variant z tofu
1 balíček natural tofu
4 väčšie strúčiky cesnaku
2 lyžice tahini pasty
1 lyžička lahôdkového droždia
1/2 lyžičky cibuľového prášku
soľ
orechový variant
60g kešu
4 väčšie strúčiky cesnaku
1 lyžička lahôdkového droždia
1/2 lyžičky cibuľového prášku
soľ
Ako pripravíte maslové a tvarohové nátierky v čisto rastlinnom podaní? Základnými surovinami sú oriešky (najvhodnejšie sú tofu alebo mandle), orieškové a semienkové maslá, tofu a prípadne ich kombinácia. Orieškové varianty sú tučnejšie a chutnejšie, ale budete si musieť siahnuť hlbšie do vrecka. Poďme si ukázať príklad na cesnakovej nátierke.
Tofu zbavíme prebytočnej vody a nastrúhame na jemnom strúhadle. Cesnak olúpeme a nastrúhame alebo pretlačíme spoločne k tofu. Pridáme dve lyžičky tekutejšej časti z tahini pasty (vhodná je nepražená). Ochutíme soľou, lahôdkovým droždím, voliteľne aj cibuľovým práškom.
Orechy kešu namočíme cez noc do studenej vody. Ráno ju vylejeme a kešu najskôr rozmixujeme s menším množstvom vody (aby zmes bola čo najhustejšia). Pridáme nasekaný cesnak, soľ a lahôdkové droždie a ešte chvíľu spoločne mixujeme.
Cesnakovú nátierku podávame na čerstvom pečive, s vetvičkami pažítky alebo petržlenovej vňate. Výborne sa k nej hodia aj čerstvé klíčky.