Lieskové orechy obsahujú až 62% tukov (veľká časť pripadá na mono nenasýtené mastné kyseliny), 13% bielkovín a zhruba rovnaké množstvo sacharidov. Z vitamínov dominuje B3, B6, kyselina listová a hlavne vitamín E, ktorého obsahuje až 23,9 mg. Z minerálnych látok prevažuje horčík 285 mg, fosfor 312 mg, fosfor 312 mg (na 100 g).
Lieskové orechy patria k najsladším orieškom vôbec, preto sú často zastúpené v sladkom pečive alebo sa z nich vyrába sladký krém (napríklad Carobella, čo je zdravšia a vegánska alternatíva populárnej Nutelly). Z lieskových orieškov sa tiež vyrába nápoj, ktorý sa hodí napr. na prípravu müsli alebo kaší. Lisuje sa z nich aj olej, predtým sa pomerne často vyrábal aj u nás, dnes je dovážaný do sveta prevažne z Francúzska, kde sú lieskové kríky hojne zastúpené.
Ako olúpať lieskové orechy? Škrupinu naťuknite kladivkom alebo použite vhodný luskáčik. Oriešky potom už ľahko vylúpnete.
Ako zbaviť lieskové orechy šupky? Lieskové orechy dáme do rúry na 150 stupňov a počkáme 8-10 minút, až im popraská šupka. Potom ju jednoducho odrolíme. Pečením získajú výraznejšiu chuť a ak ich budete mixovať, ešte teplé rýchlejšie stekutie.
Dva recepty s lieskovými orieškami
Raw oříškové kuličky
Domácí karobela