Jesť zdravšie. Upraviť zažívacie problémy. Dosť možno aj schudnúť. Zase nejaká zázračná pilulka? Nie. Máme to všetci k dispozícii. Je to správne hryzenie. Poďme si povedať, prečo je dôležité as čím nám môže pomôcť.
Čierna šošovica
Čierna šošovka alebo beluga patrí ich medzi šošovkami tou úplne najmenšou. Jej drobná veľkosť ju priamo predurčuje na pridávanie do rôznych jedál, či už sú to zeleninové šaláty aj rôzne druhy polievok. Pripraviť ju ale môžete aj na kyslo alebo ju rozmixovať do nátierky.
Zdravá výživa? Viac zeleniny, ovocia či strukovín, menej spracovaných potravín
Menej priemyselne spracovaných potravín, viac zeleniny a ovocia, strukovín či celozrnných výrobkov. Tak nejako by v skratke mohol znieť predpis pre zdravú výživu.
Kakao: raw je výživnejší, pražené lepšie chutí. Ako z neho urobíte domácu čokoládu?
Nie je kakao ako kakao. Pozrite sa, ako sa líši podľa spôsobu spracovania a presvedčte, že môže ísť o naozaj výživnú pochúťku. A chýbať nebude ani recept na domácu hnedú aj bielu vegánsku čokoládu.
Kokosový orech: maslo, mlieko aj múku pripravíte na sladko aj slano
Mlieko, jogurty, chipsy, maslo a mnoho ďalšieho. Máloktorá surovina sa môže pochváliť tak všestranným využitím, ako je kokosový orech. Poďme spoločne nakuknúť pod jeho pevnú škrupinu, kam s ním.
Kešu ořechy
Dajte (technickému) konope šancu. Zaraďte konopné semienka a olej aj do vašich jedál
Konope si získalo neslávnu povesť kvôli omamným účinkom. Napriek tomu sa jedná o rastlinu využívanú už tisíce rokov, a to ako na výrobu oblečenia, doplnkov stravy, ale aj ako stavebný materiál. Konopné semienka a oleje z nich sú zdrojom mnohých zdravotných benefitov.
Mikrobiom: prospieva mu pestrý jedálniček plný vlákniny, škodí stres aj nedostatok spánku
Vo svojich črevách máme početnú kolóniu mikroorganizmov, ktoré ovplyvňujú náš život viac, než sme si doteraz mysleli. Prečo by sme mali črevnému mikrobiomu venovať väčšiu pozornosť? V čom je náš mikrobióm rovnaký av čom sa líši od mikrobiomu druhých ľudí?
Lieskové orechy
Lieskové orechy patria k najsladším orieškom vôbec, preto sú často zastúpené v sladkom pečive alebo sa z nich vyrába sladký krém. Z lieskových orieškov sa tiež vyrába nápoj, ktorý sa hodí napr. na prípravu müsli alebo kaší.
12 potravín, ktoré mi doma nesmú chýbať
Ktoré potraviny a suroviny patria medzi favoritov mojich kuchárskych zásob? Dopustiť nedám napríklad na sušené paradajky, huby shitake, semienka a zrniečka na klíčenie. Z dochucovadiel potom sójové omáčky Shoyu a Tamari alebo lahôdkové droždie.
Čirok je stvorený pre bezlepkové pečenie, výživné raňajky aj lahodné rizoto
Čirok je úplne neprávom v našej kuchyni zabúdaný. Dajte však tejto bezlepkovej obilovine šancu a získate nielen priamy zdroj vlákniny a bielkovín, ale aj nové chute bežných receptov. Či už ide o kaše, rizota alebo pečenie.
Datle
Datle sú skvelým zdrojom glokózy a sušené sú univerzálnym spojivom a sladidlom, či už ide o korpusy raw tort, tyčiniek alebo ďalších nepečených cukroviniek.
Vegánske karbonátky: strukovinové, hubové alebo zeleninové. Ktoré máte najradšej?
Ocenia ich milovníci bezodpadového životného štýlu, gurmáni, zaneprázdnení ľudia, deti, milovníci tučných jedál i zdravého životného štýlu. Reč je o karbonátkoch a v dnešnom špeciáli vám poradíme, ako na ne, či už ich robíte z húb, šošovky, pohánky alebo tempehu.
Po kakau chutnajúcí karob je nabitý minerály
Zelenina na sladko: mrkvánky, repový Sachr, machová torta aj cuketová buchta
Zelenina nepatrí len do slanej kuchyne, ale svoje miesto si získala aj v tej sladkej. Máme pre vás štyri skvelé recepty na zeleninové múčniky, ktoré si zamilujete, aj keď nepatríte medzi milovníkov zeleniny. Neveríte? Vyskúšajte a uvidíte sami.
Ovsené vločky nie sú len na kašu. Skúste z ich lievance alebo spojivo do karbonátkov
Ovsené vločky by nemali chýbať prakticky v žiadnom jedálničku. Sú mimoriadne zdravé, ľahko dostupné a až na výnimky dobre stráviteľné. Okrem starej známej ovsenej kaše sa pridávajú aj do fašírok, polievok alebo lievancov.
Čo tak dať si pór? Uplatníte ho v krémovej polievke aj nátierke
Ozime odrody póru dobre znášajú aj nízke teploty a tak si ho môžete dopriať čestvý aj teraz v zime. Je univerzálnou surovinou do polievok a omáčok. Tiež ho môžete zapekať s cestovinami či zemiakmi alebo dusiť spoločne s ďalšou zeleninou. Poďte sa inšpirovať.
Kaša – nuda na tanieri alebo božská mana?
Obilné kaše patria medzi typické raňajkové jedlá. Mnohí ale dnes siahajú po kupovaných instantných. V kašovom špeciáli sa dozviete, ako si pripraviť plnohodnotné kaše doma, či už sú z celých zŕn, vločiek, fermentované, namáčané a tiež slané.
Pomocníci v kuchyni – na čo všetko sa hodí mixér, sušička či remoska?
Prechod na rastlinnú stravu môže znamenať dosť odlišný štýl varenia a prípravy jedla. Bez ktorých “mašiniek” nedám ani ranu a na čo všetko sa ich snažím používať? Viete napríklad, že v sušičke môžete skysať jogurt a niektoré odšťavovače zvládnu aj orechové maslá?