Karfiol, cuketa, papriky, paradajky… Zapojte sezónnu aj trvanlivú zeleninu do vášho jedálnička. Pripravte si ľahké a vyživné jedlá z toho, čo máte práve v kuchyni. Či už sú to zeleninové karbonátky, leča, rizota, vývarové alebo krémové polievky.
Deň vopred si namočíme cícer. Druhý deň ju iba prepláchneme, nevaríme ju. Rozmixujeme. Čerstvú repu olúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme nakrájanú cibuľu najemno, prelisovaný cesnak, ovsené vločky, trošku oleja a rozmixovaný … více
Zapneme si rúru na 180°. Tekvicu hokaido nelúpeme, iba ju umyjeme a prekrojíme napoly. Lyžicou vydlabeme mäkké vnútro a tekvicu rozkrájame aj so šupkou na kocky. Rozprestrieme na plech vyloženým papierom na … více
Zapneme rúru na 200°C. Zemiaky nelúpeme. Iba ich očistíme hrubou stranou čistej (novej) hubky na riad. Nakrájame na štvrtinky. Pokiaľ sú veľké, tak na osminky. Vložíme do studenej vody, osolíme 1 lyžičkou … více
Pol hrnčeka kuskusu dáme do misky a zalejeme jedným hrnčekom horúcej vody. Pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme tanierikom. Dáme bokom. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a povaríme pár minút v slanej … více
Zostala vám doma tekvica? Upečte si výborné tekvicové brownies! Ako prvé si potrebujeme pripraviť tekvicové pyré – tekvicu prekrojíme napoly a lyžicou vydlabeme semienka. Položíme do pekáča rozkrojenou časťou dole. Podlejeme hrnčekom … více
Na oleji osmažke nadrobno nakrájanú cibuľu (alternatívne môžete využiť pór). Akonáhle začne zlátnuť, pridajte jedno balenie mrazeného hrášku a zalejte a) zeleninovým vývarom alebo b) horúcou vodou so zeleninovým bujónom tak, aby … více
Zelerové hranolky upečieme s lyžicou olivového oleja, soľou, korením, kurkumou, mletou paprikou. Zhruba v polovici pečenia pridáme hokkaido a cuketu s kvapkou olivového oleja, cesnakom, adžikou – tie sa pečú kratšiu dobu. … více
Na oleji orestujeme na kocky pokrájanú tekvicu (hokaido môžeme aj so šupkou, tvrdšie tekvice radšej zľahka olúpeme) a necháme zľahka zmäknúť. Pridáme korenie (soľ, garam masala alebo karí), necháme ich prevoňať a … více
Karfiol umyjeme a rozdelíme na drobnejšie ružičky. Na kokosovom oleji začneme smažiť na drobno nakrájanú cibuľku do zlatista. Ešte do horúceho oleja pridáme lyžičku (celej) rímskej rasce a horčičného semienka. Uvoľní sa … více
Pol hrnčeka bulguru prepláchneme a vložíme do menšieho hrnca. Zalejeme trikrát väčším množstvom vody, pridáme štvrť lyžičky soli a privedieme do varu. Potom stlmíme na najmenší plameň a pod pokrievkou varíme 20 … více
Pol hrnčeka červenej šošovky prepláchneme vo vode a vložíme do hrnca. Zalejeme jedným hrnčekom studenej vody, osolíme a privedieme do varu. Potom stlmíme plameň a pod pokrievkou varíme maximálne 8 minút. Nechceme … více
Možno ste zaznamenali, že čoraz viac reštaurácií ponúka rastlinné alternatívy k bežným obľúbeným jedlám zo živočíšnych produktov. Jedným z nich je napríklad baklažánový tatarák, ktorý sa vo svetovej gastronómii teší veľkej obľube … více
Cibuľu olúpeme a nakrájame ju na drobno. Speníme ju vo väčšom hrnci na oleji. Z kelu odstránime zvädnuté listy, umyjeme ho a rozštvrtíme. Pokrájame ju na tenké rezančeky. Akonáhle cibuľa začne zlátnuť, … více
Paradajka patrí medzi polievkové klasiky. Za jej obľúbenosťou určite stojí aj fakt, že zrelé paradajky sú jedným z najlepších zdrojov onej piatej chuti, zvanej umami. Príprava rajskej polievky nezaberie viac ako 20 … více
Pre tento recept som sa inšpiroval v knižke Živá kuchyňa ľahko a rýchlo od Judity Wignall, len som ho ľahko obmenil a zjednodušil. Vlašské orechy som namočil cez noc do studenej vody. … více
Hutný a chutný šalát vhodný vďaka nízkemu zastúpeniu sacharidov a dostatku bielkovín a zdravého tuku ako večera aj pre tých, ktorí počas dňa vydajú veľa energie. Paradajky a papriky očistíme a nakrájame … více
Osmažíme cibuľku a pridáme 2 lyžičky škorice, 2 lyžičky koriandra, 1 lyžičku rasce, pol lyžičky kari pasty. Pridáme pokrájaný karfiol – alebo len rozdelený na ružičky a pokrájanú mrkvu. Zalejeme vriacou vodou, … více
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátne, krátko orestujeme na ružičky rozobranú brokolicu a olúpané a na menšie kocky pokrájané zemiaky (ideálny pomer je 2:1). Zalejeme vodou, aby bola zelenina … více
Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju … více
Baklažán dôkladne umyjeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Nožom cca 2 cm od okraja vyrežeme oválny otvor a potom vnútornú časť opatrne nakrojíme pozdĺžne aj priečne. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme ju … více