Hustá cesnačka s ovsenými vločkami
Sýtu, hustú aj keď nie práve čistokrvnú cesnačku uvaríme takto: zemiaky oškrabeme a pokrájame na malé kocky a necháme variť s rascou a novým korením v litri vody. Akonáhle začnú zemiaky mäknúť, … více
Vegetariánske a vegánske polievky nemusia byť len zo zeleninovej vývary a krémy. Ponúkajú sa aj strukoviny, huby a mnoho ďalších surovín. V zime sa obzvlášť hodia husté hŕstkovky alebo silné vývary so zaváračkou, v lete sú naopak príjemnejšie ľahké polievky s množstvom sezónnej zeleniny. Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé polievky.
Sýtu, hustú aj keď nie práve čistokrvnú cesnačku uvaríme takto: zemiaky oškrabeme a pokrájame na malé kocky a necháme variť s rascou a novým korením v litri vody. Akonáhle začnú zemiaky mäknúť, … více
Fazuľu namočíme cez noc do studenej vody. Pred varením vodu zlejeme, doplníme čerstvú a varíme so saturejkou alebo morskými riasami (tie zmierňujú nadúvanie) do mäkka (podľa veľkosti fazule 70 – 90 minút). … více
Cibuľová polievka alebo cibuľačka pochádza pôvodom z Francúzska. Jej hlavnými ingredienciami je (veľa) cibuľa, poctivý vývar (v tomto prípade pochopiteľne zeleninového) a v origináli aj biele víno, ktoré dnes ale vynecháme. Cibuľa … více
Všeobecne do hŕstkových polievok dávame suroviny, ktorých namáčanie a varenie trvá približne rovnakú dobu. Pri lúpaných šošovkách skôr vločky alebo pohánku, pri nelúpaných šošovkách a lúpanom hrachu jačmenné krúpy, bezpluchý ovos alebo … více
V pivnici som objavil posledné minuloročné zásoby tekvicu z jesene. Recept na tekvicovú polieku už na Vegmánii mám, tak som tento urobil exotickejší vďaka pridaniu karí korenia a kokosového mlieka, ktoré skvele … více
Ak chcete polievku pripraviť, najprv orestujte nakrájanú cibuľu v hrnci s malým množstvom sezamového oleja a štipkou soli. Pridajte nakrájanú mrkvu, tekvicu hokkaidó, petržlen, červenú repu a malý kúsok jablka – pohrávajte … více
Túto polievku som vyskúšala po tom, čo mi doma ostali uvarené fazule adzuki a premýšľala som, čo s nimi. V hrnci som na lyžicu oleja nechala zľahka zosklovatieť na mesiačiky pokrájanú cibuľu. … více
Na oleji orestujte nakrájanú cibuľku a bielu časť póru, akonáhle zmes začne chytať zlatistú farbu, pridajte očistené a pokrájané zemiaky, zelenú časť póru a ešte chvíľu opekajte. Potom zalejte vývarom, osoľte, okoreňte … více
Sušené huby zalejeme studenou vodou a necháme aspoň pol hodiny napučať. Olúpeme zemiaky a pokrájame ich na menšie kocky, mrkvu a petržlen očistíme. V hrnci necháme na oleji zosklovatieť nadrobno pokrájanú cibuľu. … více
V hrnci som zahriala lyžicu oleja a najprv pridala nakrájanú cibuľu, mrkvu a zeler a orestovala. Po pár minútach som pridala sladké zemiaky, hrušku a tymian a za občasného miešania zľahka osmažila … více
Studená polievka gazpacho (gaspačo) pochádza zo španielskej Andalúzie. Je doslova našliapaná vitamínmi a je obzvlášť osviežujúca v parných letných dňoch. Existuje mnoho variantov gazpacha, takže sa nebojte ľahko zaimprovizovať. Zeleninu pokrájame na … více
Na oleji opražíme na drobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátnuť, pristrúhame malý kúsok zázvoru a spoločne minútu zasmažíme. Pridáme na kolieska nakrájanú mrkvu a dve minúty ju orestujeme. Zalejeme vodou a uvaríme. … více
Receptov na miso polievku existuje nepreberné množstvo. Väčšinou sa jedná o zeleninový vývar, doplnený napr. morskými riasami. Samotné miso v nich figuruje ako dochucovadlo. Vyskúšajte ju v mnohých obmenách podľa dostupnej zeleniny. … více
Táto polievka z cíceru má príjemne sladkastú chuť. Pokiaľ už máte cícer uvarený, je pripravený rýchlo. Prácu vám ušetrí konzerva, ale nikdy nebude taká dobrá. Cícer patrí k strukovinám, ktoré potrebujú najdlhšiu … více