Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.
Jednoduché minimalické jedlo, ktorého príprava nezaberie príliš veľa času. Zemiaky ošúpeme a pokrájame na menšie kocky, karfiol umyjeme a rozoberieme na drobné ružičky, časti hlúbov pokrájame na menšie kúsky. Uvaríme v spoločnom … více
Nadrobno pokrájanú cibuľu osmažíme do zlatista, pridáme a orestujeme vegán “kuracie” plátky (alternatívne jemne namarinované robi). Premiešame s na kolieska nakrájaným pórom, zaprášime lyžicou múky, miešame, kým sa múka trochu nezapraží a … více
Mandle cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Všetky ingrediencie v robote zmixujeme do požadovanej konzistencie, vytvarujeme burgre a je hotovo. Ako príloha sa skôr ako žemľa hodí zeleninový … více
V remoske pripravíte zapečené cestoviny či staročeského kubu, upečiete seitan, žemľovku aj chlieb. Má 6x menšiu spotrebu ako rúra a môžete si ju vziať aj na chatu. Do konca roku 2021 môžete … více
Karfiol rozdelíme na ružičky a uvaríme v malom množstve vody. Potom ho rozmixujeme (vody musí byť naozaj málo) a do vzniknutej kaše vmiešame všetky ďalšie ingrediencie. Množstvo strúhanky a múky môžeme upraviť, … více
Guláš – seitan špeciál namarinujeme pár hodín v zmesi oleja, čierneho piva, cesnaku, mletej papriky a soli. Na oleji osmažíme cibuľku do zlatista, pridáme seitan aj s marinádou, osolíme, pridáme nové korenie, … více
Pečený karfiol je niečo veľmi jednoduché, o čom rozhodne nepremýšľate, že by mohlo byť také božské. Chcete dôkaz namiesto sľubov? Ak máte doma karfiol, pustite sa do toho. Karfiol rozdeľte na menšie … více
Karfiol v mixéri rozmixujeme na drobné kúsočky a premiestnime do väčšej misy. Osvedčil sa mi ručný miskový mixér s nožmi tvaru S a rýchlem mixovaním iba nahrubo (cca 0,5 – 1 cm). … více
Bulgur zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (bulgur/voda), krátko povaríme, odstavíme a zabalíme do utierky a necháme ho vstrebať všetku vodu. V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú … více
Baklažán pokrájame na plátky, posolíme a necháme štvrť hodiny “vypotiť”, aby sme z neho vytiahli horkosť. Potom ho osušíme a nakrájame na malé kocky. Cibuľu nakrájame na väčšie kúsky a orestujeme na … více
Na tento recept využijeme robi rezančeky, pokiaľ máme plátky, pokrájame ich na menšie kocky a necháme namarinovať (v sójovej omáčke, minimálne hodinu, ideálne cez noc). Bulgur zalejeme dvojnásobným množstvom vody, krátko povaríme … více
Tento recept je trochu “piplačka”, ale stojí to za to. Na platni necháme variť sójový granulát s výraznejším korením a sójovou omáčkou. Medzitým vyberieme väčšie pevné paradajky, odkrojíme hornú časť a vydlabeme … více
Uvaríme hrnček červenej quinoi s dvojnásobným množstvom vody. Pridáme rozmixovanú plechovku červených fazule, väčšiu cibuľu pokrájame najemnú, prelisujeme 3 strúčiky cesnaku. Ochutíme korením (soľ, korenie, majorán, koriander, mletá rasca) a lyžicou horčice. … více
Nesírené sušené marhule pokrájame na štvrťky a spoločne s hrozienkami ich namočíme do pohára plného vody (tzv. sedmičky). Ideálne ich tak necháme napučať cez noc. Voda vďaka tomu zosladne a nie je … více
Balenie sójových kociek uvarte 10 minút v 0,75 litra zeleninového bujónu, alebo pripravte už deň vopred podľa univerzálneho návodu na prípravu sójového mäsa. Na troche oleja nechajte vo väčšom hrnci zosklovatieť cibuľu … více
Cícer na paprike je vegetariánskym či vegánskym variantom jedla našich babičiek, sliepky na paprike. Môžete docieliť rôznych chutí použitím rôznych druhov smotan (sójové, mandľové, ovsené). Najchutnejší výsledok docielite s čerstvo uvareným cícerom. … více
Najprv som nakrájala jednu malú cibuľu nadrobno, jednu stredne veľkú batátu (sladký zemiakov) na menšie kocky a zmiešala ich v miske so šálkou varenej cíceru, 1/2 lyžičkou soli, 1/2 lyžičkou škorice a … více
Brokolicu rozoberieme na stredne veľké ružičky a zhruba tri minúty povaríme. Šampiňóny môžeme nechať surové. Vytvoríme si cestíčko z cícerovej múky, lahôdkového droždia, čiernej soli, lyžice sójovej omáčky a obľúbeného korenia (napr. … více
V primeranom množstve oleja smažíme na tenké plátky nakrájanú cibuľu až do zlatohneda. Potom ju zaprášime múkou a krátko opražíme, pridáme lahôdkové droždie, krátko premiešame a pomaly pridávame vodu, kým nedosiahneme požadovanú … více
Ako na cukeťákov? Na hrubom strúhadle som postrúhala dve menšie cukety, osolila ich pol lyžičkou soli, pridala korenie (1/2 lyžičky mletej koriandra, 1/2 lyžičky mletej rasce a jeden strúhaný cesnak) a pridala … více