak bude zmes príliš mäkká, môžeme pridať strúhaný kokos, ktorý vsiakne časť vlhkosti. Pre lepšie tvorenie necháme zmes krátko vychladiť v chladničke av namočených rukách tvarujeme guličky.
Tie potom môžeme:
a) obaliť v kakau či karóbe
b) rozkúriť vo vodnom kúpeli horkú čokoládu, guličky v nej obaliť a nechať zatuhnúť. Budú potom pevnejšie.