obsah článku
Jesenný čas v kuchyni
Jeseň akoby si hovorila o zvoľnení, upokojení a to nielen v živote, ale aj v kuchyni. Po sviežom lete, kedy sa nám v kuchyni nechcelo tráviť veľa času a jedlá sme pripravovali čo najrýchlejšie, je jeseň pravým opakom. Vonku je nevľúdne a aj keď slnko cez okno hreje, vonku už také sily nenaberá a my viac ako kedykoľvek predtým túžime potom, zahriať sa poctivým a dobrým domácim jedlom, však?
V angličtine majú pre tento druh jedál krásne označenie „comfortable food“, ktoré by sa do slovenčiny dalo preložiť ako jedlo navodzujúce pohodu. A s týmto sú práve spojené aj jedlá z jedného hrnca. Po lete, kedy sa pečenie a dlhé varenie príliš neholduje, teraz nastáva čas, kedy naopak naše telo volá po teplom jedle plnom chutí, bielkovín a výrazného korenia.
Takým typickým českým predstaviteľom je napríklad poctivý guláš, hustá obedová polievka či gratinované zemiaky.
Výhody a nevýhody jedál z jedného hrnca
Aké sú výhody a nevýhody varenia v jednom hrnci? Kuchári/ky ocenia úsporu riadu, energie aj času. Väčšinu nižšie uvedených jedál pripravíte do pol hodiny a potom len čakáte, kým sa uvaria či upečú a vy si môžete v prevoňanej kuchyni zahrať pri čakaní s najbližšími spoločnú hru alebo sa oddávať relaxácii pri krbe.
Spoločné varenie v jednom pekáči/hrnci taktiež dodá pokrmu výraznú chuť a všetky použité ingrediencie budú prestúpené chuťou s výraznou intenzitou. Nebojte sa preto korenia, tieto jedle to potrebujú.
Medzi nevýhody môže mnoho ľudí zaraďovať vzhľad, pretože v momente, keď všetky ingrediencie varíte či zapekáte dohromady, výsledok na tanieri nemusí byť tak krásny, ako je to pri jedál varených zvlášť. Príkladom môže byť použitie červenej repy v zapekanej zeleninovej zmesi, kedy repa na červeno zafarbí všetko.
Rôzne dĺžky varenia jednotlivých zložiek môžu tiež napáchať neplechu na výslednom efekte z jedla. Eliminovať to môžete tak, že napríklad pri zelenine tvrdšie kúsky nakrájate na drobnejšie kúsky, naopak mäkšie na väčšie, čím sa skráti doba prípravy tvrdých potravín a predĺži doba mäkkých. Ďalším riešením je pridať mäkké kúsky neskôr. Ja osobne napríklad paradajky aj cuketu pridávam do zmesí hneď, pretože práve to, že sa rozvaria a urobia v jedle „omáčku“ na nich oceňujem a príde mi, že výsledok je potom krémovejší.
Ako poslednú „nevýhodu“ by som uviedla fakt, že všetky tieto jedlá sú väčšinou lepšie na druhý deň. Ale osobne to beriem skôr ako pozitívum a pripravujem tieto jedlá vo väčšom množstve a máme ich na viackrát. A čo vy?
Teraz už poďme variť. Nájdete si svojho favorita alebo vyskúšate všetky naše recepty?
Zapečené jedlá z jedného pekáča
Zapečená zelenina s tofu/tempehom
Obľúbenec našej jesene. Zeleninu kombinujte podľa stavu vašej chladničky/záhradky, výsledok bude vždy famózny. Raz si jedlo dajte len tak s kvasenou zeleninou, inokedy zas s kváskovým chlebom (nezabudnite pečivom vytrieť výpok) a nabudúce si k zmesi môžete urobiť čerstvý šalát.
- suroviny
- 1 kg zeleniny (tekvica, cuketa, paradajka, paprika, cibuľa, mrkva, červená repa)
- 1 lyžica obľúbeného grilovacieho korenia (odporúčam soľ Berber, pozor ide o ochutenú soľ, tak množstvo upravte podľa toho, ako ste zvyknutí soliť)
- 3 lyžice oleja
- 2 bal. údeného tofu alebo tempehu
Postup: Všetky ingrediencie nakrájajte na zhruba rovnako veľké kúsky, premiešajte s korením a olejom a pečte v prikrytom pekáči domäkka. Pokiaľ je zelenina tvrdá, nedávate tam žiadnu „vodnatú“, odporúčam zmes podliať trochou vody.
Akonáhle bude zmes mäkká, pekáč odklopte a ešte zeleninu opečte dozlatista. Pečie sa pri 180 °C, doba záleží na veľkosti a zelenine, ale počítajte aspoň s 40 – 60 minútami.
Kukuřízek na smotane
Obľúbená zveganizovaná pochúťka môjho detstva. Kukureza sa dá nahradiť údeným tofu, ale nie je to ono.
- suroviny
- 3 bal. Kukurezkov
- 1 kg zemiakov
- soľ, korenie
- 400 ml rastlinnej smotany
- 1 lyžička plnotučnej horčice
- 1 lyžička lahôdkového droždia
- 100 g rastlinného syra na strúhanie
- olej
Postup: Zemiaky olúpte a nakrájajte na kolieska. Pekáč (20 x 30 cm) vyložte papierom na pečenie, pokvapkajte olejom a nakladajte vrstvu zemiakov. Na zemiaky dajte kukurezky a na ne opäť vrstvu zemiakov.
Smotanu rozmixujte s horčicou, droždím, soľou a čiernym korením. Zmesou zalejte zemiaky. Nebojte sa osoliť viac, zemiaky veľa soli natiahnu, tak nech potom jedlo nemáte mdlé. Vrchnú vrstvu zemiakov ešte posypte strúhaným syrom. Priklopte a pečte pri 180 °C približne 1 hodinu, kým nebudú zemiaky mäkké. Na záver opäť poklop odkryte a nechajte jedlo opiecť dozlatista. Servírujte opäť s čerstvou zeleninou.
Tip 2:Môžete použiť aj bešamel z Hrašky.
Zapečené gnocchi po taliansky
Zapečené gnocchi vás vrátia na dovolenku do Talianska, ale zároveň sa budete cítiť veľmi príjemne aj keď za oknami bude nevľúdno. Zemiakové halušky sú veľmi sýte a zapečenie im prospieva. Vyskúšajte, určite si túto kombináciu zamilujete.
- suroviny
- 500 g hotových gnocchi
- 1 pohár marinovaných paradajok v oleji
- 200 g listového špenátu
- 200 ml rastlinnej smotany
- 200 ml paradajkového pyré
- soľ, korenie
- hrsť slnečnicových semienok
- hrsť čiernych olív
Postup: Paradajky sceďte, ale olej nevylievajte, časť použijete a časť si môžete nechať napríklad na namarinovanie tofu, nakrájajte na pásiky. Všetky ingrediencie premiešajte a dajte do pekáča. Priklopte a pečte 30 minút pri 180 °C. Potom zmes odklopte a pečte ešte ďalších 5 minút, aby sa jedlo krásne opeklo. K zmesi sa skvele hodí rýchly paradajkový šalát s rukolou.
Varené jedlá z jedného hrnca
Fazuľový kotlík
Pikantný fazuľový pokrm plný chilli a kukurice, ktorý si zamiluje takmer každý milovník pikantných pokrmov. Patríte medzi nich aj vy? A pokiaľ chilli neholdujete, stačí chilli nahradiť nepálivou paprikou.
- suroviny
- 500 g uvarených veľkých fialových fazule (môže byť aj zmes)
- 3 lyžice oleja
- 2 cibule
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 1 plechovka sterilizované kukurice
- 1 lyžička údené papriky
- 1 chilli paprička
- 250 ml zeleninového vývaru
- 1 lyžica javorového sirupu
- tymian, soľ, korenie
Postup: Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku, pridajte korenie a sirup a krátko nechajte skaramelizovať. Potom pridajte ďalšie suroviny a pod pokrievkou varte do zmäknutia. Zmes je ideálna s hriankou.
Zemiakový guláš
Uvariť chutný guláš sa zdá jednoduché, ale chce to cit na dochucovanie a hlavne sa korenie nebáť, pretože poriadny guláš musí mať šmrnc.
- suroviny
- 2 cibule
- 2 lyžice rastlinného oleja
- 4 zemiaky
- 1 lyžica údené papriky
- 1/4 lyžičky mletej rasce
- 1 lyžička majoránky
- soľ, korenie
- 2 guličky borievky
- 2 bobkové listy
- 2 guličky nového korenia
- 750 ml zeleninového vývaru
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 sójové párky
- hrsť sušených, vopred namočených húb
- 3 lyžice špaldovej múky na zahustenie
Postup: Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľu dozlatista. Akonáhle bude cibuľa opečená, zaprášte ju múkou a orestujte. Potom pridajte zvyšné suroviny a pod pokrievkou varte do zmäknutia zemiakov. Servírujte posypané petržlenovou vňaťou, s kolieskami čerstvej čili papričky a kváskovým chlebom.
Špagety z jedného hrnca
Tento recept nie je pre milovníkov poctivých talianskych cestovín, pretože v tomto recepte sa vymyká postup oproti tomu klasickému talianskemu, ale prekvapí vás chuťou.
- suroviny
- 350 g sušených špaget
- 350 g cherry paradajok
- 1 cibuľa
- 3 strúčiky cesnaku
- 2 lyžičky kapary
- 1 hrsť bazalky
- 2 lyžice olivového oleja
- 1 lyžička soli
- 5 sušených v oleji marinovaných paradajok
- hrsť čiernych olív
- 1 hrnček vegán bieleho vína
- 1,5 hrnčeka zeleninového vývaru
Postup: Cibuľu, cesnak nakrájajte na tenké plátky, paradajky nakrájajte na polovice, rovnako tak aj kapary a olivy. Do hrnca dajte cestoviny, pridajte zvyšné suroviny a zalejte vínom a vývarom a pod pokrievkou varte do zmäknutia. Odporúčam v priebehu párkrát zmesou zamiešať. Po 8 – 10 minútách máte hotovo a ihneď servírujte.
Zeleninové rizoto
Opäť recept, ktorý nepoteší milovníkov talianskej kuchyne, ale milovníkov školského rizota zaiste. Chuť rizota bude ovplyvnená druhom použitej zeleniny.
- suroviny
- 2 hrnčeky prepláchnutej guľatozrnnej ryže
- 1 cibuľa
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 1 hrnček nakrájanej zeleniny (zmes mrkva, hrášok, kukurica)
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- 150 g uvarenej strukoviny
- soľ, korenie
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- rastlinný syr na stúhanie
Postup: Na oleji orestujte na drobno nakrájanú cibuľu, pridajte ryžu, zeleninu, pretlak a podlejte vývarom, varte pod pokrievkou do zmäknutia. Na záver do rizota vmiešajte lahôdkové droždie a strukoviny. Servírujte posypané strúhaným syrom.
Indické karí
Posledným tipom na chutné a rýchle jedlo z jedného hrnca je indické karí. Opäť existujú stovky variantov, ja som zvolila cícerové karie s kokosovým mliekom, ktoré u nás doma patria k najobľúbenejším. Ako prílohu môžete zvoliť placky Naan, ryžu.
- suroviny
- 250 g uvarenej cíceru
- 1 plechovka kokosového mlieka
- 1 cibuľa
- 1 plechovka lúpaných paradajok
- 1 lyžička rímskej rasce
- 1 lyžička garam masala
- 1 lyžička karí pasty
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice oleja
Postup: Na oleji orestujte cibuľu a cesnak, pridajte rímsku rascu, garam masalu a kari pastu. Krátko prehrejte, ako sa korenie rozvonia dajte do hrnca zvyšnej suroviny. Prevarte do zmäknutia cibule. Pri servírovaní posypte čerstvým koriandrom.
Záver
Zaujali vás recepty z jedného hrnca? Neváhajte a vyskúšajte, uvidíte, že nebudete ľutovať a objavíte svoju novú stálicu.