Cícerová nutella
Lieskové orechy zľahka opražíme na panvici. Môžeme použiť aj suché, ale opražené majú výraznejšiu chuť. Po opražení ich vložíme do mixéra a rozmixujeme na sucho na hrubšiu múku. Pridáme ostatné ingrediencie a … více
Guacamole, hummus, baba ganoush… Nielen je, ale tiež veľa síce “bezmenných”, ale dobre chutných nátierok pripravíte zo surovín, ako sú uvarené strukoviny alebo upečená či nastrúhaná zelenina.
Lieskové orechy zľahka opražíme na panvici. Môžeme použiť aj suché, ale opražené majú výraznejšiu chuť. Po opražení ich vložíme do mixéra a rozmixujeme na sucho na hrubšiu múku. Pridáme ostatné ingrediencie a … více
Pokrájajte cca 8 – 10 mrkví na hrubšie kolieska a na naparováku ich pod pokrievkou duste na miernom ohni asi 20 – 30 minút, kým nebudú mäkké. Presuňte ich do mixéra, pridajte … více
Možno ste zaznamenali, že čoraz viac reštaurácií ponúka rastlinné alternatívy k bežným obľúbeným jedlám zo živočíšnych produktov. Jedným z nich je napríklad baklažánový tatarák, ktorý sa vo svetovej gastronómii teší veľkej obľube … více
Ako pripravíte maslové a tvarohové nátierky v čisto rastlinnom podaní? Základnými surovinami sú oriešky (najvhodnejšie sú tofu alebo mandle), orieškové a semienkové maslá, tofu a prípadne ich kombinácia. Orieškové varianty sú tučnejšie … více
Vyskúšal som rad vegánskych “rybičkových” nátierok, ale žiadna nebola tá pravá. Krátkym experimentovaním som prišiel na vlastný recept. Rybiu chuť jej dodajú vločky z morskej riasy nori (balia sa do nej sushi). … více
Cícer pripravíme bežným spôsobom alebo siahneme po konzerve (čerstvo uvarenému sa však zďaleka nevyrovná). Tekvicu očistíme, rozkrojíme a lyžicou vydlabeme vnútro so semienkami. Dužinu pokrájame na mesiačiky či väčšie kocky, osolíme a … více
Zrelá avokáda rozpolíme a vydlabeme lyžičkou. V miske roztlačíme vidličkou. Paradajky nakrájame na kocky, cibuľu a očistené čili papričky nadrobno, cesnak rozotrieme a koriander rozsekajte nahrubo. Zmiešame s avokádom a podľa chuti … více
Ajvar – tradičnú chorvátsku paprikovú pastu pripravíte tak, že baklažány najprv pokrájate na kolieska, osolíte a necháte vypotiť. Utrite ich obrúskom a spoločne s očistenými paprikami ich upečte v rúre do mäkka. … více
Baklažánová sezóna je tu. Už ste vyskúšali plnené baklažány, zapečené baklažány, urobili ste ich na grile a pridali do rizota… a stále vám zostávajú ďalšie fialové plody na použitie… A poznáte Baba … více
Varíme žltý hrach asi 40 minút, keď už je rozvarený tak vypneme (prípadne zlejeme) a rozšťoucháme šťuchadlom na zemiaky. Pridáme niekoľko lyžičiek oregana a zalejeme olivovým olejom. Dosolíme. Podávame s olivami a … více
Zostali vám uvarené biele fazule a neviete, čo s nimi? Vyskúšajte túto jednoduchú, ale dobre chutiacu nátierku. Hrnček uvarených fazule (ideálne aj s lyžicou vody, v ktorých sa varili, či náleve z … více
Červené repy olúpeme a pokrájame na menšie kocky. Alobal potrieme olivovým olejom a poukladáme naň repu. Posypeme soľou a ešte pokvapkáme olejom. Zabalíme a pečieme v zapekacej miske alebo remoske 30 – … více
Uvarený cícer zmiešame s cesnakom, tahini (sezamovou pastou) a olivovým olejom a mixujeme na hladký krém. Nakoniec pridáme podľa chuti citrónovú šťavu, soľ, korenie a drvenú rímsku rascu. Podľa zamýšľanej konzistencie prípadne … více