Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.
Pohánku uvaríme, nastrúhame do nej jeden veľký uvarený zemiak. Pridáme napučané ľanové semienko, solamyl rozmiešaný v zeleninovom vývare, kukuričnú strúhanku, osmaženú cibuľu a korenie (cesnak, soľ, korenie, majorán, sladká a údená paprika). … více
Jedlo z hrachu bolo v mojom jedálničku dlho poskromne, ale čo som objavil pučálku, naklíčený je teraz na mojom tanieri častým návštevníkom. Na rozdiel od cíceru, ktorý mi po klíčení príde veľmi … více
Čiernu šošovicu (známu ako beluga) namočte na 2 – 3 hodiny do studenej vody. Vodu potom vylejte, doplňte čerstvú, zľahka osoľte a dajte variť na mierny plameň. Medzitým tekvicu hokkaidó očistite a … více
Olúpte cibuľu a pokrájajte ju na drobno. Vymažte ju na oleji, kým nezačne zlátnuť. Stiahnite plameň na minimum, pridajte strukovinovú múku (je podstatne výživnejšia, ale ak nemáte, môžete použiť aj klasickú pšeničnú) … více
Fazuľu namočíme na 10 – 12 hodín do vody. Potom vodu vylejeme, nahradíme čerstvú, mierne osolíme a uvaríme do mäkka (75 – 90 minút). Sójové mäso pripravíme podľa receptu na výpečky (tzn. … více
Hubová rizota majú pomerne nevýraznú farbu. Aj preto som využil červenú cibuľu, ktorá má navyše sladšiu chuť. Cibuľu olúpte, nakrájajte na drobno a opražte na oleji do sklovata. Šampiňóny očistite a pokrájajte … více
Špagety (nejlépe celozrnné) uvaříme ve větším množství osolené vody na skus (al dente). Listy medvědího česneku opláchneme vodou a osušíme, pokrájíme na menší kousky a rozmixujeme s dvěma lžícemi olivového oleje a … více
Cibuľu pokrájame pozdĺžne na mesiačiky. Na oleji ju osmažíme až za zlatista. Zaprášime lyžičkou sladkej a lyžičkou štipľavej papriky a pol lyžičkou rasce. Pridáme nasekaný cesnak a vzápätí huby pokrájané na menšie … více
Robi rezančeky naložíme ich aspoň na hodinu do vodou ľahko rozriedenej sójovej omáčky, dochutenej prípadne ďalším korením. Sušené judášovo ucho alebo shitake namočíme na hodinu do studenej vody, potom pokrájame na menšie … více
Hlboká panvica wok je skvelý vynález, že jo? Naozaj sa mi páči intenzívna práca stáleho rýchleho miešania s dvoma veľkými drevenými lyžičkami, v obrovskej panvici nad veľkým ohňom. Je to niečo veľmi … více
Seitan pokrájame na menšie kocky a vložíme do misky spoločne s dvoma lyžicami sójovej omáčky, korením, lyžicou oleja a dva strúčiky jemne postrúhaného cesnaku. Pridáme dve menšie cibule nakrájané na prúžky. Naložíme … více
Huby naložiť do olivového oleja, cesnaku, soli, korenia, tymianu a rozmarínu, grilovať v rúre cca 15 minút z každej strany na 200 stupňov. Kaša – tekvicu a zemiaky uvariť (pomer tekvice k … více
Špagety uvaríme v osolenej vode podľa návodu na skus. Ja mám najradšej celozrnné špagety Alnatura, ktoré nielenže dobre chutia, ale majú vďaka prirodzenej vláknine a minerálom a vitamínom zo šupky aj výrazne … více
Zemiaky ošúpeme, pokrájame na menšie kocky (cca o hrane 2cm), osolíme, okmínujeme a varíme, kým nezačnú mäknúť (ale musia zostať pevné). Na kvalitnom oleji vyprážame nadrobno nakrájanú cibuľu dozlatista, rímsku rascu pridáme … více
Do veľkej misy dáme drvinu z odšťavnenej zeleniny, nakrájame cibuľku nadrobno a pridáme do misy. Zasypeme múkou a doriedime vodou alebo rastlinným mliekom podľa potreby, aby vznikla hustejšia kaša. Pridáme semienka a … více
Šošovica nakyslo patrí medzi jednoduché jedlá našich predkov, ale keď sa dobre ochutí a pridá farebná obloha, môže to byť bašta pre oči aj jazyk. Šošovicu aspoň na dve hodiny namočíme do … více
Tento recept sa dá rôzne obmieňať podľa zeleniny, ktorú máme práve po ruke. Balíček natural tofu nakrájame na tenké plátky a uprostred ešte na pol a naložíme ich aspoň na hodinu do … více
Segedínsky guláš bez mäsa? Máme pre vás hneď tri varianty – so sójovým mäsom, dobáčikmi alebo údeným tempehom a zemiakovou knedľou. Rastlinnú smotanu som použil domácu rastlinnú, ale môžete využiť kupovanú. A … více
Karfiol je v tuzemsku populárny predovšetkým vyprážaný v trojobale. Jeho využitie je ale oveľa všestrannejšie – výborne sa hodí do zapečených jedál, rizôt alebo polievok. Drobné ružičky spojené cestíčkom zo strukovinovej múky … více
Cibuľu olúpeme a pokrájame nahrubo. Na panvici rozpálime olej a na strednom ohni smažíme cibuľu, kým nezmäkne. Pridáme na drobnejšie kocky pokrájaný tempeh a restujeme ho pár minút, kým nezačne tvoriť kôrka. … více