Maca peruánská

Maca

Maca (žerucha peruánska) pochádza, ako už jej názov napovedá, z vysokohorských oblastí v Peru. Vo výžive tamojších Indiánov patrí medzi základné potraviny po tisíce rokov. Ide o tzv. adaptogén, ktorý začali pre lepšie prispôsobenie na nezvyčajne vysoké nadmorské výšky s nižším zastúpením kyslíka konzumovať aj španielski dobyvatelia Ánd.

Maca patrí medzi koreňovú zeleninu, príbuznú tuřínu. Jej buľvy sa usušia a namelú na jemný, karamelovo sladkastý prášok (vzdialene pripomínajúci sladší a voňavejší variant karobu). Nutrične je veľmi bohatá, zo živín maca obsahuje okrem iného vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky ako vápnik, horčík, meď, železo, zinok, draslík a sodík. Oceňovaný je jej povzbudzujúci vplyv na vytrvalosť a vitalitu, pre jej afrodiziakalné účinky sa jej prezýva “peruánska viagra“.

Brendan Brazier, autor knihy Vegan v kondícii, macu odporúča aktívne športujúcim, predovšetkým v období zvyšovania tréningových dávok, kedy v tele pomáha znižovať stresovú záťaž, vyvolanú väčším objemom cvičenia.

Ako používať macu

Typovo sa maca hodí skôr do sladkých jedál. Ak chcete macou dochutiť varené jedlá, pridávajte ju až úplne na koniec, pretože vysoké teploty môžu zničiť niektoré termicky citlivé živiny.

  • obilné kaše
  • müsli alebo jogurty
  • prísada do smoothies
  • do domácich tyčiniek, flapjackov

Macu koupíte v eshopu Grizly.sk.

Páčil sa vám článok? Pošlite ho ďalej:
Tagy:   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýVolám sa Pavel Ovesný a vegánstvu sa venujem 17 rokov. Založil som web Vegmania.sk a natočil kurz Rastlinný jedálniček sa s vami podelím o potrebnú teóriu aj praktické tipy a postupy, ako jesť rastlinne pestro a zároveň chutne. Online kurz so 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí môžete sledovať z pohodlia vášho domova. Zistite viac

Súvisiaci obsah