Aký je váš názor na lepok? Zaraďujete ho do svojho jedálnička alebo sa mu vyhýbate? A viete, aké lepok prináša klady a zápory? Prečítajte si, ako správne zaradiť lepok do jedálnička zdravého jedinca, ale aj, ako poskladať jedálniček v prípade nutnosti sa lepku vyhýbať zo zdravotných dôvodov.
Buddha Bowl – mlsná miska neboli Mlska
Vo všedný deň v okolí práce v podstate nemám kam zájsť na dobrý zdravý a aspoň trochu živý obed. A tak sa väčšinou pohostím miskou hojnosti, známou ako Budha bowl. Prečítajte si, aké sú hlavné zásady jej prípravy a pár tipov, ako všetko urýchliť pre každodenné varenie.
Lesné bobule sú lokálnou superpotravinou. Prečo ich mať stále v zásobe?
Maliny, čučoriedky, černice alebo brusnice. Malé chutné bobuľky, ktoré rastú vo voľnej prírode aj na záhradách. Ceníme ich pre výživové hodnoty a milujeme pre ich chuť. Majú ale krátku sezónu. Ako ich uchovať na zvyšok roka?
Vegan senior? Pridajte bielkoviny, pravidelne pite a dajte si pozor na vápnik
Ako vyzerá rastlinné stravovanie v seniorskom veku? Požiadala som o pomoc niekoľko osôb starších ako 55 rokov o ich skúsenosti. Vďaka ich odpovediam na niekoľko otázok vám môžem odovzdať aj osobné poznatky a úskalia vegánskeho stravovania.
Edamame: sójové fazuľky, ktoré vylepšia sáláty, polievky aj misky hojnosti
Čo sú edamame? Mladé zelené fazuľky ešte nedozretých sójových bôbov, podobné našim zeleným hráškom alebo fazuľkám. Majú príjemne sladkastú chuť a okolo 12 gramov bielkovín. Prečítajte si, kde ich môžete zohnať a ako ich zapojiť do vášho jedálnička.
Vegan v škole
Školský vek je špecifický nástupom dieťaťa do školy, začiatkom puberty, školským stravovaním a rovnako aj školskými aj mimoškolskými pobytmi. Poďme sa spoločne pozrieť, ako mladší (od 7 do 11 rokov) aj starší školský vek (od 12 do 15) dobre zvládnuť na rastlinnej strave.
Kokosový olej – rozplýva sa na jazyku, kĺže po koži, čistí zuby
Je skvelý na výrobu raw krémov aj na vyprážanie, výborne sa hodí namiesto bežného telového krému, na čistenie zubov, ako masážny olej alebo ako lubrikant. Kokosový olej je všestranná surovina, ktorá by u vás doma nemala chýbať.
Paradajky sú nepostrádateľné v kuchyniach už stovky rokov. A majú stále čím prekvapiť!
Existuje snáď zelenina, ktorá by mala celosvetovo väčšiu obľubu, než paradajky? Prečítajte si, čo všetko je možné z nich uvariť, či už sú to polievky, hlavné chody alebo chuťovky.
Päť rokov s mixérom G21 Perfect Smoothie Vitality
Mixér používam skoro každý deň. Pred niekoľkými rokmi som povýšil z lacnej Ety na G21 Perfect Smoothie Vitality. Prečítajte si moje skúsenosti s používaním tohto výkonného mixéra aj pár tipov, na čo ho používam najčastejšie.
Vegan v škôlke
Vyslať malého vegána do škôlky väčšinou znamená vystaviť ho prvýkrát neveganskému prostrediu. Prečítate si množstvo praktických tipov, ako takú situáciu zvládnu, a tiež sa poučte ako zvládať rastlinný jedálniček detí vo veku od 3 do 6 rokov.
Cuketa hrá prím pri grilovaní, je stvorená pre raw špagety aj sladké pečenie
Cuketa je neodmysliteľnou súčasťou sviežich letných obedov, grilovačiek aj vitariánskych receptov. Je to lokálna potravina, dobre sa pestuje, je bežne dostupná a jej hlavnou výhodou je široké spektrum možností, s čím ju nakombinovať. S cuketou je výborný obed zaručený!
Dieťa vegan: od narodenia do 3 rokov
Vegánsky životný štýl u detí je kontroverzná téma. Môžu byť deti vegánmi? Je to vôbec možné? Ako sa k tejto téme stavajú svetové zdravotnícke organizácie a českí pediatri? Ako by vôbec mal vyzerať jedálniček, prvé príkrmy a existuje niečo ako vegánske umelé mlieko?
Ako na výživu tehotných a dojčiacich žien stravujúcich sa vegánsky?
Tehotenstvo a dojčenie je veľmi špecifickým obdobím v živote ženy, ktoré má zvýšenú energetickú aj nutričnú potrebu. Podľa mnohých svetových zdravotníckych organizácií je správne zostavená vegánska strava vhodná pre všetky vekové kategórie. Teda aj pre obdobie tehotenstva a dojčenia.
Poznáte umeocet? Skvele dochutí omáčky, polievku, šošovicu na kyslo aj šaláty
Umeocet patrí medzi skvelé dochucovadlá. Hodí sa všade tam, kde potrebujete spojiť slanú a kyslú chuť. Či je to tradičná šošovica na kyslo, kulajda či kôprovka, tak rôzne marinády a dresingy.
Ľanové semienko poslúži do šalátov, na zahustenie jedál aj ako základ sušienok
Ľanový olej, ľanové placky alebo skvelé zahusťovadlo. Aj tak je možné zapojiť do jedálnička malé hnedé semienko, v rastlinnej ríši kráľa v obsahu – pre telo nesmierne dôležitých – omega-3 mastných kyselín.
Lievance a palacinky (nielen) pre vegánov. Od kysnutých cez jogurtové po slané
Lievance sú raňajkovou pochúťkou, ktorú miluje snáď každý. Aj v rastlinnom variante môžu byť od tých tradičných na nerozoznanie. V našom lievancovom špeciáli nájdete postupy a recepty na lievance vločkové, kysnuté, jogurtové, proteínové aj slané.
Morské riasy: ak s nimi začínate, siahnite po nori
Morské riasy sú často označované ako morská zelenina. Sú plné vitamínov, minerálov a aj v malom množstve dokážu výrazne zvýšiť nutričnú hodnotu jedál. Nie je to dosť dôvodov, prečo ich zaradiť do jedálnička?