Či už ich trháte zo stromu na svojej záhrade alebo chodíte na ich zber do obchodu či na trhy, marhule a broskyne skrátka k letu neodmysliteľne patria. Sú chutné začerstva, zakomponované do dezertov, sušené, zavarené aj prekúzlené do marmelády. S takým repertoárom možného využitia by bola škoda ich ponechať letu a neuchovať ich pre celoročné potešenie závanom leta. A tiež by bola škoda rovno teraz nezistiť, aké cenné látky obsahujú a ako využiť ich kôstky!
obsah článku
Cennosti pod šupkou aj v šupke
Broskyne a marhule majú silnú dužinu plnú nektáru, v ktorej sa ukrýva veľká pecka. Okrem spoločného “rodokmeňa” majú aj ďalšie podobnosti – napríklad značnú časť obsahu nutričných látok. Jedným takýmto spoločným spojivom je vysoký obsah vlákniny. Málokto o nej možno vie, že jednou z ich blahodarných funkcií je jej prebiotická schopnosť – prispieva k tvorbe vhodného prostredia pre aktivitu žiaducich živých kultúr v našom tráviacom trakte.
Z minerálnych látok marhuliam a broskyniam zhodne kraľuje draslík. Ten okrem iného udržuje optimálnu hladinu vody v našich tkanivách, na čom usilovne pracuje spolu so sodíkom, a tým prispieva aj k zdravému fungovaniu obličiek. Z ďalších minerálnych látok sú marhule bohaté na meď, mangán a horčík. Broskyne zase telo obohatia vápnikom, horčíkom a železom.
Oba druhy dodajú telu vitamín C, E a A. Marhule potom pošlú organizmu navyše ešte vyššie množstvo vitamínu K a broskyne prirodzenou cestou doplnia vitamíny skupiny B.
Spomienky na leto
Hoci nie sú broskyne a marhule po sezóne jednoducho k dostaniu, môžeme tejto situácii ľahko predísť – zásobiť sa dopredu! Oba druhy ovocia priamo nabáda k zavareniu na kompót, prípadne zvoliť formu marmelády. Pre širšiu možnosť zimného využitia odporúčame očistené a naporciované kúsky týchto ovocov zamraziť – ponúknu takmer rovnaké možnosti ako vo svojej čerstvej podobe. Zo zmrazených ovocných kúskov napríklad kedykoľvek vykúzlime osviežujúci sorbet.
Sušené marhule
Nehynúcou klasikou konzumácie marhúľ je ich sušená verzia. Len tak na zobanie, do práce na desiatu, do rannej ovsenej kaše, na výrobu raw dezertov – dehydrované plody marhúľ sú synonymom pestrosti použitia. Aj napriek tomu sú však opradené kontroverziou zvanou sírenie.
Výrobca preferuje ošetrenie marhúľ sírením na získanie výsledných sušených plodov s intenzívne oranžovou či žltkastou farbou, napnutou a hladkou štruktúrou povrchu a ochranou plodu pred plesňami. Skrátka a dobre, sírené marhule vyzerajú oveľa lákavejšie ako ich nesírené sestry. Tie sú v porovnaní s nimi vzhľadovo menej atraktívne, prirodzeným sušením získajú hnedastú farbu a scvrklejší povrch pôsobiaci tuhým dojmom.
Nie je na mieste sa však nechať odradiť! Nesírené sušené marhule majú intenzívnejšiu chuť a po ich konzumácii nehrozia možné nežiaduce fyzické problémy, ako napríklad žalúdočná nevoľnosť alebo podráždenie hrdla – práve tieto sprievodné prejavy sa môžu vyskytovať v prípade konzumácie sírených plodov.
Na elimináciu možných nepríjemností sa odporúča plody ošetrené sírením starostlivo umyť pod teplou tečúcou vodou. Alebo rovno zvoliť plody nesírené, prípadne doma usušené.
Do chladničky? Nie! Na pleť? Áno!
Pochutnávaním si na marhuliach a broskyniach však ich využitie nekončí. Napríklad z čerstvých, a do mäkka zrelých broskýň i marhúľ, si môžeme za pomoci pár ingrediencií pripraviť domácu pleťovú masku. Tieto plody majú pre pleť priaznivé a vyživujúce účinky. Pre základnú verziu stačí mäkké plody rozmixovať s olivovým olejom, ale je tu veľký priestor, ako si túto masku vytuniť podľa konkrétnych potrieb našej pleti.
Kozmetika tiež rada využíva v starostlivosti o pokožku marhuľové oleje, ktoré sa pridávajú do pleťových aj telových krémov a masiel, prípadne do balzamov na pery. Marhuľový olej je skrátka špecialista na hydratačnú starostlivosť o našu pokožku.
Za pripomenutie určite tiež stojí fakt, že marhuliam a broskyniam nesvedčí pobyt v chladničke – nižšie teploty im uberajú na senzorických kvalitách. Chuť aj vôňa sa tým stávajú mdlé a nevýrazné.
Botanicky sú tieto plody veľmi húževnaté a možno aj vďaka tomu sa pestujú aj v údolí Himalájí a slúžia tak miestnym ako cenný zdroj vitamínov. Z botanického hľadiska je tiež zaujímavý fakt, že nie je žiadnou výnimkou, keď na broskyni občas vyrastie nektarinka. Už ste mali šťastie a takého milého votrelca medzi broskyňami objavili?
Na využitie sú tiež marhuľové kôstky! Dobre očistené a suché kôstky sa používajú spolu s kôstkami čerešní a sliviek ako náplň do vankúšikov. Využiť ich potom môžete ako podsedáky na stoličke, kde napomáhajú k udržovaniu zdravého a rovného spôsobu sedenia. Druhým variantom je taký vankúšik nahriať, a vďaka schopnosti kôstok držať teplo, ho využiť ako termofor.
A malá zaujímavosť k dobru: marhule sú od pradávna opradené akousi mystickou aurou – naprieč filozofiami majú najrôznejšiu symboliku, rozličný význam v snoch a ľudia im prisudzujú vlastnosti medzi nebom a zemou. Napríklad čínsky filozof Konfucius prikladal marhuliam schopnosť rozvíjať múdrosť, a preto so svojimi študentmi pri svojich rozpravách zasadal práve pod marhuľovými stromami.
Podmanenie chutí tradične aj v experimentoch
Hoci sa bežne marhuľové a broskyňové recepty skôr opakujú v pár variantoch, toto ovocie ponúka pestré možnosti. Napríklad Indovia si radi pochutnávajú na slaných marhuliach s chilli. Možno práve tak vzniklo marhuľové chutney, ktoré je veľmi obľúbené aj v našej európskej kuchyni. Pikantná marhuľová “marmeláda” sa hodí ku grilovanej zelenine, najmä k paprikám a zemiakovým plátkom.
Broskvový džem a marhuľová marmeláda
Ešte chvíľu sa zastavíme pri podobnom type spracovania – pri našej starej dobrej marhuľovej marmeláde a broskyňovom džeme. Ideálny spôsob, ako naložiť s nadbytkom úrody a potešiť svojich blízkych okolo. Aj tu však prinášame pár tipov na spestrenie: čo taká marhuľová marmeláda s mätou či s levanduľou? Prípadne do várky pre zimnú zásobu pridať škoricu alebo medovku a razom získa chuť marmelády hrejivejšie podtóny, ktoré v zasnežených dňoch uvítame.
Broskyňovému džemu zase pristane napríklad pridanie vanilky, mäty či rozmarínu. Chuť broskýň sa príjemne snúbi s pomarančmi, hruškami a slivkami. Všetkých sprievodných ingrediencií stačí len málo, avšak výsledná chuť bude o poznanie výraznejšia a zaujímavejšia.
Sladký hlavný chod
Patríte do tímu milovníkov sladkých obedov? Tak to na vašom letnom tanieri určite nechýbajú marhuľové knedle alebo ryžový nákyp s broskyňami. Cesto na marhuľové knedle možno pojať rôznorodo, napríklad keď jeho základom je mixované tofu – výsledná štruktúra bude ľahká a vláčna, v podstate sa jedná o rastlinnú alternatívu k tvarohovému cestu. Avšak aj kysnuté marhuľové knedle sa dajú pretknúť novými chuťami. Napríklad zmenou klasickej pšeničnej múky za mandľovú, kokosovú či cirokovú.
Ryžový nákyp s broskyňami je obľúbenou pochúťkou v dňoch pohody – pre letný víkend na chate priamo ako stvorený. Jeho chuť ešte o niečo viac podčiarkne preliv zo slaného karamelu či sladké mätové pesto.
Koláče všade, kam sa pozrieš
Ovocné koláče sú v lete hviezdou medzi dezertmi. Pečú sa doma, pečú sa na oslavy a stretnutia, pečú sa v reštauráciách a kaviarňach. Aby nie, ich chuť je lahodnou kombináciou sladkého cesta a mierne kyslastého ovocia.
Marhuľový koláč, rovnako ako broskyňový koláč má mnoho variantov. Aj tu sa môžeme pohrať s voľbou múky a nájsť si svoju favoritku, ktorá v ovocnom koláči vynikne najlepšie. Zapojiť môžeme na posypanie orieškami či rastlinnú posýpku – z múky, trstinového či kokosového cukru a kokosového oleja.
Broskyňa aj marhuľa si svojou lahodnosťou zvládnu podmaniť koláče aj bez pečenia. Už ste skúšali raw ovocný koláč? Je ten najvyšší čas!
Raw marhuľový koláč
- hrsť mandlí – lúpaných, deň dopredu namočených
- 1 zrelý mäkký banán
- 70 g strúhaného kokosu
- 2 lyžice kakaa
- 2-3 zrelé mäkké marhule
Drobenka:
- hrsť mandlí
- hrsť kešu orieškov
- 2 lyžice kokosového cukru
Najskôr si pripravíme posýpku: hrsť suchých mandlí a kešu spolu s cukrom vložíme do mixéra a mixujeme tak dlho, kým sa zmes k sebe nezačne ľahko lepiť vplyvom uvoľňujúceho sa oleja z orieškov. V prípade potreby je možné pridať lyžičku kokosového oleja. Potom zmes presunieme do misky a necháme v chladničke odpočívať.
Dopredu namočené mandle, kokos a kakao vložíme do mixéra a starostlivo rozmixujeme, potom pridáme banán a ďalej mixujeme, kým sa nevytvorí jednoliato prepojená, ľahko lepivá hmota. Zmes presunieme na pekáčik vyložený papierom na pečenie a poukladáme očistenými, na tenké plátky nakrájanými marhuľami, ktoré mierne zatlačíme do cesta. Zmes mrveničky vytiahneme z chladničky, prehniteme rukami, aby sa vytvorili pravé posýpkové kúsky a posypeme pripravený koláč. Ten potom necháme v chladničke odpočívať, kým nezatuhne do celkovej pospolitosti.
Grilované broskyne naslané
Broskyne váľa tiež naslano! A také grilované broskyne sú netradičným, avšak lahodným doplnením šalátov či zeleninových špízov.
- 2 broskyne
- olivový olej
- 2 lyžice tekutého medu (alebo rastlinného siruu)
- čerstvé bylinky: bazalka a koriander
- lyžička balsamica
- soľ
Broskyne očistíme a rozkrojíme na silnejšie klinky. Potom ich na rezných stranách zľahka potrieme olejom a následne medom (alebo rastlinným sirupom). Grilujeme z každej strany, kým sa nezatiahnu. Medzitým si pripravíme zmes z olivového oleja, jemne nasekaných byliniek, štipky soli a lyžičky balsamica. Touto zmesou počas grilovania potrieme kúsky broskýň a necháme dogrilovať z každej strany zhruba dve minúty.
Broskvový dip
- 3 lyžice broskyňového džemu
- 2 lyžičky dijonskej horčice
- pár kvapiek citróna
- 1 lyžička jablčného octu
- podľa chuti soľ, prípadne mleté chilli
Na miernom plameni zahrejeme džem spolu s horčicou a postupne pridáme pár kvapiek citrónu a ocot. Akonáhle sa ingrediencie prepoja, odstavíme nádobu z platne – zmes nemusí prejsť varom. Podávame vychladené k pečenej zelenine, tofu či tempehu.
Dáme šancu novým chutiam?
Hoci všetkými známe marhule a broskyne sú u nás starou klasikou, stále s nimi môžeme spoznávať nové kombinácie a tóny chutí. Nepečený marhuľový koláč alebo broskyne naslané sú príjemným prekvapením v pohostení pre návštevy. A domáca marhuľová marmeláda s levanduľou je milým darčekom – pretože kto by nemal rád jedlé darčeky v netradičnom poňatí? Tak nachystať poháre a ide sa zavárať!