Hľadáte recepty na bezmäsité jedlá? Na našom webe nájdete nespočetné množstvo zdravých jedál vhodných pre každú príležitosť. Či už sú to cestoviny, strukoviny alebo obilniny, v kombinácii so zeleninou z nich vytvoríte desiatky chutných kombinácií na obedové jedlá, ale aj ľahké bezmäsité večere.
Šalát starostlivo umyjeme a natrháme na kúsky, papriku, paradajky a uhorky umyjeme a pokrájame na malé kúsky. Zmiešame dohromady, pridáme hrsť kľúča munga a šošovky, čerstvú bazalku, pokvapkáme kvalitným olejom, okyslíme ume … více
Jedlo z hrachu bolo v mojom jedálničku dlho poskromne, ale čo som objavil pučálku, naklíčený je teraz na mojom tanieri častým návštevníkom. Na rozdiel od cíceru, ktorý mi po klíčení príde veľmi … více
Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více
Na jar je ideálne na “zelené” nechodiť do obchodov, ale vyraziť do prírody. Pokiaľ máte čistú lúku a les neďaleko, nakúpite v nej zadarmo, prejdete sa na čerstvom vzduchu a ešte získate … více
Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více
Ako pripravíte maslové a tvarohové nátierky v čisto rastlinnom podaní? Základnými surovinami sú oriešky (najvhodnejšie sú tofu alebo mandle), orieškové a semienkové maslá, tofu a prípadne ich kombinácia. Orieškové varianty sú tučnejšie … více
Huby naložiť do olivového oleja, cesnaku, soli, korenia, tymianu a rozmarínu, grilovať v rúre cca 15 minút z každej strany na 200 stupňov. Kaša – tekvicu a zemiaky uvariť (pomer tekvice k … více
Vyskúšal som rad vegánskych “rybičkových” nátierok, ale žiadna nebola tá pravá. Krátkym experimentovaním som prišiel na vlastný recept. Rybiu chuť jej dodajú vločky z morskej riasy nori (balia sa do nej sushi). … více
Segedínsky guláš bez mäsa? Máme pre vás hneď tri varianty – so sójovým mäsom, dobáčikmi alebo údeným tempehom a zemiakovou knedľou. Rastlinnú smotanu som použil domácu rastlinnú, ale môžete využiť kupovanú. A … více
Amarant skvelým zdrojom železa, obsahuje aj vápnik, horčík, fosfor, mangán a meď, vitamíny skupiny B a vitamín E, omega 3 mastné kyseliny a tiež 15 – 18% bielkovín s kompletným spektrom esenciálnych … více
Najskôr si pripravíme polentovú knedľu, aby stačil vychladnutím získať dostatočne súdržnú konzistenciu. Pomer kukuričnej múky/polenty vyčítame na návode (môžete sa ľahko líšiť podľa hrubosti), ale všeobecne platí zhruba 2 diely vody na … více
Pohánka je v kombinácii s hubami naozaj výborná. Vyskúšať môžete rôzne varianty – lesné huby, hlivu alebo shitake. Potrebovať budeme pohánkové krúpy. Lámanka sa pre rizoto príliš nehodí, pretože by vytvorila kašovitú … více
Zeleninu očistíme, zemiaky a cuketu nakrájame na kolieska, mrkvu a tofu na kúsky. Pripravíme si pekáčik na zapekanie s pokrievkou. Pokiaľ nemáte je možné na prikrytie použiť aj alobal. Pekáčik vymažeme olejom … více
Rezance soba sa chuťou približujú haluškám či chlpatým knedliam. Prečo ich teda nevyužiť v skvelej kombinácii s tempehovou “slaninkou”, kyslou kapustou a lahôdkovým droždím? Cibuľu pokrájame na polmesiačiky a necháme pozvoľna smažiť … více
Strúhaný kokos a ovsené vločky by doma mala mať každá správna gazdinka. Patríte medzi nich? Potom máte všetko potrebné na domácu rastlinnú smotanu, ktorú zaobstaráte do pár minút za pár korún. Stačia … více
Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z … více
Večer vopred namočíte do vody pohánku, rovnako tak vlašské orechy, sušené marhule a hrozienka. Namočenú pohánku rozdrvíte v mixéri spolu s namočenými vlašskými orechmi a pridáte tam sezam. Tým vytvoríte “cesto”. Namočené … více
Datle namočíme cez noc do vody, vodu ráno zlejeme (príp. necháme len trochu pre lepšie rozmixovanie) a rozmixujeme na lepivé “lekvár”. Orechy (pre lepšiu stráviteľnosť najlepšie aj namočené) rozmixujeme nahrubo. Zmiešame vo … více
Najemno postrúhame zemiaky, cesnak, zahustíme zemiakovým škrobom a ochutíme soľou, majoránom, mletou rascou alebo muškátovým orieškom. Na panvičke rozohrejeme kvalitný olej na vyprážanie a zemiačiky vyprážame niekoľko minút z oboch strán. Medzitým … více
Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej … více