Národná kuchyňa: Bezmäsité jedlá

Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.

Fazolová polévka

Fazuľová polievka

10. 11. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Polievky

Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více

Zemiakový guláš

Zemiakový guláš

30. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľa ošúpeme a pokrájame na drobno. Vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Potom pridáme na menšie kocky nakrájané olúpané zemiaky a pár minút restujeme spoločne. Stiahneme plameň, pridáme papriku … více

Vege špíz s tempehem

Vege špíz s tempehom

28. 10. 2021   napsal/a: redakce | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu nakrájame na kolieska, šampiňóny na plátky, papriku a tempeh na väčšie kocky av striedavom poradí ich napichneme na špajle. Na malý plech alebo pekáčik položíme papier na pečenie a nakladieme špízy. … více

Výpečky zo sójového mäsa

Výpečky zo sójového mäsa s kapustou

20. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Sójové kocky zalejeme vriacou vodou, poriadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový list, nové korenie… podľa chuťových preferencií). Varíme zhruba 20 minút. Medzitým si nakrájame nahrubo cibuľu a najemno cesnak. Odkvapkané kocky … více

Polievka z červenej repy

Polievka z červenej repy

19. 10. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Polievky

Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více

Brokolicové karbanátky

Brokolicové karbonátky

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Najskôr brokolicu očistíme a rozoberieme na menšie ružičky. Dolnú časť stonky môžete olúpať a použiť ako oblohu (chutí podobne ako kaleráb) alebo si ju ponechať na vývar. V mierne osolenej vode brokolicu … více

Quinoa rizoto s lesními houbami

Quinoa rizoto s lesnými hubami

11. 10. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Quinou zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (quinoa/voda), varíme cca 10 minút potom odstavíme (mala by zostať ľahko nedovarená). V hlbokej panvici alebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, akonáhle zozlatne, … více

Jáhlové placky

Pšenové placky

20. 09. 2021   napsal/a: Michaela Pavlíková | druh jedla: Hlavné chody

Zostali vám doma uvarené pšeno a neviete, čo s nimi? Skúste tieto chutné placky. Do asi dvoch hrnčekov varených pšenov som primiešala 3 lyžice ryžovej múky, lyžičku psylia (ktoré slúžia ako spojivo) … více

Hubová omáčka so seitanom

Hubová omáčka so seitanom

11. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Seitan natural pokrájame na menšie kocky a marinujeme ich v zmesi oleja, sójovej omáčky a mletého korenia ideálne cez noc (najmenej pol hodiny). Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme v hrnci či hlbokej … více

Vegánske "kurča" na póre

Vegánske “kurča” na póre

07. 09. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Nadrobno pokrájanú cibuľu osmažíme do zlatista, pridáme a orestujeme vegán “kuracie” plátky (alternatívne jemne namarinované robi). Premiešame s na kolieska nakrájaným pórom, zaprášime lyžicou múky, miešame, kým sa múka trochu nezapraží a … více

Mandlový raw burger

Mandľový raw burger

25. 08. 2021   napsal/a: redakce | druh jedla: Hlavné chody

Mandle cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Všetky ingrediencie v robote zmixujeme do požadovanej konzistencie, vytvarujeme burgre a je hotovo. Ako príloha sa skôr ako žemľa hodí zeleninový … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?