Talianska kuchyňa
Talianska kuchyňa patrí medzi najinšpiratívnejšie na svete. Stavia na jednoduchosti a použití tradičného korenia. Základom sú rôzne druhy cestovín, ktoré Taliani poznajú na štyri stovky druhov. Celosvetovo rozšírená je aj pizza. Medzi ďalšie známe suroviny patrí guľatozrnná ryža na typické krémové rissotto, kukuričná polenta alebo napríklad gnocchi.
V talianskych receptoch hrá prím extra panenský olivový olej, paradajky v mnohých variáciách, rôzne ochutené octy (balsamico) alebo huby. Najobľúbenejšou bylinkou je bazalka, za ňou nasleduje rozmarín, oregano, šalvia, tymian, z korenia soli, korenia alebo chilli. Zo zeleniny sú to ďalej cukety, baklažán alebo špargľa, či už ako súčasť jedál, tak aj obloh alebo šalátov.