Prehliadaný poklad na osem? Kaleráb! Tak presne takto by sa dala v krížovke popísať táto hlúbová zelenina plná cenných látok, možností využitia a ďalších benefitov. Prečo ale žije v tichom ústraní, keď má čo ponúknuť ako čerstvá, tak zakomponovaná v rôznych pokrmoch? Namiesto toho, aby sme hľadali odpoveď na túto otázku, poďme si predstaviť dôvody a spôsoby, ako to zmeniť. S pravidelnou dávkou kalerábu získame pravidelnú dávku živín aj chuťového spestrenia.
obsah článku
Kalerábová nálož živín
Kvalitné potraviny plné živín rozhodne nenosia iba exotický kabátik. Naopak sila lokálnych surovín je pre telo dôležitá, a práve kaleráb v sebe tieto lokálne cennosti má. Nielen, že je ľahko stráviteľný, ale vďaka prítomnosti látky cholagogum prispieva k lepšiemu tráveniu ostatných surovín. Obsahuje tiež dôležitý vitamín K, ktorý sa podieľa na správnom vstrebávaní vápnika do kostí. Ďalej tu nájdeme vitamíny skupiny B, A, E a C.
Kaleráb obohatí naše telo aj o dôležité minerály – z ich radov nám dopraje zinok, ktorý je neoddeliteľnou súčasťou pre udržanie silnej imunity, železo a fosfor. Kaleráb je prospešný aj vďaka jódu, ktorý je jednou z dôležitých zložiek pre správne fungovanie mozgu, ale tiež podporuje metabolizmus tukov. Okrem mnohých iných dôležitých minerálnych látok je tu v neposlednom rade selen, ktorý je dôležitý pre zdravé fungovanie štítnej žľazy.
Chcete kalerábovú omáčku alebo kalerábový šalát?
V kuchyni by sme mali kaleráb privítať s otvorenou náručou. Je ľahko dostať v obchodoch, na trhoch aj vo farmárskych debničkách. V našom podnebí sa mu darí, takže ak máte voľný záhon aj záhradkárskeho ducha, ľahko si ho vypestujete. Gastronomických motivácií, prečo dať kalerábu v kuchyni aj na záhrade viac priestoru, je oveľa viac, než by sa mohlo zdať. V akej forme teda dokáže kaleráb potešiť chuťové zmysly?
Najjednoduchšou cestou ako si kaleráb vychutnať je v jej čerstvej forme – stačí ho olúpať, nakrájať a servírovať ako bežnú čerstvú zeleninu – k pečivu, k hlavnému jedlu či do šalátu. Hodí sa tiež ako svieža desiata do práce: kaleráby nakrájame na tenšie hranolky a zľahka namáčame do hummusu.
Na výrobu kalerábového šalátu sa buľva väčšinou postrúha nahrubo alebo nakrája na veľmi tenké prúžky. Skvelú kombináciu tvorí s mrkvou, jarnou cibuľkou a pažítkou.
Zaujímavým spestrením môže byť kalerábová kaša, alternujúca starú známu zemiakovú kašu. Hodí sa predovšetkým k pečeným zeleninovým fašírkam. Ako prílohu nezabudnite vyskúšať aj pečené kalerábové hranolky, ktoré sú snáď ešte chutnejšie ako tie klasické zemiakové.
A keď už sme pri zastúpení zemiakov, kaleráby sa smelo dostali aj do zemiakov. A aj v tomto prípade majú zemiaky silnú konkurenciu, pretože kalerábové zemiaky sú obľúbené a lahodné.
A ak hľadáte nejakú inšpiráciu k nedeľnému obedu, priamo sa nabáda urobiť kalerábové rezne. Obalené v Hraške sú výborným obedom pre celú rodinu.
Priaznivcov poctivých českých jedál určite nadchne kalerábová omáčka. Má jemnú chuť, nebudete mať po nej pocit ťažkosti a nie je náročná na prípravu. Odporúčame použiť kokosové mlieko a prihodiť trochu kôpru. Táto netradičná kalerábová koprovka vnesie medzi omáčky ľahkosť!
Kaleráby – recepty
Kaleráb dokáže zostaviť celé menu – od šalátu, cez polievku až k hlavnému chodu aj s prílohou. Kalerábové jedlá majú jemnú, avšak nie mdlú chuť a nevyskytujú sa na tanieroch tak často, vďaka čomu jednoducho vždy zaujmú. Slávu žnú dusené kaleráby, alias kalerábovej kapusty, ktoré sa hodia napríklad k haluškám alebo tekvicovým nokom s kúskami opečeného tempehu. Kalerábová polievka je zasa vďaka svojej konzistencii hodvábnym pohladením. A ak počas letných dní nemáte na polievky pomyslenie, na tú kalerábovú mať budete. Príjemne zasýti, ale nezostane po nej pocit ťažkosti, naopak nakopne organizmus energiou. Navyše na prípravu treba väčšinou len pár surovín. Tak si poďme to kalerábové menu naservírovať.
Dušená kalerábová kapusta
- 2 kaleráby
- 1 väčšia cibuľa
- 1 lyžica octu
- olej
- múka
- korenie: soľ, korenie, rasca
Cibuľu očistíme, nakrájame na rezančeky a opražíme na oleji, aby ľahko zmäkla a bola lesklá. Kaleráb olúpeme, umyjeme, postrúhame nahrubo a pridáme k cibuli. Prisypeme štipku soli, korenia a rasce. Prilejeme trochu vody, aby bola kapusta ponorená, ale neplávala, prikryjeme pokrievkou a dusíme do zmäknutia kalerábu. Potom zahustíme trochou (naozaj len trochou) zápražky z múky a teplej vody do požadovanej hustoty.
Kalerábová polievka
- 2 kaleráby
- 3 zemiaky
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 cibuľa
- 100 ml rastlinnej smotany
- korenie: soľ, aníz
Kaleráb, zemiaky aj cibuľu olúpeme, očistíme a nakrájame na menšie kúsky. V hrnci rozpálime olej a orestujeme na ňom cibuľku. Akonáhle je mäkká, pridáme kaleráb, osolíme a na miernom plameni za stáleho miešania restujeme. Potom pridáme zemiaky, zeleninový vývar, štipku anízu a necháme variť do zmäknutia všetkých surovín.
Následne odstavíme hrniec z platne rozmixujeme polievku do hladka. Vrátime opäť na platňu, pridáme smotanu a zľahka necháme povariť, aby došlo k prepojeniu chutí so smotanou. Podávame s nasekanými čerstvými bylinkami ako je petržlen, pažítka alebo koriander.
Kaleráb troch L: ľahký, lacný, lahodný
Či už sa tešíte vlastnej úrode alebo vyrážate na lov kalerábu na trhy, možnosťou, ako s touto nenápadnou zeleninou naložiť, je nespočetne. Vďaka ich celoročnej dostupnosti môžeme s kalerábmi experimentovať bez obmedzenia, kedy sa nám zachce. A keďže je priaznivá aj ich cena, toto ochutnávanie nových kalerábových chutí ani nezaťaží peňaženky. V čerstvej aj tepelne spracovanej verzii sa nájde mnoho spôsobov, ako si na kaleráboch pošmáknout. Máte aj vy svojho favorita medzi kalerábovými receptami?