Maca (žerucha peruánska) pochádza, ako už jej názov napovedá, z vysokohorských oblastí v Peru. Vo výžive tamojších Indiánov patrí medzi základné potraviny po tisíce rokov. Ide o tzv. adaptogén, ktorý začali pre lepšie prispôsobenie na nezvyčajne vysoké nadmorské výšky s nižším zastúpením kyslíka konzumovať aj španielski dobyvatelia Ánd.
Maca patrí medzi koreňovú zeleninu, príbuznú tuřínu. Jej buľvy sa usušia a namelú na jemný, karamelovo sladkastý prášok (vzdialene pripomínajúci sladší a voňavejší variant karobu). Nutrične je veľmi bohatá, zo živín maca obsahuje okrem iného vitamíny A, B1, B2, B6, C a E, stopové prvky ako vápnik, horčík, meď, železo, zinok, draslík a sodík. Oceňovaný je jej povzbudzujúci vplyv na vytrvalosť a vitalitu, pre jej afrodiziakalné účinky sa jej prezýva “peruánska viagra“.
Brendan Brazier, autor knihy Vegan v kondícii, macu odporúča aktívne športujúcim, predovšetkým v období zvyšovania tréningových dávok, kedy v tele pomáha znižovať stresovú záťaž, vyvolanú väčším objemom cvičenia.
Ako používať macu
Typovo sa maca hodí skôr do sladkých jedál. Ak chcete macou dochutiť varené jedlá, pridávajte ju až úplne na koniec, pretože vysoké teploty môžu zničiť niektoré termicky citlivé živiny.
- obilné kaše
- müsli alebo jogurty
- prísada do smoothies
- do domácich tyčiniek, flapjackov
Macu koupíte v eshopu Grizly.sk.