Lokše na sladko s makom
Zemiaky umyjeme a neolúpané ich vložíme do vriacej vody. Varíme do ich zmäknutia (10 -15 minút, závisí od veľkosti). Potom vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Výchladnuté zemiaky olúpeme a na jemné … více
Aj keď je základom českej kuchyne mäso, maslo a smotana, možno sa zaobísť úplne bez nich a pritom si skvele pochutnať. Medzi tradičné bezmäsité jedlá patrí napríklad staročeský kuba, šošovka na kyslo alebo pučálka z naklíčeného hrachu.
V mnohých ďalších receptoch stačí použiť vhodnú alternatívu – do zapekaných jedál, cestovín, haluškov to bude na kocky pokrájané a do chrumkava opečené údené tofu, do klasík typu gulášov, sviečkovej alebo výpečkov potom dobre namarinovaný seitan . A čo potom taký cícer na paprike!
Zemiaky umyjeme a neolúpané ich vložíme do vriacej vody. Varíme do ich zmäknutia (10 -15 minút, závisí od veľkosti). Potom vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Výchladnuté zemiaky olúpeme a na jemné … více
Zemiaky umyjeme av šupke uvaríme v osolenej vode domäkka. Zemiaky z vody vyberieme a necháme cez noc vychladiť. Druhý deň dáme do hrnca kapusty a zalejeme hrnčekom vody. Pridáme 1/2 lyžičky celej … více
Balíček krúp prepláchneme, vložíme do hrnca so studenou vodou, osolíme a varíme zhruba pol hodiny, kedy sú krúpy tak akurát. Necháme ich ešte pár minút dôjsť a scedíme. Na oleji opražíme nadrobno … více
Fazuľu nechajte namočenú cez noc. Ráno rovnako namočte krúpy a pohánku. Potom jednotlivé suroviny uvarte. Ideálne každú zvlášť, aby si zachovali ideálnu konzistenciu. Medzitým si na oleji opražte cibuľu. Akonáhle budete mať … více
V hrnci na troške oleja necháme zosklovatieť nadrobno nakrájanú cibuľu. Pridáme na prúžky nakrájanú bielu papriku. Spoločne restujeme do zozlatnutia cibule. Prisypeme nadrobno nakrájaný cesnak. Premiešame. Pridáme tri bobkové listy, pol lyžičky … více
Zemiaky uvarte v šupke a nechajte vychladnúť. Medzitým pripravte pšeno. Pokojne môžete pridať viac vody, aby z nich vznikla hustá kaša. Zemiaky potom olúpte a najemno postrúhajte. Pridajte uvarené pšeno, 2 polievkové … více
Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více
Mungo fazuľky namočíme aspoň na 2 hodiny, ale pokojne cez noc do studenej vody. Vodu potom vylejeme, doplníme čerstvú a uvaríme do mäkka, čo trvá necelú polhodinku. Nebojte sa ich osoliť hneď … více
Na jemno nakrájanú cibuľu vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Medzitým si nakrájame na menšie kocky seitan (doma pripravený a dochutený alebo kúpený polotovar), orestujeme spoločne s cibuľou. Akonáhle … více
Tradičný šoulet sa pripravuje z vareného hrachu. Ja som si ale v poslednej dobe obľúbil hrach naklíčený. Síce si naň musíte dva dni počkať, ale čistého času jeho príprava zaberie len niekoľko … více
Vegánsku verziu klasickej omáčky pripravíme prakticky rovnako, len použijeme rastlinnú smotanu (sójovú, ryžovú, ovsenú…). Začneme tým, že v hrnci rozohrejeme olej, pridáme hladkú múku a miešaním pripravíme svetlejšiu zápražku. Zalejeme zeleninovým vývarom … více
Špaldové krúpy zalejeme dvojnásobným množstvom vody a so štipkou soli uvaríme do polomäkka (cca 30 minút). Na oleji necháme zosklovatieť nadrobnú nakrájanú cibuľu, pridáme na kocky pokrájaný tempeh a cuketu a krátko … více
K tomuto receptu ma inšpiroval tradičný staročeský kuba. Huby som ale nahradil naklíčeným hrachom a brokolicou. Hrach namočíme cez noc a potom 2-3 denne preplachujeme, kým sa neobjavia cca polcentimentrové klíčky. Podrobnejší … více
Deň vopred si naložíme seitan – rozkrájame ho na väčšie kúsky, dáme do zatvárateľnej krabičky spolu s trochou oleja, jednou až dvoma lyžicami sójovej omáčky, jednou menšou cibuľou nakrájanou nadrobno. Osolíme, okoreníme … více
Patríte k milovníkom ovocných knedlí? Je to taká naša česká špecialita a neviem ako vy, ale u nás doma môžeme knedle nielen na obed, ako hlavný chod, ale aj ako dezert alebo … více
Chrenová omáčka je takou českou klasikou – s kysnutou knedľou a v rastlinnom variante s opečeným tofu, tempehom či seitanom. Patríte k milovníkom chrenu alebo ho nevyhľadávate? Klasické „smotanové“ omáčky sú založené … více
Olúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Vymažte ju na oleji, kým nezačne zlátnuť. Stiahnite plameň na minimum, pridajte strukovinovú múku (je podstatne výživnejšia, ale ak nemáte, môžete použiť aj klasickú pšeničnú) … více
Banány rozmixujeme a zmiešame so zvyškom surovín. Pokiaľ chceme mramorovať, časť cesta nalejeme do inej nádoby a pridáme kakao/mák/kokos. Obe cestá striedavo lejeme do formy, a pečieme v rúre tak dlho, kým … více
Hrianky síce nepatria medzi zdravé potraviny, ale občas zostane doma zvyšok starého chleba a človeka chytí večer maškrtná. Raw tataráčik a sezamezán však nutričné hodnoty vylepší priaznivejším smerom. Tataráčik Najlepšie v nožovom … více
Šošovica nakyslo patrí medzi jednoduché jedlá našich predkov, ale keď sa dobre ochutí a pridá farebná obloha, môže to byť bašta pre oči aj jazyk. Šošovicu aspoň na dve hodiny namočíme do … více