Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.
Quinoa na raňajky? Táto pseudoobilovina sa v množstve bielkovín môže merať s ovsenými vločkami, navyše má kompletnejšie spektrum esenciálnych aminokyselín. Ak sú vaše raňajky monotónne, dajte ju určite šancu. Hrnček quinoi zalejeme … více
Bulgur zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (bulgur/voda), krátko povaríme, odstavíme a zabalíme do utierky a necháme ho vstrebať všetku vodu. V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú … více
Necháme vzísť kvások z trochy vlažného ryžového nápoja, droždia, cukru a múky. Potom uhnite cesto, necháme v teple kysnúť, počas kysnutia raz premiešame. Z vykysnutého cesta tvoríme buchty plnené lekvárom, ktoré skladáme … více
Studená polievka gazpacho (gaspačo) pochádza zo španielskej Andalúzie. Je doslova našliapaná vitamínmi a je obzvlášť osviežujúca v parných letných dňoch. Existuje mnoho variantov gazpacha, takže sa nebojte ľahko zaimprovizovať. Zeleninu pokrájame na … více
Na tento recept využijeme robi rezančeky, pokiaľ máme plátky, pokrájame ich na menšie kocky a necháme namarinovať (v sójovej omáčke, minimálne hodinu, ideálne cez noc). Bulgur zalejeme dvojnásobným množstvom vody, krátko povaríme … více
Nesírené sušené marhule pokrájame na štvrťky a spoločne s hrozienkami ich namočíme do pohára plného vody (tzv. sedmičky). Ideálne ich tak necháme napučať cez noc. Voda vďaka tomu zosladne a nie je … více
Najprv som nakrájala jednu malú cibuľu nadrobno, jednu stredne veľkú batátu (sladký zemiakov) na menšie kocky a zmiešala ich v miske so šálkou varenej cíceru, 1/2 lyžičkou soli, 1/2 lyžičkou škorice a … více
Ako na cukeťákov? Na hrubom strúhadle som postrúhala dve menšie cukety, osolila ich pol lyžičkou soli, pridala korenie (1/2 lyžičky mletej koriandra, 1/2 lyžičky mletej rasce a jeden strúhaný cesnak) a pridala … více
Omáčka má presne štyri zložky: tofu, mrkva, ume ocot a jačmenné miso. Najprv naparte kúsky tofu (asi 100 g na osobu) a mrkvovo pokrájané na kolíky podobu asi 20 minút, alebo kým … více
Cestoviny (penne, kolienka, vrtuľa) uvaríme v osolenej vode. Scedíme ich a pridáme na panvicu, kde sme predtým orestovali robi (je vhodné ho pokrájať na kocky a chvíľu namarinovať v sójovej omáčke), cuketu … více
Batátové hranolky sú skvelé len tak ako slané maškrtenie, ale výborné sú aj ako príloha k hummusu a rôznym dipom. Očistené a oškrabané batáty nakrájame ostrým nožom na tenké plátky az tých … více
Príprava celozrnnej ryže zaberie zhruba dvojnásobok času. Oproti klasickej bielej ryži ale získate viac vlákniny, minerálov, vitamínov a dlhší pocit sýtosti. A to dosť pádnych dôvodov celozrnnú ryžu aspoň občas do jedálnička … více
Česká klasika vo vegánskej verzii bez vajca a údeného. Zemiaky ošúpame a nastrúhame na jemnom strúhadle. Necháme chvíľu odležať, vytlačíme prebytočnú vodu a vodu odlejeme. Pridáme múku, soľ a poradne premiešame. Mala … více
Nejete z nejakého dôvodu vajcia a chýba vám omeleta? Vyskúšajte túto z cícerovej múky dochutenej čiernou soľou Kala Namak a už nebudete chcieť inú. V mise zmiešajte cícerovú múku, čiernu soľ, korenie, … více
Rýchlu zmrzlinu z tofu vyrobíte ľahko. Do hlbšej misky vložte odkvapkané natural tofu, pokrájané na menšie kúsky, mrazené ovocie a lyžicu sladidla. Tyčovým mixérom potom túto zmes dohromady rozmixujeme do hladka, až … více
Uvaríme jazmínovú ryžu, pridáme pór, ľanové semienko a lahôdkové droždie. V hrnci rozpustíme arašidové maslo, zriedime trochou vody, pridáme miso, kvapku sezamového oleja, chilli a primiešame k ryži. Zeleninu grilujeme s kvapkou … více
Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více
Nasledujúci jednoduchý recept sa dá pripraviť v mnohých obmenách. Základnou ingredienciou sú jablká pokrájané na menšie kocky a čerstvo namletý mak. Osladíme ho cez noc namočenými hrozienkami (popr. datľami, krížalkami, pokrájanými na … více
V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na prúžky nakrájanú hlivu. Chvíľu spoločne orestujeme, kým hliva nepustí väčšiu časť vody. Potom pridáme čajovú lyžičku zeleninového bujónu, … více