Národná kuchyňa: Bezmäsité jedlá

Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.

Zeleninový šalát s klíčkami

Zeleninový šalát s klíčkami

19. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Šaláty

Šalát starostlivo umyjeme a natrháme na kúsky, papriku, paradajky a uhorky umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Zmiešame dohromady, pridáme hrsť kľúča munga a šošovky, čerstvú bazalku, pokvapkáme kvalitným olejom, okyslíme ume … více

Krémové šampiňónové rizoto

Krémové šampiňónové rizoto

06. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více

Hubový guláš

Hubový guláš

01. 04. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více

Cesnaková nátierka

Cesnaková nátierka

27. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Ako pripravíte maslové a tvarohové nátierky v čisto rastlinnom podaní? Základnými surovinami sú oriešky (najvhodnejšie sú tofu alebo mandle), orieškové a semienkové maslá, tofu a prípadne ich kombinácia. Orieškové varianty sú tučnejšie … více

Grilované žampióny portobello a kaše z dýně hokkaidó a brambor

Grilované portobello

10. 03. 2022   napsal/a: Silvie Zemková | druh jedla: Hlavné chody

Huby naložiť do olivového oleja, cesnaku, soli, korenia, tymianu a rozmarínu, grilovať v rúre cca 15 minút z každej strany na 200 stupňov. Kaša – tekvicu a zemiaky uvariť (pomer tekvice k … více

Vegánska rybičková natierka

Vegánska rybičková nátierka

04. 03. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nátierky

Vyskúšal som rad vegánskych “rybičkových” nátierok, ale žiadna nebola tá pravá. Krátkym experimentovaním som prišiel na vlastný recept. Rybiu chuť jej dodajú vločky z morskej riasy nori (balia sa do nej sushi). … více

Vegánsky segedínsky guláš

Vegánsky segedínsky guláš

16. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Segedínsky guláš bez mäsa? Máme pre vás hneď tri varianty – so sójovým mäsom, dobáčikmi alebo údeným tempehom a zemiakovou knedľou. Rastlinnú smotanu som použil domácu rastlinnú, ale môžete využiť kupovanú. A … více

Amarantová kaša s goji a chia

Amarantová kaša s goji a chia

03. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Raňajky

Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych … více

Hlívový guláš

Hlivový guláš

01. 02. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Najskôr si pripravíme polentovú knedľu, aby stačil vychladnutím získať dostatočne súdržnú konzistenciu. Pomer kukuričnej múky/polenty vyčítame na návode (môžete sa ľahko líšiť podľa hrubosti), ale všeobecne platí zhruba 2 diely vody na … více

Domáca rastlinná smotana

Domáca rastlinná smotana

  napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Nápoje

Strúhaný kokos a ovsené vločky by doma mala mať každá správna gazdinka. Patríte medzi nich? Potom máte všetko potrebné na domácu rastlinnú smotanu, ktorú zaobstaráte do pár minút za pár korún. Stačia … více

Hrachová kaša

Hrachová kaša

28. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné ​​látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z … více

Raw meruňkový domeček

Raw marhuľový domček

18. 12. 2021   napsal/a: Mirka Slámová | druh jedla: Dezerty

Večer vopred namočíte do vody pohánku, rovnako tak vlašské orechy, sušené marhule a hrozienka. Namočenú pohánku rozdrvíte v mixéri spolu s namočenými vlašskými orechmi a pridáte tam sezam. Tým vytvoríte “cesto”. Namočené … více

orechove-neotalky

Raw orieškové guličky

15. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Datle namočíme cez noc do vody, vodu ráno zlejeme (príp. necháme len trochu pre lepšie rozmixovanie) a rozmixujeme na lepivé “lekvár”. Orechy (pre lepšiu stráviteľnosť najlepšie aj namočené) rozmixujeme nahrubo. Zmiešame vo … více

Vegánske zemiakové placky

Vegánske zemiakové placky

09. 12. 2021   napsal/a: ilovetofu | druh jedla: Hlavné chody

Najemno postrúhame zemiaky, cesnak, zahustíme zemiakovým škrobom a ochutíme soľou, majoránom, mletou rascou alebo muškátovým orieškom. Na panvičke rozohrejeme kvalitný olej na vyprážanie a zemiačiky vyprážame niekoľko minút z oboch strán. Medzitým … více

Kapustové karbanátky

Kelové karbonátky

08. 12. 2021   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Hlavné chody

Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?