Hustý kokosový jogurt
Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více
Veľkou inšpiráciou pre vegánske varenie je aj thajská kuchyňa. Thajské jedlá sú ľahké, sladkasté a pikantné. Z korenia sa používa galangal (oddenková zelenina podobná zázvoru či kurkume), koriandrová vňať, citrónová tráva, šalotka, cesnak a rôzne druhy chilli papričiek. Pre našincov je dostupnejšie si zaobstarať niektorú karí (curry) pasca, najrozšírenejšie sú červená a zelená.
Práve thajské karí (s kokosovým mliekom, limetkovou šťavou a obvykle jazmínovou ryžou) a pad thai (vyprážané ryžové rezance s tofu a zeleninou) je možné pripraviť v mnohých kombináciách z čisto rastlinných surovín.
Skúšali ste robiť domáci jogurt z kokosového mlieka? Asi vás prekvapilo, že nezhusol. Z mojej skúsenosti totiž jediné z rastlinných mliek, ktoré fermentáciou zaručene zhustne, je to sójové (má totiž väčší podiel … více
Baklažán nakrájajte na cca centimetrové plátky, posoľte a nechajte vypotiť. Potom ho nakrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpustite lyžicu kokosového oleja a až sa rozohrejete, pridajte lyžicu trstinového cukru a nechajte … více
Čiernu šošovicu (známu ako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studenej vody. Vodu potom vylejte, doplňte čerstvú, zľahka osoľte a dajte variť na mierny plameň. Medzitým tekvicu hokkaidó očistite a … více
Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste … více
Žltý hrach prepláchneme a namočíme cez noc. Vodu zlejeme (tým sa zbavíme časti nadúvavých látok) a nalejeme čerstvú. Ľahko osolíme a uvaríme do mäkka zhruba 25 minút. V hlbokej panvici necháme na … více
Balenie sójových kociek uvarte 10 minút v 0,75 litra zeleninového bujónu, alebo pripravte už deň vopred podľa univerzálneho návodu na prípravu sójového mäsa. Na troche oleja nechajte vo väčšom hrnci zosklovatieť cibuľu … více
Vopred pripravený seitan (cca 200 gramov) nakrájame na kocky, orestujeme ho na kokosovom oleji. Pridáme polievkovú lyžicu červenej curry pasty (v Česku je rozšírená napr. značka Thai Pride), zhruba minútu premiešame so … více
Pad Thai je klasikou thajskej kuchyne. Ide vlastne o vyprážané rezance, aj v originálnej kuchyni často robené s tofu. Môžete k nim pridať rozličnú zeleninu, kľúčová je správna omáčka. V origináli sa … více