Zeleninový wok s citrónovou príchuťou
Hlboká panvica wok je skvelý vynález, že jo? Naozaj sa mi páči intenzívna práca stáleho rýchleho miešania s dvoma veľkými drevenými lyžičkami, v obrovskej panvici nad veľkým ohňom. Je to niečo veľmi … více
Inšpirujte sa paletou zdravých a čisto rastlinných receptov z bezlepkových obilnín (ryža, pšeno, pohánka, cirok, amarant, quinoa), strukovín (cícer, hrach, fazuľa, šošovica), orechov a semien, jedlých húb alebo rôznych druhov zeleniny. Od nátierok, cez polievky, omáčky až po hlavné chody.
Hlboká panvica wok je skvelý vynález, že jo? Naozaj sa mi páči intenzívna práca stáleho rýchleho miešania s dvoma veľkými drevenými lyžičkami, v obrovskej panvici nad veľkým ohňom. Je to niečo veľmi … více
Kešu namočíme cez noc do vody, pred použitím ich zlejeme. Psýlium ideálne ešte preženieme mixérom na čo najjemnejší prášok, aby sme získali čo najhladšiu konzistenciu. Osvedčilo sa mi pridať potom rovnú vodu … více
Chrumkavé aj bez nadbytku oleja. Také sú hranolky z polenty. Ich príprava je trochu pracnejšia, než u zemiakových hranolčekov, ale verte mi, stojí to za to. Stačí uvariť 1,5 hrnčeka polentovej (kukuričnej) … více
Cibuľu olúpeme a pokrájame nahrubo. Na panvici rozpálime olej a na strednom ohni smažíme cibuľu, kým nezmäkne. Pridáme na drobnejšie kocky pokrájaný tempeh a restujeme ho pár minút, kým nezačne tvoriť kôrka. … více
Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych … více
Pohánku som varila v pomere 1: 2 zŕn k vode. Najprv som priviedla ľahko osolenú vodu do varu, potom som do nej pridala pohánku. Varila som ju zhruba 15 minút. Medzitým som … více
Bielu fazuľu namočíme cez noc, vodu vylejeme, pridáme čerstvú a uvaríme ich do mäkka (môžu byť až ľahko rozvarené). Na oleji necháme zosklovatieť cibuľu pokrájanú na prúžky, pridáme na prúžky nakrájanú papriku … více
Pohánka je v kombinácii s hubami naozaj výborná. Vyskúšať môžete rôzne varianty – lesné huby, hlivu alebo shitake. Potrebovať budeme pohánkové krúpy. Lámanka sa pre rizoto príliš nehodí, pretože by vytvorila kašovitú … více
Pokiaľ ste polentu ešte nepripravovali, prečítate si náš návod ako variť polentu. Uvarenú polentu premiestnime na studenou vodou vypláchnutý pekáč a rozotrieme ju do tenkej vrstvy. Nakrájame si jablká, červenú cibuľu a … více
Cícer pripravíme bežným spôsobom alebo siahneme po konzerve (čerstvo uvarenému sa však zďaleka nevyrovná). Tekvicu očistíme, rozkrojíme a lyžicou vydlabeme vnútro so semienkami. Dužinu pokrájame na mesiačiky či väčšie kocky, osolíme a … více
1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť … více
Cícer je dosť náročný na čas prípravy – namáčanie zaberie 12 hodín a varenie ďalšiu hodinu a pol. Na toto maškrtenie tak skôr využijete nevyužitý zvyšok cíceru z iného varenia alebo si … více
Strúhaný kokos a ovsené vločky by doma mala mať každá správna gazdinka. Patríte medzi nich? Potom máte všetko potrebné na domácu rastlinnú smotanu, ktorú zaobstaráte do pár minút za pár korún. Stačia … více
Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z … více
Cícer cez noc namočte. Ráno vymeňte vodu, zľahka osoľte a uvarte do mäkka. Pretože to trvá 80 – 90 minút, odporúčam si uvariť väčšie množstvo, časť nechať v chladničke (napríklad na hummus) … více
Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej … více
Pokrájenou cibulku zpěníme na olivovém oleji a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku … více
Na tieto smoothies budeme potrebovať tri pekne zrelé banány (mali by mať už na šupke čierne bodky), jeden pomaranč, dve hrsti opláchnutého baby špenátu a pohár vody. Najprv potrebujeme rozomlieť ľanové semienko, … více
Hlávková kapusta práve neokupuje popredné stránky magazínov o výžive. Pritom ide o celoročne cenovo dostupnú zeleninu, ktorá sa môže pochváliť nízkou kalorickou hodnotou k pomeru vysokému podielu vitamínu K a predovšetkým C. … více
Cibuľa ošúpeme a pokrájame na drobno. Vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Potom pridáme na menšie kocky nakrájané olúpané zemiaky a pár minút restujeme spoločne. Stiahneme plameň, pridáme papriku … více