Národná kuchyňa: Talianska kuchyňa
Talianska kuchyňa patrí medzi najinšpiratívnejšie na svete. Stavia na jednoduchosti a použití tradičného korenia. Základom sú rôzne druhy cestovín, ktoré Taliani poznajú na štyri stovky druhov. Celosvetovo rozšírená je aj pizza. Medzi ďalšie známe suroviny patrí guľatozrnná ryža na typické krémové rissotto, kukuričná polenta alebo napríklad gnocchi.
V talianskych receptoch hrá prím extra panenský olivový olej, paradajky v mnohých variáciách, rôzne ochutené octy (balsamico) alebo huby. Najobľúbenejšou bylinkou je bazalka, za ňou nasleduje rozmarín, oregano, šalvia, tymian, z korenia soli, korenia alebo chilli. Zo zeleniny sú to ďalej cukety, baklažán alebo špargľa, či už ako súčasť jedál, tak aj obloh alebo šalátov.
Batát ošúpeme a nakrájame na kocky. Rovnako tak ostatným zeleninu – mrkvu, cibuľu, červenú papriku. Strúčiky cesnaku len olúpeme a necháme vcelku. Všetko vložíme do misky, pokvapkáme olivovým olejom, osolíme, okoreníme a … více
Lasagne s bolonskou omáčkou z červenej šošovky, bešamelom zo sójového mlieka, syrom Violife, paradajkami a čerstvou bazalkou. Omáčku pripravíme tak, že osmažíme cibuľu, kým nezosklovatí. Pridáme dve väčšie paradajky, sparené, olúpané a … více
Špagety (najlepšie celozrnné) uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, aby boli trochu tuhšie na skús. Zhruba 50g sójového granulátu varíme cca 10 minút vo výraznejšom vývare (sójová omáčka alebo zeleninový bujón), potom … více
Táto krémová polievka vás prekvapí ľahkosťou a lahodnou chuťou. Zvlášť pokiaľ použijete čerstvý špenát a dobrú smotanu. Čerstvý špenát očistite a umyte od zvyškov hliny. Pokiaľ máte mrazený sekaný šalát, nechajte ho … více
Špagety (nejlépe celozrnné) uvaříme ve větším množství osolené vody na skus (al dente). Listy medvědího česneku opláchneme vodou a osušíme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme s dvěma lžícemi olivového oleje a … více
Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na skus. Ja mám najradšej celozrnné špagety Alnatura, ktoré nielenže dobre chutia, ale majú vďaka prirodzenej vláknine a minerálom a vitamínom zo šupky aj výrazne … více
Rýchlu kripanú pizzu vytvoríme ľahko z chlebových placiek: libanonský chlieb natrieme nátierkou tataráčik (na trhu je ich viac druhov, napr. značky Ammunak, Klaso či Alfabio), zhruba polovicu tuby na jednu placku, posypeme … více
Pokiaľ ste polentu ešte nepripravovali, prečítate si náš návod ako variť polentu. Uvarenú polentu premiestnime na studenou vodou vypláchnutý pekáč a rozotrieme ju do tenkej vrstvy. Nakrájame si jablká, červenú cibuľu a … více
Na oleji spením nasekaný cesnak a pór. Potom pridám nastrúhanú mrkvu, prepláchnutú šošovku, bobkové listy a zalejem 500 ml vody. Osolím, okorením a varím 20 minút. Potom vyberiem bobkové listy a rozmixujem … více
Tento recept je trochu “piplačka”, ale stojí to za to. Na platni necháme variť sójový granulát s výraznejším korením a sójovou omáčkou. Medzitým vyberieme väčšie pevné paradajky, odkrojíme hornú časť a vydlabeme … více
Zo zeleniny (napr. povädnutejších kúskov) si pripravte dlhým varením na miernom ohni poctivý zeleninový vývar. Pridajte doň na niekoľko hodín vopred namočenú menšiu hrsť húb shitake – vo vývare napučia a zároveň … více