Pohánka s chrumkavým údeným tofu
Pohánku som varila v pomere 1: 2 zŕn k vode. Najprv som priviedla ľahko osolenú vodu do varu, potom som do nej pridala pohánku. Varila som ju zhruba 15 minút. Medzitým som … více
Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.
Pohánku som varila v pomere 1: 2 zŕn k vode. Najprv som priviedla ľahko osolenú vodu do varu, potom som do nej pridala pohánku. Varila som ju zhruba 15 minút. Medzitým som … více
Rýchlu kripanú pizzu vytvoríme ľahko z chlebových placiek: libanonský chlieb natrieme nátierkou tataráčik (na trhu je ich viac druhov, napr. značky Ammunak, Klaso či Alfabio), zhruba polovicu tuby na jednu placku, posypeme … více
Najskôr si pripravíme polentovú knedľu, aby stačil vychladnutím získať dostatočne súdržnú konzistenciu. Pomer kukuričnej múky/polenty vyčítame na návode (môžete sa ľahko líšiť podľa hrubosti), ale všeobecne platí zhruba 2 diely vody na … více
Pohánka je v kombinácii s hubami naozaj výborná. Vyskúšať môžete rôzne varianty – lesné huby, hlivu alebo shitake. Potrebovať budeme pohánkové krúpy. Lámanka sa pre rizoto príliš nehodí, pretože by vytvorila kašovitú … více
Pokiaľ ste polentu ešte nepripravovali, prečítate si náš návod ako variť polentu. Uvarenú polentu premiestnime na studenou vodou vypláchnutý pekáč a rozotrieme ju do tenkej vrstvy. Nakrájame si jablká, červenú cibuľu a … více
Cibuľku opražíme do zlatohneda, pridáme nastrúhané údeného tofu, olúpanú repu, osolíme, okoreníme a krátko orestujeme. Necháme vychladnúť. Ovsené vločky zalejeme vriacou vodou, necháme niekoľko minút napučať a nahrubo rozmixujeme. Pridáme k červenej … více
Táto omáčka vás prekvapí skvelou chuťou a autentickou tiahlou štruktúrou, ktorú majú na svedomí škroby v zelenine. Môžete vyskúšať rôzne verzie a kombinácie so zemiakmi (mrkva, batát alebo tekvicu). Zemiaky, mrkva a … více
Zemiaky (varný typ B) ošúpame a nastrúhame na jemnom strúhadle. Necháme chvíľu odležať, vytlačíme prebytočnú vodu a vodu odlejeme. Pridáme múku, soľ a poradne premiešame. Mala by vzniknúť tuhšia hmota, aby sa … více
Zeleninu očistíme, zemiaky a cuketu nakrájame na kolieska, mrkvu a tofu na kúsky. Pripravíme si pekáčik na zapekanie s pokrievkou. Pokiaľ nemáte je možné na prikrytie použiť aj alobal. Pekáčik vymažeme olejom … více
Rezance soba sa chuťou približujú haluškám či chlpatým knedliam. Prečo ich teda nevyužiť v skvelej kombinácii s tempehovou “slaninkou”, kyslou kapustou a lahôdkovým droždím? Cibuľu pokrájame na polmesiačiky a necháme pozvoľna smažiť … více
Polený žltý hrach sa namáčať nemusí, napriek tomu ak mám čas, ho aspoň na dve hodiny namočím. Dôvodom sú antinutričné látky, ktoré obsahujú všetky strukoviny. Namočením a vyliatím vody sa časti z … více
Čo je falafel? Ide o cícerové guličky v štýle fašírok, ktorý je tradičnou pochúťkou predovšetkým v oblasti Blízkeho východu. Servíruje sa obvykle na tanieri alebo v pita chlebe, s jogurtovou omáčkou, dresingom … více
Cícer cez noc namočte. Ráno vymeňte vodu, zľahka osoľte a uvarte do mäkka. Pretože to trvá 80 – 90 minút, odporúčam si uvariť väčšie množstvo, časť nechať v chladničke (napríklad na hummus) … více
Na panvici na oleji opražíme cibuľu dozlatista, pridáme rastlinné “mäso”, korenie a krátko orestujeme. Pridáme fazuľu (z plechovky alebo vopred uvarené), kukuricu (mrazenú alebo sterilizovanú) a nakoniec pretlak. Tortilly nahrejeme, aby boli … více
Najemno postrúhame zemiaky, cesnak, zahustíme zemiakovým škrobom a ochutíme soľou, majoránom, mletou rascou alebo muškátovým orieškom. Na panvičke rozohrejeme kvalitný olej na vyprážanie a zemiačiky vyprážame niekoľko minút z oboch strán. Medzitým … více
Kelové fašírky medzi tými zeleninovými patria medzi kráľa. Ako na nich? Z kelu olúpeme prípadné zvladnuté listy, vykrájame hlúb a hrubšie časti rebier a pokrájame ich nahrubo. Podusíme ich v ľahko osolovej … více
Na panvici opražíme nadrobno nakrájanú cibuľu do zlatista, o chvíľu neskôr orestujeme aj na menšie kocky pokrájané tofu. Zaprášime korením, premiešame a necháme krátko opražiť. Pridáme fazuľu, kukuricu, soľ, občas zamiešame a … více
Pripravíme si marinádu, v ktorej zmiešame 50 ml javorového sirupu, 2-3 kvapky tekutého dymu, 1/2 lyžičky údenej papriky, 1/2 lyžičky sušeného cesnaku, 2 lyžice oleja, 2 lyžice sójovej omáčky. Prípadne si môžete … více
Cibuľa ošúpeme a pokrájame na drobno. Vyprážame na rozpálenom oleji vo väčšom hrnci do zlatista. Potom pridáme na menšie kocky nakrájané olúpané zemiaky a pár minút restujeme spoločne. Stiahneme plameň, pridáme papriku … více
Cibuľu nakrájame na kolieska, šampiňóny na plátky, papriku a tempeh na väčšie kocky av striedavom poradí ich napichneme na špajle. Na malý plech alebo pekáčik položíme papier na pečenie a nakladieme špízy. … více