Kukuričná polenta sa pripravuje z krupice a jej využitie je naozaj pestré. Patrí medzi stálice talianskej kuchyne, kde sa podáva najčastejšie ako príloha v podobe kaše. Pripravíte z nej ale mnoho ďalších jedál. Od koláče, cez nákyp až po hranolky. Aj keď sa o polente tradujú rôzne zvesti, kvôli ktorým sa jej mnohí vyhýbajú, ale celé kúzlo spočíva v správnej príprave.
Čo je polenta? Jedná sa o kašu pripravovanú práve z kukuričnej krupice. K jej výrobe sa využíva kukurica siata, ktorá je v Slovenskej republike vôbec najrozšírenejším druhom. Tradične sa pripravuje v severovýchodnej Taliansku, a hoci bola považovaná za jedlo chudobných, je dnes pomerne využívanou a obľúbenou potravinou prakticky po celom svete.
obsah článku
Polenta z konvenčného, alebo ekologického poľnohospodárstva?
Vráťme sa ale ešte k samotnej kukurici. Pestovanie, ktoré možno dnes označiť za normálne, v mnohých prípadoch používa geneticky modifikované odrody. Tie sú navyše ešte potom chemicky ošetrované herbicídmi, pesticídmi, fungicídmi a insekticídmi. Neznie to úplne lákavo a už vôbec nie v spojení s potravinami. Dajte preto radšej prednosť produktom z ekologického poľnohospodárstva. Dnes sú už pomerne dostupné a často sa objavujú aj na pultoch supermarketov.
Priemyselná i domáca výroba
Kukuričná krupica sa vyrába obvyklých spôsobom ako múky z ostatných plodín. Cesta zrna začína v násypke, odkiaľ putuje do čistiarne, kde dochádza k odstráneniu nečistôt. Nasleduje hydrotermicky príprava obilia, kde na zrno pôsobí vlhko a teplo. Vďaka tomu sa neskôr ľahšie oddeľuje šupka. Ďalším krokom je odstránenie klíčkov. Bohužiaľ kvôli tomu stráca rad výživných látok, ale na druhú stranu umožňuje rozšírenie sortimentu a najmä potom jeho dlhšie skladovanie. Kukurica zbavená klíčkov má tiež nižší podiel tuku. Po týchto úpravách už zrná čaká vlastný proces mlynského spracovania.
Obľúbené recepty
Možností, ako využiť polentu v kuchyni, je nespočet. Začnime rozdelením na slané a sladké jedlá. V oboch prípadoch nebude o recepty núdza.
Polenta na sladko
Rozhodne by ste mali vyskúšať sladkú verziu. Najobľúbenejšie je polentová kaša. Pripravuje sa z hladkej krupice a môžete si ju ochutiť presne podľa svojho gusta. Veľkou výhodou je, že zasýti na dlhú dobu a je úplne bezlepková. Rovnako je na tom zapečená polenta, ktorú si môžete pripraviť už večer. Jej príprava je dokonca ešte menej náročná ako kaša. Pečená polenta nemusí byť len sladká.
Z hustej zmesi sa dá pripraviť polentový korpus na najrôznejšie koláče alebo torty. Pripravte si základ zo šiestich dielov vody, prípadne rastlinného mlieka a pridajte diel krupice. Zmes varte približne 45 minút a následne ju rozprestrite na papier na pečenie do formy. Polenta by potom mala niekoľko hodín odpočívať v chladničke, najlepšie cez noc. Do korpusu môže pridať oriešky, sušené ovocie, štipku škorice a podobne. Zvyšok torte už pripravte podľa svojho obľúbeného receptu, alebo vyskúšajte náš.
Polentový koláč
Je veľmi jednoduchý, svieži a zároveň zdravý. Polentový koláč je presne ten typ múčnika, ktorý si môžete sem tam dopriať bez výčitiek.
ingrediencie:
- 100 g jemnej kukuričnej polenty
- 150 g mletých mandlí
- 150 g rozpusteného rastlinného masla
- 60 kvapiek stevie
- 2 lyžičky kypriaceho prášku bez fosfátov
- 3 lyžice škrobu
- kôra z 1 citróna
Zmiešajte dohromady všetky suché ingrediencie, až potom pridajte rozpustené maslo a steviu. Ak chcete použiť iné sladidlo, môžete ju nahradiť javorovým sirupom, ale pridajte o niečo viac mletých mandlí. Pečte na 180 °C približne 20 minút. Hotový koláč môžete ozdobiť čokoládovou alebo karobovou polevou, prípadne pripravte polevu z citrónovej šťavy a ryžového sirupu. Ak zvolíte citrónovou, koláč po upečení prepichajte špajdľou a až potom polejte. Poleva sa tak dostane aj dovnútra a múčnik bude chutiť ešte lepšie.
Slané recepty z polenty
Zmeňte spôsob dochucovanie a pripravte si tiež slanou polentu. Tradične sa podáva slaná polentová kaše, kde sladidlo a ovocie nahradí soľ a bylinky. Túto úpravu môžete podávať rovnako ako akúkoľvek inú prílohu. Prípadne môžete skúsiť polentu so zeleninou a riasou. Je to jednoduchý a pritom mimoriadne výživný obed.
U nás sa častejšie pripravuje tuhá zmes, ktorá po uležanie slúži ako základ pre prípravu pokrmov. Z tej sa potom ľahko vytvorí dokonca aj polentové hranolky alebo slaný koláč, ktorý môžete ochutiť zakaždým inak.
Grilovaná polenta
Sezóna grilovanie je opäť tu a tak nezostáva, než predstaviť tiež obľúbenou grilovanou polentu. Aj na tú si najprv pripravte tuhú zmes a ešte teplú ju prelejte na papier na pečenie, kde v chladničke stuhne. Po niekoľkých hodinách polentu nakrájajte na ľubovoľné tvary, ochuťte zmesou oleja s korením a môžete začať grilovať.
Polentová knedľa
Vy z vás, ktorí máte bezlepkovú diétu, už ju možno poznáte, ale ak nie, rozhodne vyskúšajte. Polentová knedľa je zdravšia, rýchlejšia a oveľa jednoduchšia na prípravu než ten zemiaková, nieto kysnutá.
ingrediencie:
- 1 hrnček polenty (akékoľvek)
- 3,5 hrnčeka vody
- soľ a prípadne ďalšie koreniny podľa chuti
Večer si namočte kukuričnú krupicu a nechajte cez noc vo vode. Ráno ju neslievajte, ale celý obsah vlejte do hrnca a povarte. Počkajte do bodu varu a v ten okamih polentu osoľte a plameň stiahnite na minimum. Kým je v hrnci dosť vody, nemusíte ju miešať. Za 40 minút budete mať hotovo. Potom nechajte 10 minút odstáť a máte hotovo. Vytvarujte knedlík a môžete rovno krájať.