Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.
Sušené huby namočíme aspoň na hodinu do vody, aby napučali, potom ich pokrájame na tenšie plátky. Cibuľu olúpeme, pokrájame nadrobno a vyprážame na oleji do zlatohneda. Pridáme pokrájané huby, krátko orestujeme, zaprášime … více
Na oleji spením nasekaný cesnak a pór. Potom pridám nastrúhanú mrkvu, prepláchnutú šošovku, bobkové listy a zalejem 500 ml vody. Osolím, okorením a varím 20 minút. Potom vyberiem bobkové listy a rozmixujem … více
Sójové kocky zalejeme vriacou vodou, poriadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový list, nové korenie… podľa chuťových preferencií). Varíme zhruba 20 minút. Medzitým si nakrájame nahrubo cibuľu a najemno cesnak. Odkvapkané kocky … více
Najskôr brokolicu očistíme a rozoberieme na menšie ružičky. Dolnú časť stonky môžete olúpať a použiť ako oblohu (chutí podobne ako kaleráb) alebo si ju ponechať na vývar. V mierne osolenej vode brokolicu … více
Plátky seitanu namarinujeme v miske so sójovkou, paprikou a sušeným cesnakom. Ideálne cez noc. Osmažíme ich na oleji. Omáčka: na oleji zasmažíme trochu múky s korením (soľ, mleté korenie, nakladané zelené korenie, … více
Osmažiť cibuľku s cesnakom, pridať časť nastrúhaného údeného tofu, vopred pripravený kuskus, okoreniť (kurkuma, provensálske korenie, kvapka sójovky, soľ, korenie, sušená pažítka), prehodiť do zapekacej formy a naskladať zeleninu a zvyšnú časť … více
Omáčka: Osmažíme cibuľku s celou rascou, pridáme šampiňóny, podlejeme zeleninovým vývarom, dusíme, okoreníme (soľ, korenie, kurkuma, sójovka, hubové korenie, mletá rasca, ligurček) a nakoniec zahustíme (podľa možností buď múkou alebo rastlinnou zmetou). … více
Tento recept obsahuje malé množstvo sacharidov a ocenia ho obzvlášť priaznivci vegánskej paleo stravy. Pokiaľ už nemáme priamo kúpený seitan ochutený, vyrobíme si ho buď klasickým spôsobom z múky alebo využijeme polotovar … více
Na oleji osmažíme dozlatista cibuľu, orestujeme na kocky nakrájanú mrkvu, petržlen a zeler a podlejeme horúcou vodou. Pridáme bobkový list, nové korenie, ochutíme sójovou omáčkou či zeleninovým bujónom a vložíme vopred upravené … více
Quinou zalejeme vriacou vodou v pomere 1:2 (quinoa/voda), varíme cca 10 minút potom odstavíme (mala by zostať ľahko nedovarená). V hlbokej panvici alebo v hrnci osmažíme na drobno nakrájanú cibuľu, akonáhle zozlatne, … více
Na prudším ohni v hluboké pánvi orestujeme zeleninu podle toho, co máme zrovna k dispozici, např. cibuli, pórek, různé druhy papriky, mrkev, cuketu, čínské zelí, popř. houby (žampióny), okořeníme (kari, koření na … více
Dehydrované sójové mäso si žiada viackrokovú úpravu a marinovanie, potom ale môžete docieliť skvelé výsledky. Sójové kocky prelejeme vriacou vodou a potom pripravíme vývar, ktorý riadne okoreníme (zeleninový bujón, sójová omáčka, bobkový … více
Tekvicu hokaido rozkrojíme, očistíme o mäkkého stredu so semienkami a opláchneme. Pokrájame aj so šupkou na malé kocky a orestujeme na panvici v troche oleja, kým šupka nezmäkne. Okoreníme paprikou, trochou drvenej … více
Začneme tým, že pripravíme samotný kveták. Dôkladne ho umyjeme a sparíme vriacou vodou. Pokiaľ máte radi, keď je mäkšia, nechajte ho pokojne v tejto vode pár minút odpočívať. Medzitým pripravíme zmes, v … více
Neviete, kam s prebytkom lesných húb? Vyskúšajte tento recept, ktorý zaberie o niečo viac času a čistého riadu, ale zase nedá toľko práce. Pokiaľ máme čestvý špenát a huby, najskôr ich podlejeme … více
Omáčka Sójové kocky uvaríme v silnejšom vývare (soľ, sójová omáčka, sypký zeleninový bujón) cca 15 minút. Nálev vylejeme a kocky vytlačíme. Na panvici osmažíme cibuľku do zlatohneda, pridáme nakrájané huby, ktoré čiastočne … více
Zostali vám doma uvarené pšeno a neviete, čo s nimi? Skúste tieto chutné placky. Do asi dvoch hrnčekov varených pšenov som primiešala 3 lyžice ryžovej múky, lyžičku psylia (ktoré slúžia ako spojivo) … více
Rúru predhrejeme na 220 °C. Tekvicu umyjeme, zbavíme mäkkého stredu so semienkami a nakrájame na kúsky. Kúsky tekvice premiešame s lyžicou oleja a dáme piecť cca na 30 minút domäkka. Medzitým v … více
Seitan natural pokrájame na menšie kocky a marinujeme ich v zmesi oleja, sójovej omáčky a mletého korenia ideálne cez noc (najmenej pol hodiny). Cibuľu pokrájame nadrobno a opražíme v hrnci či hlbokej … více