Hubová tlačenka
1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť … více
Aj keď je základom českej kuchyne mäso, maslo a smotana, možno sa zaobísť úplne bez nich a pritom si skvele pochutnať. Medzi tradičné bezmäsité jedlá patrí napríklad staročeský kuba, šošovka na kyslo alebo pučálka z naklíčeného hrachu.
V mnohých ďalších receptoch stačí použiť vhodnú alternatívu – do zapekaných jedál, cestovín, haluškov to bude na kocky pokrájané a do chrumkava opečené údené tofu, do klasík typu gulášov, sviečkovej alebo výpečkov potom dobre namarinovaný seitan . A čo potom taký cícer na paprike!
1) Ak máte huby sušené, namočte do pollitra vody (aspoň na 2 hodiny) spoločne malou lyžičkou sójovej omáčky. Akonáhle nadobudnú, pokrájajte ich na tenké rezančeky. Vo výluhu rozmiešajte agar a pridajte späť … více
Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale … více
Sýtu, hustú aj keď nie práve čistokrvnú cesnačku uvaríme takto: zemiaky oškrabeme a pokrájame na malé kocky a necháme variť s rascou a novým korením v litri vody. Akonáhle začnú zemiaky mäknúť, … více
Všeobecne do hŕstkových polievok dávame suroviny, ktorých namáčanie a varenie trvá približne rovnakú dobu. Pri lúpaných šošovkách skôr vločky alebo pohánku, pri nelúpaných šošovkách a lúpanom hrachu jačmenné krúpy, bezpluchý ovos alebo … více
Sójové kocky zalejeme vriacou vodou, poriadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový list, nové korenie… podľa chuťových preferencií). Varíme zhruba 20 minút. Medzitým si nakrájame nahrubo cibuľu a najemno cesnak. Odkvapkané kocky … více
Na oleji osmažíme dozlatista cibuľu, orestujeme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a podlejeme horúcou vodou. Pridáme bobkový list, nové korenie, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónom a vložíme vopred upravené … více
Dehydrované sójové mäso si žiada viackrokovú úpravu a marinovanie, potom ale môžete docieliť skvelé výsledky. Sójové kocky prelejeme vriacou vodou a potom pripravíme vývar, ktorý riadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový … více
Omáčka Sójové kocky uvaríme v silnejšom vývare (soľ, sójová omáčka, sypký zeleninový bujón) cca 15 minút. Nálev vylejeme a kocky vytlačíme. Na panvici osmažíme cibuľku do zlatohneda, pridáme nakrájané huby, ktoré čiastočne … více
Cícer na paprike je vegetariánskym či vegánskym variantom jedla našich babičiek, sliepky na paprike. Môžete docieliť rôznych chutí použitím rôznych druhov smotan (sójové, mandľové, ovsené). Najchutnejší výsledok docielite s čerstvo uvareným cícerom. … více
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kocky av osolenej vode varíme do polotvrda. Medzitým na panvici orestujeme cibuľku a keď začne zlátnuť, pridáme na malé kocky pokrájané údené tofu a za miešania restujeme, … více
Sójové plátky povaríme v riadne okorenom náleve zhruba pol hodiny, potom ich necháme odkvapkať a vytlačíme z nich prebytočnú vodu. Medzitým si pripravíme marinádu, ktorú je možné rôzne obmieňať, ja som tentoraz … více
Česká klasika vo vegánskej verzii bez vajca a údeného. Zemiaky ošúpame a nastrúhame na jemnom strúhadle. Necháme chvíľu odležať, vytlačíme prebytočnú vodu a vodu odlejeme. Pridáme múku, soľ a poradne premiešame. Mala … více
“Ak tá vojna potrvá, tak budú ľudia zase jesť šťavel a pučálku. Beztak už nevedeli rúpavy čo robiť. Už im ani to baranie nešlo pod fúzy!,” sťažoval sa starý ovčiak v slávnom … více