Inšpirujte sa paletou zdravých a čisto rastlinných receptov z bezlepkových obilnín (ryža, pšeno, pohánka, cirok, amarant, quinoa), strukovín (cícer, hrach, fazuľa, šošovica), orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Od nátierok, cez polievky, omáčky až po hlavné chody.
Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více
Túto polievku som vyskúšala po tom, čo mi doma ostali uvarené fazule adzuki a premýšľala som, čo s nimi. V hrnci som na lyžicu oleja nechala zľahka zosklovatieť na mesiačiky pokrájanú cibuľu. … více
Dehydrované sójové mäso si žiada viackrokovú úpravu a marinovanie, potom ale môžete docieliť skvelé výsledky. Sójové kocky prelejeme vriacou vodou a potom pripravíme vývar, ktorý riadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový … více
Zostali vám doma uvarené pšeno a neviete, čo s nimi? Skúste tieto chutné placky. Do asi dvoch hrnčekov varených pšenov som primiešala 3 lyžice ryžovej múky, lyžičku psylia (ktoré slúžia ako spojivo) … více
Mandle cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Všetky ingrediencie v robote zmixujeme do požadovanej konzistencie, vytvarujeme burgre a je hotovo. Ako príloha sa skôr ako žemľa hodí zeleninový … více
V hrnci som zahriala lyžicu oleja a najprv pridala nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a orestovala. Po pár minútach som pridala sladké zemiaky, hrušku a tymian a za občasného miešania zľahka osmažila … více
Ajvar – tradičnú chorvátsku paprikovú pastu pripravíte tak, že baklažány najprv pokrájate na kolieska, osolíte a necháte vypotiť. Utrite ich obrúskom a spoločne s očistenými paprikami ich upečte v rúre do mäkka. … více
Baklažánová sezóna je tu. Už ste vyskúšali plnené baklažány, zapečené baklažány, urobili ste ich na grile a pridali do rizota… a stále vám zostávajú ďalšie fialové plody na použitie… A poznáte Baba … více
Pečený karfiol je niečo veľmi jednoduché, o čom rozhodne nepremýšľate, že by mohlo byť také božské. Chcete dôkaz namiesto sľubov? Ak máte doma karfiol, pustite sa do toho. Karfiol rozdeľte na menšie … více
Karfiol v mixéri rozmixujeme na drobné kúsočky a premiestnime do väčšej misy. Osvedčil sa mi ručný miskový mixér s nožmi tvaru S a rýchlem mixovaním iba nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více
Baklažán pokrájame na plátky, posolíme a necháme štvrť hodiny “vypotiť”, aby sme z neho vytiahli horkosť. Potom ho osušíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na … více
Uvaríme hrnček červenej quinoi s dvojnásobným množstvom vody. Pridáme rozmixovanú plechovku červených fazule, väčšiu cibuľu pokrájame najemnú, prelisujeme 3 strúčiky cesnaku. Ochutíme korením (soľ, korenie, majorán, koriander, mletá rasca) a lyžicou horčice. … více
Nesírené sušené marhule pokrájame na štvrťky a spoločne s hrozienkami ich namočíme do pohára plného vody (tzv. sedmičky). Ideálne ich tak necháme napučať cez noc. Voda vďaka tomu zosladne a nie je … více
Zemiaky oškrabeme a nakrájame na tenké plátky (cca 2 milimetre). Vložíme ich do misky na pečenie, štedro osolíme a okoreníme, dôkladne všetko premiešame, posypeme rozmarínom a zalejeme rastlinnou smotanou. Misku priklopíme vekom … více
Najprv som nakrájala jednu malú cibuľu nadrobno, jednu stredne veľkú batátu (sladký zemiakov) na menšie kocky a zmiešala ich v miske so šálkou varenej cíceru, 1/2 lyžičkou soli, 1/2 lyžičkou škorice a … více
Brokolicu rozoberieme na stredne veľké ružičky a zhruba tri minúty povaríme. Šampiňóny môžeme nechať surové. Vytvoríme si cestíčko z cícerovej múky, lahôdkového droždia, čiernej soli, lyžice sójovej omáčky a obľúbeného korenia (napr. … více
Túžite po chrumkavej vegánskej “slanine”, ktorú môžete ozvláštniť krémové polievky alebo šaláty? Skúsiť to môžete z osmažených či opečených tenkých plátkov tempehu či tofu, ale dnes vám poradím verziu s kokosovými chipsy. … více
Ako na cukeťákov? Na hrubom strúhadle som postrúhala dve menšie cukety, osolila ich pol lyžičkou soli, pridala korenie (1/2 lyžičky mletej koriandra, 1/2 lyžičky mletej rasce a jeden strúhaný cesnak) a pridala … více
Zo zeleniny (napr. povädnutejších kúskov) si pripravte dlhým varením na miernom ohni poctivý zeleninový vývar. Pridajte doň na niekoľko hodín vopred namočenú menšiu hrsť húb shitake – vo vývare napučia a zároveň … více
Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátnuť, pristrúhame malý kúsok zázvoru a spoločne minútu zasmažíme. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a dve minúty ju orestujeme. Zalejeme vodou a uvaríme. … více