Národná kuchyňa: Zeleninové jedlá

Karfiol, cuketa, papriky, paradajky… Zapojte sezónnu aj trvanlivú zeleninu do vášho jedálnička. Pripravte si ľahké a vyživné jedlá z toho, čo máte práve v kuchyni. Či už sú to zeleninové karbonátky, leča, rizota, vývarové alebo krémové polievky.

karbonatky-z-cervene-repy-a-ciceru

Karbonátky z červenej repy a cíceru

22. 01. 2024   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Deň vopred si namočíme cícer. Druhý deň ju iba prepláchneme, nevaríme ju. Rozmixujeme. Čerstvú repu olúpeme a nastrúhame na strúhadle. Pridáme nakrájanú cibuľu najemno, prelisovaný cesnak, ovsené vločky, trošku oleja a rozmixovaný … více

Krémové tekvicové rizoto

Krémové tekvicové rizoto

15. 12. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Zapneme si rúru na 180°. Tekvicu hokaido nelúpeme, iba ju umyjeme a prekrojíme napoly. Lyžicou vydlabeme mäkké vnútro a tekvicu rozkrájame aj so šupkou na kocky. Rozprestrieme na plech vyloženým papierom na … více

Zapečený kel

Zapečený ružičkový kel

02. 02. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Zapneme rúru na 200°C. Zemiaky nelúpeme. Iba ich očistíme hrubou stranou čistej (novej) hubky na riad. Nakrájame na štvrtinky. Pokiaľ sú veľké, tak na osminky. Vložíme do studenej vody, osolíme 1 lyžičkou … více

Placky z brokolice a kuskusu

Placky z brokolice a kuskusu

05. 01. 2023   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Prílohy

Pol hrnčeka kuskusu dáme do misky a zalejeme jedným hrnčekom horúcej vody. Pridáme štipku soli, premiešame a zakryjeme tanierikom. Dáme bokom. Brokolicu rozoberieme na menšie ružičky a povaríme pár minút v slanej … více

tekvicové brownies

Tekvicové brownies

14. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Zostala vám doma tekvica? Upečte si výborné tekvicové brownies! Ako prvé si potrebujeme pripraviť tekvicové pyré – tekvicu prekrojíme napoly a lyžicou vydlabeme semienka. Položíme do pekáča rozkrojenou časťou dole. Podlejeme hrnčekom … více

Hrášková krémová polévka

Hrášková krémová polievka

10. 11. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Na oleji osmažke nadrobno nakrájanú cibuľu (alternatívne môžete využiť pór). Akonáhle začne zlátnuť, pridajte jedno balenie mrazeného hrášku a zalejte a) zeleninovým vývarom alebo b) horúcou vodou so zeleninovým bujónom tak, aby … více

Karfiolové karí s cícerom

Karfiolové karí s cícerom

07. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Karfiol umyjeme a rozdelíme na drobnejšie ružičky. Na kokosovom oleji začneme smažiť na drobno nakrájanú cibuľku do zlatista. Ešte do horúceho oleja pridáme lyžičku (celej) rímskej rasce a horčičného semienka. Uvoľní sa … více

Baklažánový tatarák

Baklažánový tatarák

27. 08. 2022   napsal/a: Natálie Hrubá | druh jedla: Nátierky

Možno ste zaznamenali, že čoraz viac reštaurácií ponúka rastlinné alternatívy k bežným obľúbeným jedlám zo živočíšnych produktov. Jedným z nich je napríklad baklažánový tatarák, ktorý sa vo svetovej gastronómii teší veľkej obľube … více

Dusený kel

Dusený kel

05. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu olúpeme a nakrájame ju na drobno. Speníme ju vo väčšom hrnci na oleji. Z kelu odstránime zvädnuté listy, umyjeme ho a rozštvrtíme. Pokrájame ju na tenké rezančeky. Akonáhle cibuľa začne zlátnuť, … více

Paradajková polievka

Paradajková polievka

28. 07. 2022   napsal/a: redakce | druh jedla: Polievky

Paradajka patrí medzi polievkové klasiky. Za jej obľúbenosťou určite stojí aj fakt, že zrelé paradajky sú jedným z najlepších zdrojov onej piatej chuti, zvanej umami. Príprava rajskej polievky nezaberie viac ako 20 … více

Marocká karfiolová polievka

Marocká karfiolová polievka

10. 07. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Polievky

Osmažíme cibuľku a pridáme 2 lyžičky škorice, 2 lyžičky koriandra, 1 lyžičku rasce, pol lyžičky kari pasty. Pridáme pokrájaný karfiol – alebo len rozdelený na ružičky a pokrájanú mrkvu. Zalejeme vriacou vodou, … více

Brokolicová krémová polévka

Brokolicová krémová polievka

26. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátne, krátko orestujeme na ružičky rozobranú brokolicu a olúpané a na menšie kocky pokrájané zemiaky (ideálny pomer je 2:1). Zalejeme vodou, aby bola zelenina … více

Zapečený karfiol

Zapečený karfiol

20. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju … více

Plnený baklažán

Plnený baklažán

02. 05. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Baklažán dôkladne umyjeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Nožom cca 2 cm od okraja vyrežeme oválny otvor a potom vnútornú časť opatrne nakrojíme pozdĺžne aj priečne. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme ju … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?