1 kg bielej zeleniny
2 lyžice oleja
1 stredná cibuľa
0,7 litra zeleninového vývaru
200 g uvarených pšeno
nastrúhaný čerstvý chren
soľ, biele korenie, muškátový orech
ocot
voliteľne: rastlinná smotana na zjemnenie
Chrenová omáčka je takou českou klasikou – s kysnutou knedľou a v rastlinnom variante s opečeným tofu, tempehom či seitanom. Patríte k milovníkom chrenu alebo ho nevyhľadávate? Klasické „smotanové“ omáčky sú založené na bešameli z bielej múky a oleja. Pokiaľ máte radšej zdravšie verzie, môžete vyskúšať náš variant zo zeleniny. Ideálne je použitie „bielej“ zeleniny ako napríklad cukety, pastináku, patizónu, zemiakov, petržlenu, zeleru a ďalších. Len pozor, ak chcete omáčku naozaj bielu, tak nezabudnite cuketu olúpať. My z Vegmanie farbu toľko neriešime a pripravujeme omáčku z celých cukiet vďaka prospešnosti šupiek pre náš črevný mikrobiom.
Postup:
Na oleji orestujte cibuľu, a akonáhle zosklovatí, pridajte pokrájanú a očistenú zeleninu. Opekajte, kým nezozlátne a potom zalejte vývarom. Osoľte, okoreňte a pod pokrievkou duste do zmäknutia. Akonáhle bude zelenina mäkká, pridajte uvarené pšeno a rozmixujte ponorným mixérom. Omáčku môžete zjemniť rastlinnou smotanou.
Na záver omáčku dochuťte kvapkou octu, muškátovým orieškom a prípadne dosoľte. Nastrúhaný chren pridajte až na záver. Potom stačí nechať iba 5 minút prebublať a môžete servírovať. Za nás odporúčame celozrnnú kysnutú knedľu a opečený marinovaný seitan. Mňam.