stredne veľký baklažán
cibuľa
3 polievkových lyžice sójovej omáčky
1/2 polievkové lyžice jablčného octu
2 čajové lyžičky zemiakového alebo kukuričného škrobu
1/2 polievkové lyžice cukru
olej
soľ
Baklažán pokrájame na plátky, posolíme a necháme štvrť hodiny “vypotiť”, aby sme z neho vytiahli horkosť. Potom ho osušíme a nakrájame na malé kocky.
Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na oleji. Pridáme baklažán a krátko osmažíme. Pretože baklažán rýchlo natiahne olej, podlejeme ho vodou a necháme chvíľku dusiť.
Pridáme kvalitnú sójovú omáčku, jablkový ocot, cukor a soľ a ďalej dusíme. Pred koncom rozmiešame škrob v troche studenej vody a vmiešame za stáleho miešania do zmesi, aby utvorila hutnú omáčku.
Podľa chuti ešte pridáme soľ alebo štipku sypkého zeleninového bujónu.
Pokiaľ chceme zvýšiť množstvo bielkovín, na druhej panvici zľahlo opražíme menšiu hrsť arašidov a posypeme ním povrch omáčky. Vhodnou prílohou je ryža.