Tekvicový dháľ
Na repkovom oleji som smažil nadrobno nakrájanú cibuľku, zatiaľ čo som bokom očistil tekvicu a pokrájal ju na menšie kúsky. Akonáhle cibuľa začala skĺbať, pridal som na olej tekvicu a občas premiešal, … více
Indická kuchyňa je veľmi rozmanitá, čo je pochopiteľne dané rozľahlosťou krajiny, rôznymi etnikmi a skupinami druhého najpočetnejšieho národa na svete. Veľká časť receptov je prirodzene vegetariánska, hlavnými surovinami sú zelenina, ryža a ďalšie druhy obilnín, strukoviny, mliečne výrobky (vegáni ich môžu nahradiť rastlinnými alternatívami) a samozrejme korenie.
Medzi typické indické korenie patrí predovšetkým zázvor, cesnak, koriander, rímska rasca, škorica, klinček, kardamóm, kurkuma, červené a zelené čili alebo horčičné semienko. Na rýchlejšiu prípravu sa dajú kúpiť aj hotové zmesi, ako je karí, garam masala, tandoori masala a mnoho ďalších.
Zasády indickej kuchyne sú ovplyvnené ayurvédou, indickou náukou o tele a zdraví. Kľúčová je čerstvosť, dostatočná tepelná úprava, surové jedlo v podobe šalátov alebo ovocia tvorí skôr doplnok. Častou úpravou je pomalé varenie a dusenie. Dbá sa tiež na správnu kombináciu jedál pre optimálne trávenie.
Medzi klasické skupiny jedál patrí sabdží (zeleninové jedlá), dhal (strukovinové jedlá), čatní (anglicky chutney, dochucovacie omáčky zo zeleniny, ovocia a ďalších ingrediencií), medzi prílohami sa okrem dominantnej ryže objavujú aj placky (čapatie, paratha, naan).
Na repkovom oleji som smažil nadrobno nakrájanú cibuľku, zatiaľ čo som bokom očistil tekvicu a pokrájal ju na menšie kúsky. Akonáhle cibuľa začala skĺbať, pridal som na olej tekvicu a občas premiešal, … více
Kheer (alebo kheeri) je druh sladkého pudingu populárny v Indii. Obvykle sa vyrába varením mlieka, cukru a obilnín. My si ho pripravíme vo veganskej verzii. Vodu a kokosové mlieko dáme variť a … více
Na rozpálenom oleji speníme rímsku rascu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vyprážame, kým cibuľa nezezlátne. Pridáme jeden nastrúhaný zázvor a cesnak, na chvíľu orestujeme. Pridáme nakrájané paradajky a pokiaľ stojíme o pálivejšiu … více
Variant 1 – Rýchla krémová polievka z červenej šošovice Veľmi jednoduchá a sýta polievka na indický spôsob, ktorú uvaríte za štvrť hodinky. Využíva najväčšiu výhodu lúpanej červenej (a tiež žltej) šošovice – … více
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kocky (cca o hrane 2cm), osolíme, okmínujeme a varíme, kým nezačnú mäknúť (ale musia zostať pevné). Na kvalitnom oleji vyprážame nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, rímsku rascu pridáme … více
Cícer cez noc namočte. Ráno vymeňte vodu, zľahka osoľte a uvarte do mäkka. Pretože to trvá 80 – 90 minút, odporúčam si uvariť väčšie množstvo, časť nechať v chladničke (napríklad na hummus) … více
Jednoduché minimalické jedlo, ktorého príprava nezaberie príliš veľa času. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na menšie kocky, karfiol umyjeme a rozoberieme na drobné ružičky, časti hlúbov pokrájame na menšie kúsky. Uvaríme v spoločnom … více
Placky čapátí sa používajú v indickej kuchyni ako prílohové pečivo. Vyskúšajte ho k sabdží, dháľom alebo šalátom. Kľúčový je správny výber múky. V e-shopoch a indických špeciálkach môžete kúpiť na tento účel … více
V indickej kuchyni je dháľ synonymom pre strukovinové jedlá. Dhálov existujú desiatky druhov. Tento z červenej šošovice patrí medzi tie najklasickejšie. Oproti autentickému poňatiu je zjednodušený pre kratšiu prípravu aj v bežných … více