V kuchyni využijeme mandle pri príprave ľahkých predjedál, hlavných chodov i dezertov, naslano aj nasladko. Vyrobiť z nich môžeme rastlinné mlieko, maslo, jogurt, kefír alebo tvaroh.
Brokolica? V súboji o najzdravšiu zeleninu takmer nemá konkurenciu
Udusiť ju v rizote, zapiecť so zemiakmi či cestovinami alebo rozmixovať na krém. A tiež z nej pripraviť nákyp alebo fašírky. Brokolica má skrátka všestranné využitie a radu zdravotných benefitov navrch.
Klíčenie semienok nie je raketová veda. Získajte čerstvé vitamíny aj v zime
Kupujete si naklíčené semienka za veľa peňazí niekde v supermarkete? Zbytočnosť. Domáce naklíčovanie je celkom jednoduché a vystačíte si aj bez špeciálnych misiek, len s bežnou výbavou kuchyne, ako sú poháre a sitko.
Seitan: najlepšia alternatíva mäsa k omáčkam alebo kapuste
Seitan je pšeničná bielkovina, ktorú môžete použiť do gulášov, omáčok, špízov, na rezance na „číny“, skrátka variť, dusiť, piecť či smažiť. Zvlášť užitočný je seitan pri „veganizovaní“ klasických receptov slovenskej kuchyne.
Cibuľa je kráľovnou kuchyne. Ako z nej pripraviť omáčku, krúžky alebo chutney?
Kto by nepoznal cibuľu? Ponúka množstvo možností v studenej i teplej kuchyni, sú jej prisudzované mnohé liečivé účinky a často sa v gastronómii objaví nejaký cibuľový hit. Poďme sa pozrieť, aké možnosti v sebe cibuľa ukrýva!
Červená repa sa hodí sa do šalátov, fašírok i nátierok. Tajný tip? Repové chipsy
Výrazná chuť, výrazná farba, výrazné prínosy pre naše telo. Takto by sa dala stručne charakterizovať červená repa. Všetci o ňom vieme, všetci sme ju niekedy jedli. Ale využívame celý jej potenciál, ktorý nám môže ponúknuť?
Rostlinné zdroje selenu? Vystačíte si s jedním para ořechem denně
Selén, zabúdaný, avšak nesmierne dôležitý minerál, ktorý je nevyhnutný pre správnu funkciu imunitného systému, krásnu pleť či plodnosť. Viete, kde sa nachádza a čo spôsobí nadmerný príjem? A je rastlinný zdroj tohto minerálu dobre vstrebateľný?
Tempeh: skvelý parťák do rizot, cestovín, ale aj obložených chlebov
Rastlinné mlieka: ako ich ľahko vyrobíte doma a ktoré nájdete v obchodoch
Na trhu je dnes v ponuke celý rad rastlinných mliek v tetrapackových škatuliach i sušenom stave. Zdravé a čerstvé nápoje zo zŕn, semienok a orechov možno ale ľahko vyrobiť s pomocou mixéra a sitka aj vo vašej domácej kuchyni.
Voňavé huby shitake chutia aj tým, ktorí huby odmietajú
Tofu v kuchyni: slané verzie si notujú s rezancami i knedľami, chutí aj na sladko
Pre jedny biela hmota bez chuti, pre druhé univerzálna surovina, z ktorej je možné urobiť dezert, majonézu, nátierku alebo dobroty rôznych svetových kuchýň. Reč je samozrejme o tofu. Poďme sa mu pozrieť na zúbok.
Zázvor zahrieva, hubí zápaly aj zlé baktérie. Skvele ochutí jedlá aj kombuchu
Zázvor je korenie získané z podzemkov zázvoru pravého a už po tisícročia hrá významnú úlohu v čínskej a indickej medicíne aj kuchyni. Za jeho liečebnými i výraznými chuťovými prednosťami stoja éterické oleje, zázvorová silica a “pálivá” látka zvaná gingerol.
Ako upraviť sójové mäso, aby naozaj chutilo
Neprestáva ma prekvapovať, koľko ľudí varí sójové mäso v obyčajnej vode. Prezradím vám pár svojich tipov, ako ho pripraviť tak, aby šmakovalo aj zarytým odporcom zdravej výživy. Kľúčová je viackroková úprava, hlavne záverečné marinovanie.
Miso pasta je skvelá do nátierok, polievok aj ázijských pochúťok
Miso je fermentovaná pasta zo sójových bôbov, ryže, pšeničnej alebo jačmennej múky. Obsahuje onú piatu chuť umami av kuchyni slúži predovšetkým ako cenné a zároveň zdravé dochucovadlo.
Kuskus nie je len rýchla príloha. Vyskúšajte ho na sladko, zapečený alebo v šaláte
Táto netradičná cestovina je dnes rozšírená takmer po celom svete, pôvodne pochádza zo severoafrickej kuchyne, kde tvorí jednu zo stálíc jedálnička. Vyskúšali ste už zeleninový kuskus alebo niektorý zo sladkých variant?
Ľanové, konopné alebo chia. Aké sú prednosti olejnatých semienok
Semienka patria vďaka vysokému obsahu bielkovín aj kvalitných tukov medzi najhodnotnejšie potraviny. Ich využitie je skutočne všestranné. Vedeli ste, že je dobré ich pred konzumáciou namočiť na pár hodín do vody?
Vitamín B12 bez kontroverzie: stravujete sa vegánsky? Pak ho dopĺňajte
Vitamín B12 je obdarený radom mýtov a je načase si povedať, prečo je tak nevyhnutné ho na rastlinnej strave dopĺňať. Naozaj je pre vývoj tela nevyhnutný? A viete, že môže nedostatok spôsobovať depresie? A pre koho je nedostatočná suplementácia najviac ohrozujúca?
Vitamín D? Nepodceňujte v zime jeho doplňovanie
Jedným z dôvodov, prečo máme v zime menej energie a vitality, je nedostatok vitamínu D. Asi viete, že produkujú kožné bunky vystavené UV žiareniu zo slnka. Ako si ale poradiť v zimných mesiacoch, keď chodíme zahalení a slnko je nízko alebo nesvieti vôbec?