Typ jedla: Dezerty

Pečenie cukroví je späté s maslom, smotanou alebo vajcami. Ako sa bez nich zaobísť? Vajcia nahradí zrelý banán alebo jablčné pyré, smotanu môžete použiť napríklad mandľovú a namiesto masla kokosový olej. Veľa rýchlych a zdravých sladkých receptov vytvoríte spojením rozmixovaných orechov so sušeným ovocím, ako sú marhule, slivky alebo datle. Okrem guľôčok a tyčiniek takto ľahko vyrobíte napríklad tortový korpus.

Kokosová buchta

Kokosová buchta

12. 01. 2024   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Zapneme rúru na 180°C. V mise zmiešame všetky suché ingrediencie. Prilejeme kokosové mlieko a olej. Dôkladne premiešame. Zmes nalejeme do formy vyloženej papierom na pečenie. Stierkou uhladíme a vložíme do predhriatej rúry. … více

Jablkový vegánsky koláč

Jablkový vegánsky koláč

20. 11. 2023   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Rúru predhrejte na 175°. Vymažte okrúhlu tortovú formu s priemerom 23 cm a vysypte strúhaným kokosom, zmiešaným s polohrubou múkou. Vo veľkej mise zmiešajte trstinový cukor, jablčné pyré, jogurt, olej a vanilkový … více

Lokše

Lokše na sladko s makom

20. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Zemiaky umyjeme a neolúpané ich vložíme do vriacej vody. Varíme do ich zmäknutia (10 -15 minút, závisí od veľkosti). Potom vodu zlejeme a zemiaky necháme vychladnúť. Výchladnuté zemiaky olúpeme a na jemné … více

tekvicové brownies

Tekvicové brownies

14. 12. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Zostala vám doma tekvica? Upečte si výborné tekvicové brownies! Ako prvé si potrebujeme pripraviť tekvicové pyré – tekvicu prekrojíme napoly a lyžicou vydlabeme semienka. Položíme do pekáča rozkrojenou časťou dole. Podlejeme hrnčekom … více

Cibuľový koláč

Cibuľový koláč

05. 12. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Dezerty

Do misy nasypeme hladkú múku, sušené droždie, štipku soli a nalejeme vlažnú vodu. Zmiešame a zapracujeme do hladkého cesta. Misu prikryjeme utierkou a necháme v teple kysnúť hodinu. Ak vykysnuté cesto preložíme … více

Banana bread

Banana bread

28. 09. 2022   napsal/a: Kristýna Petričková | druh jedla: Dezerty

Najprv v malom hrnčeku zmiešame 2 polievkové lyžice chia semienok a 5 polievkových lyžíc vody. Necháme 5 minút odstáť. Rúru predhrejeme na 180 stupňov. Do väčšej misy nalámeme dva a pol banánu … více

Tekvicové tortičky

Tekvicové tortičky

15. 09. 2022   napsal/a: Alena Teclová | druh jedla: Dezerty

Začnete tým, že si uvaríte tekvicu, ktorú rozmixujete na tekvicové pyré. Akonáhle budete mať pyré hotové, zapnite rúru na 180 °C. V prvom rade pripravte spodnú vrstvu. Rozpustite čokoládu, ktorú zmiešajte s … více

Fazuľové brownies

Fazuľové brownies

24. 08. 2022   napsal/a: Lenka Špaček | druh jedla: Dezerty

Ideálne deň vopred si namočte fazuľu. Po zhruba 8 hodinách vodu zlejte a uvarte v novej vode domäkka. Pre lepšiu stráviteľnosť odporúčam variť s kúskom riasy Kombu alebo 1/4 lyžičkou jedlej sódy. … více

Panna cotta

Panna cotta

19. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Na známy taliansky dezert vo vegánskej verzii budeme potrebovať rastlinné mlieko, rastlinnú smotanu, vanilkový a třninový cukor a agar-agar (rastlinná alternatíva k želatine). Všetky ingrediencie zmiešame v hrnci, necháme priviesť do varu … více

Pšenovník

Pšenovník

14. 08. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Pšenovník je možné pripraviť dvoma spôsobmi – buď opäť pšeno najskôr uvarte (podobným spôsobom, ako na kašu) a potom zapečte alebo môžete múdro spojiť oboje dohromady a nechať uvariť a upiecť naraz … více

Nepečená malinová torta

Nepečená malinová torta

23. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Najprv vytvoríme pevný korpus: mandle (poprípade sa hodia kešu alebo vlašské orechy) namočíme na niekoľko hodín do vody. Tú potom sceníme a orechy spoločne s vykôstkovanými ďatľami rozmixujeme na hutnú hmotu. “Cesto” … více

Kheer

Kheer

18. 07. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Dezerty

Kheer (alebo kheeri) je druh sladkého pudingu populárny v Indii. Obvykle sa vyrába varením mlieka, cukru a obilnín. My si ho pripravíme vo veganskej verzii. Vodu a kokosové mlieko dáme variť a … více

Ovocný trojposchodový koláč

Ovocný trojposchodový koláč

14. 07. 2022   napsal/a: Kosmetika hrou | druh jedla: Dezerty

Ingrediencie na cesto zmiešame, nalejeme do vymasteného pekáča a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 stupňov na 20 minút. Keď korpus vychladne, tak uvaríme puding podľa návodu, ktorý môžeme zahustiť trochou … více

Cícerové guličky

11. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Cícer cez noc namočíme, ráno vodu zlejeme a uvaríme ju domäkka. Lieskové orechy dáme do rúry na 150 stupňov a počkáme, až popraská šupka. Potom ju jednoducho odrolíme. Orechy posekáme na pulzný … více

Nepečená torta s lesným ovocím

Nepečená torta s lesným ovocím

02. 07. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Korpus: Variant 1 (silný mixér): Mandle namočíme cez noc. Ráno ich osušíme a rozmixujeme na hrubšiu múku. Za ďalšieho mixovania postupne pridávame datle, kým sa nespoja v konzistentné cesto. Variant 2 (mixér … více

Sezamový krém so silken tofu

Sezamový krém so silken tofu

28. 06. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný | druh jedla: Dezerty

Sezamové semienko pomelieme alebo rozmixujeme na prášok, pridáme olúpané banány a silken tofu (použiť sa dá aj obyčajné natural, ale nemá tak jemnú chuť). Rozmixujeme do hladka. Tie maškrtnejšie asi budú chcieť … více

Rychlá vegan bábovka

Vegánska bábovka

07. 03. 2022   napsal/a: Misa Lavers | druh jedla: Dezerty

Banány rozmixujeme a zmiešame so zvyškom surovín. Pokiaľ chceme mramorovať, časť cesta nalejeme do inej nádoby a pridáme kakao/mák/kokos. Obe cestá striedavo lejeme do formy, a pečieme v rúre tak dlho, kým … více

E-mailový oběžník Vegmania

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty podle ročních období do vaší pošty? Věnujte mi e-mail a já vám 1 - 2x do měsíce napíšu. Nechcete kupovat zajíce v pytli? Pak se nejdříve podívejte se, jaké e-maily můžete očekávat.

Chcete dostávat užitečné tipy a triky z rostlinné kuchyně nebo tématické recepty do vaší pošty?