Karob, známy tiež pod menom svätojánsky chlieb, sa vyrába mletím strukov rohovníka obyčajného. Obsah bielkovín sa v karóbe pohybuje okolo 5 percentami, hojne sú v ňom zastúpené vápnik, draslík, horčík, sodík, fosfor a železo, vitamíny A, B a D. Ďalšou výhodou zanedbateľné množstvo tuku a absencia kofeínu, a preto sa karob v mnohých receptoch používa ako náhrada kakaa. Pretože je bohatý na prírodné cukry a pokrmy s ním nie je nutné tak dosladzovať.
Karobový prášok sa tradične používa ako prostriedok slúžiaci na lepšie trávenie, na napravenie žalúdočných problémov a pri hnačkách. V súčinnosti sa karob stále častejšie uplatňuje pri výrobe bezlepkových potravín. V potravinárskom priemysle sa používa karobová guma ako prírodné zahusťovadlo a stabilizátor (E 410), pretože dokáže dobre viazať vodu.
Zaujímavosti: Bez ohľadu na veľkosť váži karobový struk takmer presne 0,18 g a vďaka tomu sa z neho stalo platidlo a vznikla váhová jednotka známa ako karát. Meno svätojánsky chlieb potom pochádza z príbehu z Biblie, kedy podľa nej Svätý Ján v divočine konzumoval práve struky karóbu.