Kategória receptu: Bezlepkové

Inšpirujte sa paletou zdravých a čisto rastlinných receptov z bezlepkových obilnín (ryža, pšeno, pohánka, cirok, amarant, quinoa), strukovín (cícer, hrach, fazuľa, šošovica), orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Od nátierok, cez polievky, omáčky až po hlavné chody.

Polievka z červenej repy

Polievka z červenej repy

19. 10. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Polievky

Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více

Výpečky so špenátom

Výpečky so špenátom

07. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Dehydrované sójové mäso si žiada viackrokovú úpravu a marinovanie, potom ale môžete docieliť skvelé výsledky. Sójové kocky prelejeme vriacou vodou a potom pripravíme vývar, ktorý riadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový … více

Jáhlové placky

Pšenové placky

20. 09. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Hlavné chody

Zostali vám doma uvarené pšeno a neviete, čo s nimi? Skúste tieto chutné placky. Do asi dvoch hrnčekov varených pšenov som primiešala 3 lyžice ryžovej múky, lyžičku psylia (ktoré slúžia ako spojivo) … více

Mandlový raw burger

Mandľový raw burger

25. 08. 2021   napsal/a: redakce | druh jedla: Hlavné chody

Mandle cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Všetky ingrediencie v robote zmixujeme do požadovanej konzistencie, vytvarujeme burgre a je hotovo. Ako príloha sa skôr ako žemľa hodí zeleninový … více

Ajvar

Ajvar

12. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Ajvar – tradičnú chorvátsku paprikovú pastu pripravíte tak, že baklažány najprv pokrájate na kolieska, osolíte a necháte vypotiť. Utrite ich obrúskom a spoločne s očistenými paprikami ich upečte v rúre do mäkka. … více

Baba ganoush

Baba ganoush

11. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Baklažánová sezóna je tu. Už ste vyskúšali plnené baklažány, zapečené baklažány, urobili ste ich na grile a pridali do rizota… a stále vám zostávajú ďalšie fialové plody na použitie… A poznáte Baba … více

Karfiolová pizza

Karfiolová pizza

08. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Karfiol v mixéri rozmixujeme na drobné kúsočky a premiestnime do väčšej misy. Osvedčil sa mi ručný miskový mixér s nožmi tvaru S a rýchlem mixovaním iba nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více

Baklažán načierno

Baklažán načierno

18. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Baklažán pokrájame na plátky, posolíme a necháme štvrť hodiny “vypotiť”, aby sme z neho vytiahli horkosť. Potom ho osušíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na … více

Burger z quinoi a červených fazolí

Burger z quinoi a červenej fazule

25. 06. 2021   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Uvaríme hrnček červenej quinoi s dvojnásobným množstvom vody. Pridáme rozmixovanú plechovku červených fazule, väčšiu cibuľu pokrájame najemnú, prelisujeme 3 strúčiky cesnaku. Ochutíme korením (soľ, korenie, majorán, koriander, mletá rasca) a lyžicou horčice. … více

Gratinované brambory

Gratinované zemiaky

19. 06. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Prílohy

Zemiaky oškrabeme a nakrájame na tenké plátky (cca 2 milimetre). Vložíme ich do misky na pečenie, štedro osolíme a okoreníme, dôkladne všetko premiešame, posypeme rozmarínom a zalejeme rastlinnou smotanou. Misku priklopíme vekom … více

Cuketové placky

Cuketové placky

05. 06. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Hlavné chody

Ako na cukeťákov? Na hrubom strúhadle som postrúhala dve menšie cukety, osolila ich pol lyžičkou soli, pridala korenie (1/2 lyžičky mletej koriandra, 1/2 lyžičky mletej rasce a jeden strúhaný cesnak) a pridala … více

Mrkvová polievka

Mrkvová polievka

26. 05. 2021   napsal/a: redakce | druh jedla: Polievky

Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátnuť, pristrúhame malý kúsok zázvoru a spoločne minútu zasmažíme. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a dve minúty ju orestujeme. Zalejeme vodou a uvaríme. … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?