Smothie rímsky hruškový brčál
V zime je o dobrú listovú zeleninu núdze, jeden z chutnejších a dostupnejších šalátov je ten rímsky. Obsah minerálov a vitamínov v ňom v tomto ročnom období príliš veľký nebude, preto ich … více
Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.
V zime je o dobrú listovú zeleninu núdze, jeden z chutnejších a dostupnejších šalátov je ten rímsky. Obsah minerálov a vitamínov v ňom v tomto ročnom období príliš veľký nebude, preto ich … více
Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více
Cibuľa ošúpeme a pokrájame na drobno. Vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Potom pridáme na menšie kocky nakrájané olúpané zemiaky a pár minút restujeme spoločne. Stiahneme plameň, pridáme papriku … více
Cibuľu nakrájame na kolieska, šampiňóny na plátky, papriku a tempeh na väčšie kocky av striedavom poradí ich napichneme na špajle. Na malý plech alebo pekáčik položíme papier na pečenie a nakladieme špízy. … více
Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do vody, aby napučali, potom ich pokrájame na tenšie plátky. Cibuľu olúpeme, pokrájame nadrobno a vyprážame na oleji do zlatohneda. Pridáme pokrájané huby, krátko orestujeme, zaprášime … více
Sójové kocky zalejeme vriacou vodou, poriadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový list, nové korenie… podľa chuťových preferencií). Varíme zhruba 20 minút. Medzitým si nakrájame nahrubo cibuľu a najemno cesnak. Odkvapkané kocky … více
Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více
Najskôr brokolicu očistíme a rozoberieme na menšie ružičky. Dolnú časť stonky môžete olúpať a použiť ako oblohu (chutí podobne ako kaleráb) alebo si ju ponechať na vývar. V mierne osolenej vode brokolicu … více
Plátky seitanu namarinujeme v miske so sójovkou, paprikou a sušeným cesnakom. Ideálne cez noc. Osmažíme ich na oleji. Omáčka: na oleji zasmažíme trochu múky s korením (soľ, mleté korenie, nakladané zelené korenie, … více
Osmažiť cibuľku s cesnakom, pridať časť nastrúhaného údeného tofu, vopred pripravený kuskus, okoreniť (kurkuma, provensálske korenie, kvapka sójovky, soľ, korenie, sušená pažítka), prehodiť do zapekacej formy a naskladať zeleninu a zvyšnú časť … více
Omáčka: Osmažíme cibuľku s celou rascou, pridáme šampiňóny, podlejeme zeleninovým vývarom, dusíme, okoreníme (soľ, korenie, kurkuma, sójovka, hubové korenie, mletá rasca, ligurček) a nakoniec zahustíme (podľa možností buď múkou alebo rastlinnou zmetou). … více
Tento recept obsahuje malé množstvo sacharidov a ocenia ho obzvlášť priaznivci vegánskej paleo stravy. Pokiaľ už nemáme priamo kúpený seitan ochutený, vyrobíme si ho buď klasickým spôsobom z múky alebo využijeme polotovar … více
Túto polievku som vyskúšala po tom, čo mi doma ostali uvarené fazule adzuki a premýšľala som, čo s nimi. V hrnci som na lyžicu oleja nechala zľahka zosklovatieť na mesiačiky pokrájanú cibuľu. … více
Quinou zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (quinoa/voda), varíme cca 10 minút potom odstavíme (mala by zostať ľahko nedovarená). V hlbokej panvici alebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, akonáhle zozlatne, … více
Neviete, kam s prebytkom lesných húb? Vyskúšajte tento recept, ktorý zaberie o niečo viac času a čistého riadu, ale zase nedá toľko práce. Pokiaľ máme čestvý špenát a huby, najskôr ich podlejeme … více
Zostali vám doma uvarené pšeno a neviete, čo s nimi? Skúste tieto chutné placky. Do asi dvoch hrnčekov varených pšenov som primiešala 3 lyžice ryžovej múky, lyžičku psylia (ktoré slúžia ako spojivo) … více
Seitan natural pokrájame na menšie kocky a marinujeme ich v zmesi oleja, sójovej omáčky a mletého korenia ideálne cez noc (najmenej pol hodiny). Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme v hrnci či hlbokej … více
Nadrobno pokrájanú cibuľu osmažíme do zlatista, pridáme a orestujeme vegán “kuracie” plátky (alternatívne jemne namarinované robi). Premiešame s na kolieska nakrájaným pórom, zaprášime lyžicou múky, miešame, kým sa múka trochu nezapraží a … více
Mandle cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Všetky ingrediencie v robote zmixujeme do požadovanej konzistencie, vytvarujeme burgre a je hotovo. Ako príloha sa skôr ako žemľa hodí zeleninový … více
V hrnci som zahriala lyžicu oleja a najprv pridala nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a orestovala. Po pár minútach som pridala sladké zemiaky, hrušku a tymian a za občasného miešania zľahka osmažila … více