Ocenia ich ako milovníci bezodpadového životného štýlu (pretože na fašírky spotrebujete zvyšné jedlo z chladničky), gurmáni (už ste skúšali dať do hamburgera karbonátok z červenej repy a čiernych fazule?), zaneprázdnení ľudia (môžete si ich urobiť hromadu a naporciovať do mrazničky, až nebudete stíhať), deti (jedlá do ruky oslavujú u týchto malých stravníkov úspechy a mamičky do nich môžu zakomponovať napríklad aj nepopulárny špenát, ktoré by dieťa inak nezjedlo), milovníci tučných jedál (karbanátok vyprážaný, s vareným zemiakom a poriadnou dávkou tatarky), milovníci zdravého životného štýlu (upečené ultrazdravé kúsky treba z quinoy a karfiolu) a mnohí ďalší.
Korbonátky síce nepatria v kuchyni medzi atraktívne krásavce, ale majú mnohostranné využitie av závislosti na použitých surovinách z nich vykúzlite pestrú paletu chutí. Podľa encyklopédie sú karbonátky súdržnou zmesou, ktorá sa najčastejšie smaží, ale môže sa aj piecť.
obsah článku
Druhy karbonátkov
Vlastnosti vegánskych karbonátkov, teda pripravovaných bez mäsa, syrov a tiež vajcia ako spojiva, sú závislé na použitých hlavných surovinách a spôsobe prípravy. Pokúsili sme sa vám urobiť prehľad a doplnili ho o naše rady, tipy a skúsenosti. Bude to na dlhšie, máte chuť sa do toho pustiť?
Základný postup je pomerne jednoduchý: stačí spojiť základnú surovinu (obilninu, zeleninu, huby, strukovinu, orechy alebo ich kombináciu) so zahusťovadlom/pojivom (Hraška či iná strukovinová múka, ovsené vločky, škrob, napučané ľanové semienko), soľou , cesnak, horčica, korenie).
Korbonátky v rúre alebo na panvici?
Potom sa môžete rozhodnúť, či karbonátky usmažíte rovno takto alebo ich ešte obalíte v trojobale (múka, cestíčko napríklad z Hrašky a piva, strúhanka). Variantom na vyprážanie je pečenie v rúre. Oboje má svoje pre a proti:
- vyprážaná verzia je tradičnejšia, tučnejšia, kalorickejšia a aj vďaka krupavejšej kôrke väčšinou chuťovo výraznejšia (tuk je nositeľom chuti)
- naopak pečené karbonátky bývajú zdravšie, menej kalorické a tučné. A predovšetkým pečené karbonátky z rúry, zvlášť vo väčšom množstve, zaberú proti vyprážaniu podstatne menej času
Strukovinové karbonátky
U strukovinových karbonátkov musíme myslieť na to, že je nutné (s výnimkou falafelu) pred prípravou uvariť a ideálne rozmixovať. Potom môžete pridať ďalšie zložky (huby, koreňová zelenina, cibuľa, cesnak, paradajkový pretlak a iné), zmes okoreniť a ochutiť (odporúčame korenie proti nadúvaniu ako rascu, saturejku, ale aj klasickú majoránku alebo môžete experimentovať a skúšať rôzne kombinácie. Strukoviny si veľa rozumie s indickým korením.) prípadne zahustiť (pokiaľ sa vám zmes rozpadá a nedrží pri sebe, môžete použiť na zahustenie Hrašku, pohánkovú múku, ovsené vločky, v prípade, že zmes drží, ale potrebujete len zahustiť, siahnite napríklad po strúhanke).
Šošovicové karbonátky
- uvarená šošovica (200 g v suchom stave)
- 1 mrkva
- 1/8 zeleru
- hrsť petržlenu
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžička soli
- 1 štipka korenia
- 2 lyžice Hrašky na zahusťovanie
- 1 lyžička majoránky
- strúhanka na zahustenie
Šošovicu uvarte do mäkka, rozmixujte na kašu, pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, zeler, nasekanú petržlenovú vňať, vylisovaný cesnak, soľ, korenie, hrašku, majoránku a premiešajte. Odporúčam pracovať rukami. Potom prisypte strúhanku. Množstvo je závislé od hustoty hmoty. Z pripravenej zmesi tvarujte karbonátky, ktoré môžete obaliť v trojobale (múka, cestíčko z Hrašky, strúhanka) alebo smažiť už takto, prípadne dať piecť.
Zeleninové karbonátky
U zeleninových karbonátkov je dobré voliť zeleninu podľa sezóny, tak dosiahnete najvýraznejšiu chuť. Vzhľadom na to, že zelenina neobsahuje tuk, je dobré do zmesi pridať trošku oleja, výsledok bude šťavnatejší. Odporúčam kombinovať viac druhov zeleniny. Napríklad pridaním kukurice, hrášku či väčších kúskov mrkvy napríklad do cuketovej zmesi, vytvoríte farebnú štruktúru a nevýraznú cuketu krásne obohatíte. Aké varianty sú najlepšie? Vyskúšajte špenátové, repové, brokolicové, cuketové, mrkvové, zelerové a ďalšie. Zo zelenín patrí medzi fašírkové kráľovné kel, my si ukážeme príklad karfiolových.
Kvetákové karbonátky
- polovica väčšieho uvareného karfiolu
- 1 mrkva
- 1 kaleráb
- 2 strúčiky cesnaku
- štipka korenia
- 1 lyžička soli
- 2 lyžice lahôdkového droždia
- jemné ovsené vločky na zahustenie
Uvarený karfiol rozmixujte s mrkvou, kalerábom, cesnakom, čiernym korením, soľou a lahôdkovým droždím. Drvinu zahustite ovsenými vločkami. Zmes by vďaka varenému karfiolu mala mať dostatok tekutín, ale keby zmes predsa len bola veľmi suchá, pridajte trochu vody. Ovsené vločky po napučaní zmes krásne spoja, preto ich prosím nevynechávajte. Zo zmesi tvarujte placky a ďalej upravte podľa osobnej voľby (trojobal, pečenie, vyprážanie).
„(ne)mäsové“ karbonátky
Polotovary, ktoré sa často používajú ako bielkovinová náhrada za mäso, slúžia ako skvelý a mnohokrát už aj ochutený základ pre karbonátky. Môžete vziať “mäsový” recept a nahradiť túto zložku ochuteným tofu, tempehom, seitanom, robi či sójovým granulátom. Pridaním strúhanky, horčice, majoránu a cesnaku nič nepokazíte. Zvyšok je už na vás. Alebo môžete vyskúšať náš osvedčený tempehový burger.
Tempehové karbonátky
- 1 údený alebo marinovaný tempeh
- 2 lyžice oleja
- 1 väčšia paradajka
- 2 lyžice paradajkovej passaty
- (alebo miesto paradajok a passaty zhruba pol plechovky konzervovaných paradajok)
- 1 cibuľa
- 1/2 lyžičky rímskej rasce
- menšia hrsť koriandra
- 1/2 lyžičky soli
- korenie
- strúhanka na zahustenie
Tempeh nasekaný na čo najmenšie kúsky opečte na troške oleja, pridajte nakrájané paradajky, cibuľu, rímsku rascu, koriander, passatu, soľ, korenie. Krátko povarte, potom zahustite strúhankou. Ďalej postupujte ako pri predchádzajúcich receptoch.
Tip: Tento tempehový karbonátok je skvelou voľbou do hamburgerových žemlí spolu so šalátom, čerstvou paradajkou, uhorkom, cibuľou a sojanézou.
Obilné karbonátky
Obilné karbonátky sú vďačné tým, že väčšina obilnín má neutrálnu chuť a tak sa dajú kombinovať takmer s čímkoľvek. Navyše, neviem ako u vás, ale u mňa doma často ostane po obede či večeri úplná troška uvarených obilnín a tak sú karbonátky skvelou voľbou, čo z nich vykúzliť. Vyskúšajte ovsené, bulgurové, diakonové, kamutové, ražné, špaldové alebo quinoové. Zvlášť uvarená quinoa alebo pohánka vďaka ľahko šlamovitej konzistencii pomôžu ostatné suroviny skvele spojiť.
Slnečnicové karbonátky
- 1 hrnček jemných ovsených vločiek
- 1 hrnček uvarenej pohánky lámanky
- 1/2 hrnčeka rozmixovanej opraženej slnečnice
- 1 mrkva
- 1 cibuľa
- 3 lyžice lahôdkového droždia
- 1/2 lyžičky soli
- korenie
Ovsené vločky premiešajte s uvarenou lámankou a opraženou slnečnicou. Pridajte najemno nastrúhanú mrkvu, nadrobno nakrájanú cibuľu, lahôdkové droždie, soľ a korenie. Nechajte krátko odležať, mrkva pustí šťavu a potom vypracujte cesto. Ďalej to už poznáte.
Hubové karbonátky
Osobne považujem hubové karbonátky za chuťovo najvýraznejšie a najchutnejšie. Navyše hubová konzistencia dodáva plackám šťavnatosť. Pokiaľ niekedy budete pripravovať karbonátky a nebudete vedieť, čím ich chuť doviesť k dokonalosti, pridajte do zmesi na oleji orestované huby. Zaručujem vám, že keď pridáte huby, karbonátky nikdy nebudete mať suché, dusivé a bez chuti. Aké sú varianty? Šampiňónové, hlivové alebo z lesných húb.
Hríbové karbonátky
- 500 g čerstvých húb
- 2 lyžice oleja
- 1 lyžička soli
- štipka korenia
- 1/2 lyžičky rasce
- hrsť petržlenu
- 1 staršia žemľa
- Hraška na zahustenie
Na oleji orestujte na drobno pokrájané huby, pridajte soľ a duste do zmäknutia. Potom zmes rozmixujte, pridajte na kocky pokrájanú žemľu, nasekanú zelenú petržlen a korenie. Premiešajte a postupne zahusťujte Hraškou.
Využitie karbonátkov
Sami vidíte, že karbonátky sú veľmi rôznorodým pokrmom. S čím si ich však dať?
- klasicky so zemiakmi / zemiakovou kašou, kyslou uhorkou a horčicou
- k rajskej omáčke s cestovinami či knedľou
- na chlieb s horčicou
- do hamburgerov
- nakrájané na kocky do šalátov
- náplň do bagiet
- k dusenej mrkve so zemiakmi
- k šošovici na kyslo alebo hrachovej kaši (tu by som volila karbonátky zeleninové)
- k hummusu a pita chlebu vo forme falafelu
- s bylinkovým dipom ako súčasť občerstvenia
- a mnoho ďalších možností