stredne veľká hlávka brokolica
2 lyžice hrachovej alebo cícerovej múky
2 lyžice lahôdkového droždia
2 strúčiky cesnaku
1/2 lyžičky soli
1 lyžička majoránky
väčšia štipka korenia
ovsené vločky na zahustenie
Najskôr brokolicu očistíme a rozoberieme na menšie ružičky. Dolnú časť stonky môžete olúpať a použiť ako oblohu (chutí podobne ako kaleráb) alebo si ju ponechať na vývar. V mierne osolenej vode brokolicu krátko uvaríme (stačí do polomäkka).
Rozmixujeme ju spoločne so strukovinovou múkou, lahôdkovým droždím, soľou, čiernym korením, cesnakom a majoránom. Brokolicové fašírky majú menej výraznú chuť, takže sa ich nebojte prikoreniť. Tiež do nich môžete voliteľne pristrúhať pol kocky údeného tofu.
Zmes bude vďaka varenej brokolici pomerne vlhká, takže ju podľa potreby zahustite jemnými ovsenými vločkami. Vytvarujte placky a smažte ich vo vyššej vrstve oleja z oboch strán do zlato-hneda. Pečené v rúre budú pochopiteľne zdravšie, ale v prípade brokolice skôr odporúčam ich osmahnúť. Tuk je nositeľom chuti, prebytočný olej ale nechce vsiaknuť do obrúska.
Podávajte ich so šťouchanými zemiakmi alebo zemiakovou kašou, k vareným zemiakom si pripravte dip na namáčanie (z rastlinného jogurtu alebo napríklad tahini pasty).