Vegetariánske a vegánske polievky nemusia byť len zo zeleninovej vývary a krémy. Ponúkajú sa aj strukoviny, huby a mnoho ďalších surovín. V zime sa obzvlášť hodia husté hŕstkovky alebo silné vývary so zaváračkou, v lete sú naopak príjemnejšie ľahké polievky s množstvom sezónnej zeleniny. Inšpirujte sa našimi receptami na zdravé polievky.
Na oleji osmažke nadrobno nakrájanú cibuľu (alternatívne môžete využiť pór). Akonáhle začne zlátnuť, pridajte jedno balenie mrazeného hrášku a zalejte a) zeleninovým vývarom alebo b) horúcou vodou so zeleninovým bujónom tak, aby … více
Do kapustnice (na Morave zvanej aj kyselice) patrí podľa mnohých klobása. Kapustnica bez mäsa ale bola za chudobných čias našich babičiek a pradedov celkom bežná. Výbornú chuť jej totiž dodajú sušené huby, … více
Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpané druhy šošoviek – tradičná zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusia, ale … více
Tekvicu hokaido (obyčajná tekvica sa príliš nehodí) očistíme, zbavíme semien a nahrajeme na menšie kocky aj so šupkou (tá zmäkne). Ľahko ju orestujeme na olivovom oleji, osolíme, môžete tiež pridať karí alebo … více
Boršč pochádza z Ukrajiny, rozšíril sa ale aj do ďalších slovanských krajín. Má dnes mnoho variantov. My si ukážeme boršč bez mäsa, za to s kyslou červenou repou, ktorá dá polievke ten … více
Paradajka patrí medzi polievkové klasiky. Za jej obľúbenosťou určite stojí aj fakt, že zrelé paradajky sú jedným z najlepších zdrojov onej piatej chuti, zvanej umami. Príprava rajskej polievky nezaberie viac ako 20 … více
Osmažíme cibuľku a pridáme 2 lyžičky škorice, 2 lyžičky koriandra, 1 lyžičku rasce, pol lyžičky kari pasty. Pridáme pokrájaný karfiol – alebo len rozdelený na ružičky a pokrájanú mrkvu. Zalejeme vriacou vodou, … více
Na oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľu. Akonáhle začne zlátne, krátko orestujeme na ružičky rozobranú brokolicu a olúpané a na menšie kocky pokrájané zemiaky (ideálny pomer je 2:1). Zalejeme vodou, aby bola zelenina … více
Sušené paradajky (hodia sa zvlášť tie zvyšné, väčšinou tuhšie kúsky, ktoré už nezmäknú) pokrájajte na menšie kúsky, osoľte alebo pridajte trochu sypkého zeleninového bujónu a zalejte horúcou vodou. Pokiaľ máte radšej hustejšie … více
Táto krémová polievka vás prekvapí ľahkosťou a lahodnou chuťou. Zvlášť pokiaľ použijete čerstvý špenát a dobrú smotanu. Čerstvý špenát očistite a umyte od zvyškov hliny. Pokiaľ máte mrazený sekaný šalát, nechajte ho … více
Na olivovom oleji speníme cibuľku. Pridáme olúpanú a na kocky nakrájanú cuketu a zemiaky. Osolíme a zalejeme vriacou vodou tak, aby bolo všetko ponorené. Pod pokrievkou varíme do zmäknutia. Ponorným mixérom polievku … více
Prejedla sa vám bežná paradajková polievka? Stačí pridať pár ďalších ingrediencií a posuniete ju o úroveň vyššie. Táto pikantnejšia thajská verzia sa obzvlášť hodí do zimných mesiacov, vďaka zázvoru a chilli paste … více
Medvedí cesnak opláchnite a nechajte odkvapkať. Na menšom množstve oleja speňte na mesiačiky pokrájanú cibuľu, kým nezmäkne. Pridajte listy medvedieho cesnaku, podľa veľkosti prípadne prekrojené napoly. Nechajte ho podusiť niekoľko minút na … více
Najprv si pripravte všetku zeleninu. Karfiol rozdeľte na malé ružičky, mrkvu, petržlen a zemiak pokrájajte na menšie kúsky. Zeleninu potom premiestnite na plech, pridajte cícer, posypte zmesou korenia a zalejte olejom. Pečte … více
Variant 1 – Rýchla krémová polievka z červenej šošovice Veľmi jednoduchá a sýta polievka na indický spôsob, ktorú uvaríte za štvrť hodinky. Využíva najväčšiu výhodu lúpanej červenej (a tiež žltej) šošovice – … více
Žltý hrach prepláchneme a namočíme cez noc. Vodu zlejeme (tým sa zbavíme časti nadúvavých látok) a nalejeme čerstvú. Ľahko osolíme a uvaríme do mäkka zhruba 25 minút. V hlbokej panvici necháme na … více
Najprv si pripravíme domácu rastlinnú smotanu: pol hrnčeka ovsených vločiek a pol hrnčeka kvalitného strúhaného kokosu zalejeme cez noc hrnčekom studenej vody (rýchlou alternatívou je zaliatie vriacou vodou a napučaním cca 10 … více
Bielu fazuľu namočíme cez noc, vodu vylejeme, pridáme čerstvú a uvaríme ich do mäkka (môžu byť až ľahko rozvarené). Na oleji necháme zosklovatieť cibuľu pokrájanú na prúžky, pridáme na prúžky nakrájanú papriku … více
Variant šošovkových polievok existuje celý rad. Na túto klasickú sa hodia nelúpanej druhy šošoviek – tradičné zelená, tmavozelená, červená a obzvlášť zaujímavú farbu urobí čierna beluga. Šošovky sa nutne namáčať nemusí, ale … více
Pokrájenou cibulku zpěníme na olivovém oleji a přidáme všechnu nakrájenou zeleninu. Posypeme kmínem a dáme trochu pepře. Já přidávám také špetku kurkumy. Zalijeme horkou vodou a vaříme. Po 10 minutách přidáme čočku … více