Judášovo ucho

Jidášovo ucho

Judášovo ucho, známa aj ako čínska či čierna huba, patrí medzi drevokazné huby. Jeden z ich druhov, boltcovitka bazová, rastie celoročne aj v Česku. Ako už názov napovedá, väčšinou na starých bazoch, ale aj na agátoch, bukoch či vŕbach. Nájsť ju v prírode z mojej skúsenosti nie je tak jednoduché, v zdravých výživách či ázijských večierkach sa však dá kúpiť za priaznivú cenu v sušenej podobe.

Podobne ako hliva či shitake má Jidášovo ucho množstvo liečebných účinkov. Posilňuje obranyschopnosť organizmu a navodzuje psychickú pohodu, skvalitňuje vlasy, pokožku a nechty, znižuje krvný tlak, regeneruje pečeň, pankreas a obličky. Obsahuje bielkoviny a celý rad polysacharidov, vitamíny skupiny B a z minerálnych látok draslík, vápnik, fosfor, horčík, sodík a predovšetkým železo.

Čerstvé plodnice očistíme a povaríme vo vode zhruba 15 minút. Sušené huby je pred použitím v kuchyni treba namočiť aspoň na hodinu (najlepšie cez noc). V oboch prípadoch však nálev nevylievajte – môžete ho rovno vypiť ako liečivý nápoj alebo využiť ako vývar. Huby majú ľahko chrumkavú konzistenciu.

Kde využiť Judášovo ucho?

  • ázijské wok panvice spoločne so zeleninou, tofu či orieškami a prílohovou ryžou alebo ryžovými rezancami
  • do rizot, najlepšie pokrájané na menšie kúsky
  • hustých i vývarových polievok – pridajte ich napríklad do klasickej zemiakové placky alebo hŕstkovej polievky
Páčil sa vám článok? Pošlite ho ďalej:
Tagy: Huby Judášovo ucho   Kategorie: Potraviny

 

Autor článku
Pavel OvesnýVolám sa Pavel Ovesný a vegánstvu sa venujem 17 rokov. Založil som web Vegmania.sk a natočil kurz Rastlinný jedálniček sa s vami podelím o potrebnú teóriu aj praktické tipy a postupy, ako jesť rastlinne pestro a zároveň chutne. Online kurz so 45 kapitolami a 2,5 hodinami videí môžete sledovať z pohodlia vášho domova. Zistite viac

Súvisiaci obsah

Huby v rastlinnom jedálničku

Houby v rostlinném jídelníčku
Pavel Ovesný   03. 10. 2022   Potraviny
Huby sú vítaným spestrením rastlinného jedálnička. Môžete ich smažiť, dusiť, plniť alebo zapekať, hodí sa do omáčok, polievok i gulášov. Klasické hubové jedlá je možné pripraviť aj vo vegánskych alternatívach - v smaženici nahradiť vajcia tofu, obaliť ich v strukovinovej múke či zapojiť rastlinné mlieka a smotany.

Maca peruánská

Maca
Pavel Ovesný   29. 04. 2024   Potraviny
Maca pochádza z vysokohorských oblastí Peru. Je nutrične veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Medzi superpotravinami patrí k adaptogénom, má povzbudzujúci vplyv na vytrvalosť a vitalitu.