Národná kuchyňa: Bezmäsité jedlá

Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.

Quinoová kaše s ovoce

Quinoová kaša

05. 08. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Quinoa na raňajky? Táto pseudoobilovina sa v množstve bielkovín môže merať s ovsenými vločkami, navyše má kompletnejšie spektrum esenciálnych aminokyselín. Ak sú vaše raňajky monotónne, dajte ju určite šancu. Hrnček quinoi zalejeme … více

Makové guličky

Makové guličky

30. 07. 2021   napsal/a: vegi | druh jedla: Dezerty

Mak a slnečnicové semienka pomelieme, pridáme ostatné ingrediencie a vytvoríme guličky, ktoré obalíme v kokose. Nepečieme.

veganské buchty

Vegánske kysnuté buchty

26. 07. 2021   napsal/a: vegi | druh jedla: Dezerty

Necháme vzísť kvások z trochy vlažného ryžového nápoja, droždia, cukru a múky. Potom uhnite cesto, necháme v teple kysnúť, počas kysnutia raz premiešame. Z vykysnutého cesta tvoríme buchty plnené lekvárom, ktoré skladáme … více

Gazpacho

Gazpacho

24. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Studená polievka gazpacho (gaspačo) pochádza zo španielskej Andalúzie. Je doslova našliapaná vitamínmi a je obzvlášť osviežujúca v parných letných dňoch. Existuje mnoho variantov gazpacha, takže sa nebojte ľahko zaimprovizovať. Zeleninu pokrájame na … více

Zeleninové bulgurito s robi

Zeleninové bulgurito s robi

15. 07. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Na tento recept využijeme robi rezančeky, pokiaľ máme plátky, pokrájame ich na menšie kocky a necháme namarinovať (v sójovej omáčke, minimálne hodinu, ideálne cez noc). Bulgur zalejeme dvojnásobným množstvom vody, krátko povaríme … více

Ryžový nákyp s marhuľami

Ryžový nákyp s marhuľami

25. 06. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Nesírené sušené marhule pokrájame na štvrťky a spoločne s hrozienkami ich namočíme do pohára plného vody (tzv. sedmičky). Ideálne ich tak necháme napučať cez noc. Voda vďaka tomu zosladne a nie je … více

Cuketové placky

Cuketové placky

05. 06. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Hlavné chody

Ako na cukeťákov? Na hrubom strúhadle som postrúhala dve menšie cukety, osolila ich pol lyžičkou soli, pridala korenie (1/2 lyžičky mletej koriandra, 1/2 lyžičky mletej rasce a jeden strúhaný cesnak) a pridala … více

těstovinový veganský salát

Cestovinový šalát s robi

30. 05. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cestoviny (penne, kolienka, vrtuľa) uvaríme v osolenej vode. Scedíme ich a pridáme na panvicu, kde sme predtým orestovali robi (je vhodné ho pokrájať na kocky a chvíľu namarinovať v sójovej omáčke), cuketu … více

Batátové hranolky

Batátové hranolky

26. 04. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Prílohy

Batátové hranolky sú skvelé len tak ako slané maškrtenie, ale výborné sú aj ako príloha k hummusu a rôznym dipom. Očistené a oškrabané batáty nakrájame ostrým nožom na tenké plátky az tých … více

Zeleninové rizoto

Zeleninové rizoto

15. 03. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Príprava celozrnnej ryže zaberie zhruba dvojnásobok času. Oproti klasickej bielej ryži ale získate viac vlákniny, minerálov, vitamínov a dlhší pocit sýtosti. A to dosť pádnych dôvodov celozrnnú ryžu aspoň občas do jedálnička … více

Cícerová omeleta

Cícerová omeleta

03. 03. 2020   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nejete z nejakého dôvodu vajcia a chýba vám omeleta? Vyskúšajte túto z cícerovej múky dochutenej čiernou soľou Kala Namak a už nebudete chcieť inú. V mise zmiešajte cícerovú múku, čiernu soľ, korenie, … více

Tofu zmrzlina

Tofu zmrzlina “Lesná zmes”

08. 05. 2018   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Rýchlu zmrzlinu z tofu vyrobíte ľahko. Do hlbšej misky vložte odkvapkané natural tofu, pokrájané na menšie kúsky, mrazené ovocie a lyžicu sladidla. Tyčovým mixérom potom túto zmes dohromady rozmixujeme do hladka, až … více

Krémová cizrnová polévka

Krémová cícerová polievka

11. 02. 2015   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více

Makové raňajky pre silné kosti

Makové raňajky pre silné kosti

08. 03. 2014   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Nasledujúci jednoduchý recept sa dá pripraviť v mnohých obmenách. Základnou ingredienciou sú jablká pokrájané na menšie kocky a čerstvo namletý mak. Osladíme ho cez noc namočenými hrozienkami (popr. datľami, krížalkami, pokrájanými na … více

Kuskus s hlivou ustricovou

Kuskus s hlivou ustricovou

13. 04. 2013   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú cibuľu, pridáme na prúžky nakrájanú hlivu. Chvíľu spoločne orestujeme, kým hliva nepustí väčšiu časť vody. Potom pridáme čajovú lyžičku zeleninového bujónu, … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?