Robi so špenátom a zemiakovou knedľou
Zemiaky na knedľu dáme variť v šupke. Olúpeme ich, nastrúhame a zmiešame s múkou, krupicou a trochou vody a soli a spracujeme na cesto. Z cesta vytvoríme valčeky a vložíme do vriacej … více
Naše vege recepty kladú dôraz na varenie z celistných surovín. Pokiaľ k nim pridáte porciu surovej, fermentovanej či šetrne tepelne upravenej zeleniny a naklíčených semien. Získate tanier podľa zásad zdravej výživy a vyváženého jedálnička. Vyberte si z pestrej palety vegánskych (a tým zároveň aj vegetariánskych) hlavných chodov. A presvedčte sa, že zdravé varenie môže byť aj veľmi chutné. Či už ide o cestoviny, rizota, strukovinové jedlá alebo zeleninové omáčky alebo guláša.
Zemiaky na knedľu dáme variť v šupke. Olúpeme ich, nastrúhame a zmiešame s múkou, krupicou a trochou vody a soli a spracujeme na cesto. Z cesta vytvoríme valčeky a vložíme do vriacej … více
Pre tento recept som sa inšpiroval v knižke Živá kuchyňa ľahko a rýchlo od Judity Wignall, len som ho ľahko obmenil a zjednodušil. Vlašské orechy som namočil cez noc do studenej vody. … více
Baklažán nakrájajte na cca centimetrové plátky, posoľte a nechajte vypotiť. Potom ho nakrájajte na menšie kocky. Na panvici rozpustite lyžicu kokosového oleja a až sa rozohrejete, pridajte lyžicu trstinového cukru a nechajte … více
Na cesto na lievance zmiešame hrnček (celozrnné ražné) múky, hrnček rastlinného mlieka, pol hrnčeka vody, lyžicu kypriaceho prášku, štipku soli a lyžicu oleja. Osmažíme takmer nasucho, len na ľahko vymastenej panvici, z … více
Papriky, cuketu, cibuľu a tofu nakrájame podľa veľkosti šampiňónov pokiaľ možno na rovnako veľké kúsky. Striedavo ich napicháme na špajli a preložíme cherry paradajkami. Osolíme ich a okoreníme provensálskym korením. Potrieme ich … více
Deň vopred si naložíme seitan – rozkrájame ho na väčšie kúsky, dáme do zatvárateľnej krabičky spolu s trochou oleja, jednou až dvoma lyžicami sójovej omáčky, jednou menšou cibuľou nakrájanou nadrobno. Osolíme, okoreníme … více
Cuketové špagety patria medzi klasiku jedál živej stravy. Principiálne majú bližšie k zeleninovému šalátu, než hlavnému jedlu. Najlepšie na cuketové špagety je spiralizér, pokiaľ ho nemáte, dá sa alternatívne cuketa zošikma postrúhať … více
Guľatozrnú ryžu prepláchneme a dáme variť s jeden a pol násobkom vody a väčšou štipkou soli. Varíme pod pokrievkou do polotvrda. V hlbokej panvici alebo v hrnci necháme restovať na drobno nakrájanú … více
Na oleji necháme speniť na drobno pokrájanú cibuľu. Údený tempeh pokrájame na malé kocky a akonáhle cibuľa začne zlátnuť, pridáme ho k nej na panvicu. Občas premiešame a necháme tempeh zľahka opiecť. … více
Na kvalitnom oleji osmažíme nadrobno nakrájanú cibuľku do zlatista až hneda, prisypeme podľa chuti korenia: chilli con carne, garam masala (pomer zhruba 1:1, prípadne upravíme podľa toho, či preferujeme jedlo viac pálivé), … více
Špagety (najlepšie celozrnné) uvaríme vo väčšom množstve osolenej vody, aby boli trochu tuhšie na skús. Zhruba 50g sójového granulátu varíme cca 10 minút vo výraznejšom vývare (sójová omáčka alebo zeleninový bujón), potom … více
Na rozpálenom oleji speníme rímsku rascu. Pridáme nadrobno nakrájanú cibuľu a vyprážame, kým cibuľa nezezlátne. Pridáme jeden nastrúhaný zázvor a cesnak, na chvíľu orestujeme. Pridáme nakrájané paradajky a pokiaľ stojíme o pálivejšiu … více
Patríte k milovníkom ovocných knedlí? Je to taká naša česká špecialita a neviem ako vy, ale u nás doma môžeme knedle nielen na obed, ako hlavný chod, ale aj ako dezert alebo … více
Seitan naložíme na niekoľko hodín so sójovkou, olejom, rascou, čiernym korením, cibuľou, cesnakom, pálivou paprikou, hubovým korením, majoránom, bobkovým listom. Na na pekáč pridáme spoločne s pokrájanou hlivou, pol litrom zeleninového vývaru … více
Pekánové orechy cez noc namočíme. Ľanové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na múku. Pekanové orechy je z mojej skúsenosti vhodné pokosiť v mixéri či robote zvlášť, až potom pridať ľanové semienko a ďalšie … více
Klasická kozmatice, teda obaľované kvety bazy čiernej, sa smaží v cestíčku z múky, vajec a mlieka. Navyše vo vyššej vrstve tuku. Ako ju urobiť v čisto rastlinnej verzii, výživovo vyváženú a ideálne … více
Bešamelová omáčka: Sójové mlieko necháme v hrnci 5 minút prevariť. Na oleji orestujeme hladkú múku, zalejeme mliekom a za pravidelného miešania varíme 15 minút. Akonáhle je omáčka lesklá a hladká, osolíme ju … více
Chrenová omáčka je takou českou klasikou – s kysnutou knedľou a v rastlinnom variante s opečeným tofu, tempehom či seitanom. Patríte k milovníkom chrenu alebo ho nevyhľadávate? Klasické „smotanové“ omáčky sú založené … více
Baklažán dôkladne umyjeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Nožom cca 2 cm od okraja vyrežeme oválny otvor a potom vnútornú časť opatrne nakrojíme pozdĺžne aj priečne. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme ju … více
Ze lžičky cukru, jednoho balení kvasnic a 4 deci teplého sójového mléka uděláme kvásek, který necháme kynout 5 minut v teple. Na těsto smícháme půl kilogramu hladké mouky, lžičku sody, lžičku soli. … více