Národná kuchyňa: Mexická kuchyňa
Základom mexickej kuchyne sú lokálne suroviny Strednej Ameriky, ako sú rozličné druhy paradajok a paprík, fazule, tekvice a kukurice. Voňavé omáčky sú pripravované zo zmesi chilli a paradajok, častou prílohou je avokádové guacamole. Pre korenie je typická sladká i pálivá paprika, mnoho druhov chilli papričiek a korenín, cibuľa, cesnak, rímska rasca, nové korenie, oregano alebo koriander.
Medzi svetoznáme jedlá patria burritos, tacos alebo quesadillas, čo sú balené placky plnené rôznymi zmesami (mäso v nich je možné nahradiť jeho rastlinnými alternatívami). Okrem náplne sa líšia aj druhom tortill, ktoré môžu byť kukuričné (priemer 15 cm) alebo pšeničné (obvykle 20 – 25 cm).
Na panvici som osmahla jednu stredne cibuľovou cibuľou, nakrájanou na krúžky alebo polmesiaca, kým nebola krásne zlatá. Potom som pridala hromadu nakrájaný húb (v tomto prípade šampiňóny) a restovala ich, kým nezmavli … více
Na kvalitnom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku do zlatista až hneda, prisypeme podľa chuti korenia: chilli con carne, garam masala (pomer zhruba 1:1, prípadne upravíme podľa toho, či preferujeme jedlo viac pálivé), … více
Fazuľu namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, nahradíme čerstvú, mierne osolíme a uvaríme do mäkka (75 – 90 minút). Sójové mäso pripravíme podľa receptu na výpečky (tzn. … více
Bielu fazuľu namočíme cez noc, vodu vylejeme, pridáme čerstvú a uvaríme ich do mäkka (môžu byť až ľahko rozvarené). Na oleji necháme zosklovatieť cibuľu pokrájanú na prúžky, pridáme na prúžky nakrájanú papriku … více
Zrelá avokáda rozpolíme a vydlabeme lyžičkou. V miske roztlačíme vidličkou. Paradajky nakrájame na kocky, cibuľu a očistené čili papričky nadrobno, cesnak rozotrieme a koriander rozsekajte nahrubo. Zmiešame s avokádom a podľa chuti … více
Na panvici na oleji opražíme cibuľu dozlatista, pridáme rastlinné “mäso”, korenie a krátko orestujeme. Pridáme fazuľu (z plechovky alebo vopred uvarené), kukuricu (mrazenú alebo sterilizovanú) a nakoniec pretlak. Tortilly nahrejeme, aby boli … více
Na panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, o chvíľu neskôr orestujeme aj na menšie kocky pokrájané tofu. Zaprášime korením, premiešame a necháme krátko opražiť. Pridáme fazuľu, kukuricu, soľ, občas zamiešame a … více
Kupované tortilly sú samé éčko a nie vždy vegán košer, tak prečo si doma nevyrobiť čerstvé za pár korún? Ingrediencie máte určite doma. Do väčšej misky nasypeme múku, osolíme. Pridáme olej a … více
Tekvicu hokaido rozkrojíme, očistíme o mäkkého stredu so semienkami a opláchneme. Pokrájame aj so šupkou na malé kocky a orestujeme na panvici v troche oleja, kým šupka nezmäkne. Okoreníme paprikou, trochou drvenej … více
Červenú fazuľu namočíme cez noc (alebo 10 hodín) aspoň do dvojnásobku studenej vody. Potom vodu zlejeme a doplníme čerstvú, ktorú osolíme. Fazuľu varíme na miernom ohni do úplného zmäknutia, čo môže trvať … více