Už ste zaradili superpotraviny do svojho jedálnička? Zrejme áno a ani o tom zatiaľ neviete! Superpotraviny nie sú len cudzokrajnými plodinami s vôňou diaľok, ale aj naše staré dobré čučoriedky, mak, cesnak alebo červená repa! Aké výhody nám ponúkajú, a to nielen pre naše telo?
Myslíte si, že s vegánstvom prídete o zmrzliny? Ale kdeže. Prezradíme vám, kde kúpiť rastlinné verzie v obchodoch. A predovšetkým, ako si pripraviť ovocné sorbety aj vegánske zmrzliny doma z mrazeného ovocia, rastlinných mliek či orieškových masiel.
Domáce jahody zo záhradky majú nádhernú vôňu aj chuť. Majú pomerne nízky obsah cukrov a naopak služné zastúpenie vitamínov aj minerálov. V kuchyni sú pevne späté so sladským pečením, či už je to jahodová torta, cheesecake, bublanina alebo plnené knedle.
Vedeli ste, že reďkoviek je hneď niekoľko druhov a každá sa dá použiť inak? Sú výborné do šalátov, na prípravu nátierok, do studenej i teplej kuchyne. Ich šťava má blahodarné účinky na vaše zdravie a z niektorých druhov si môžete dokonca pripraviť aj pleťovú masku!
Mäta, bazalka, oregano, tymian alebo napríklad saturejka či estragón. Bylinky sú prirodzenou súčasťou kuchyne od nepamäti. Viete však, ako sa ktorá správne používa, ako si ich vypestovať doma a ako z ich darov získať to najlepšie?
Poznajú ju všetci, jej dary však využíva málokto. Púpava bola pre organizmus od pradávna cenenou rastlinou a ani dnes to nie je inak. V kuchyni využijete jej koreň, listy aj kvet. Prečítate si, ako z nej vyrobíte čaj, kávu, sirup alebo med.
Kaleráb sú vhodné na baštenie za surova aj na tepelnú úpravu. Ich nabušené výhody si môžete vychutnať v povestnej kapuste, ale aj v polievke, plackách a dokonca existujú aj kalerábové hranolky. Prečítate si o nej viac a pri ďalšom nákupe si ich prineste rovno dvojnásobok.
Má vôbec zmysel odšťavovať ovocie a zeleninu? Alebo je lepšie ju pohrýzť. Aké sú rozdiely medzi jednotlivými druhmi odšťavovačov a ktorý sa hodí práve na vaše účely? Aké kombinácie potravín sa hodí do štiav? Poďme si urobiť jasno v domácom odšťavovaní.
Žihľava je odpradávna súčasťou ľudového liečiteľstva. Aj keď by ju mnohí záhradkári označili skôr za pohromu, vysoký podiel telu prospešných látok bol potvrdený mnohými výskumami. Skoro na jar sa začínajú objavovať prvé malé rastliny a je preto najvyšší čas vyraziť do prírody.
Ako to vyzerá s ponukou rastlinných jogurtov v slovenských obchodoch? Zoženiete v nich ochutené aj naturalné varianty, ktoré majú širšie spektrum využitia. Medzi surovinami dominujú predovšetkým tie sójové a kokosové, v menšej miere potom mandľové, ovsené alebo ryžové.
Niektorí vôbec nesvačia, iní si vystačia s kúskom ovocia. A pre tých ostatných je tu desiatový špeciál, plný tipov na zdravé desiaty. Okrem iného sa môžete inšpirovať receptami na domáce müsli tyčinky, granolu, pšenový koláč alebo nátierky.
Široké aromatické listy medvedieho cesnaku oživia polievky, hodia sa na prípravu päsť do cestovín a na posypanie nátierok alebo do špenátu. Pôsobí aj ako prírodné antibiotikum a pripisuje sa mu pozitívny vplyv na celý rad ťažkostí.
Judášovo ucho je známe aj ako čínska či čierna huba. Jeden z ich druhov, boltcovitka bazová, rastie celoročne aj v Česku. Využijete ju do rizôt, vyprážaných rezancov i polievok.
Rastlinná strava môže byť veľmi pestrá a chutná dokáže dodať telu dostatok živín, vrátane bielkovín. Prináša celý rad zdravotných benefitov pre ľudské telo, ale aj planétu alebo zvieratá.
Svojou štruktúrou pripomína trhané mäso a často sa práve tak (nielen) vo vegánskej kuchyni využíva. Reč je však o jackfruite, ktorý je vôbec najväčším ovocím na svete. Pre kulinárske experimentovanie siahnite po jeho ešte nezrelej dužine.
Aké sú výhody a nevýhody varenia rastlinných jedál “v jednom hrnci”? Stravníci ocenia prepojené chute, kuchári/ky zase úsporu riadu, energie aj času. Väčšinu jedál, ktoré v článku nájdete, pripravíte do pol hodiny a potom len čakáte, kým sa uvaria či upečú.
Kurkuma už je dnes natoľko rozšírená, že snáď nie je nikto, kto by ju nepoznal. Využíva sa v kuchyni, na kozmetické účely a tvorí jeden zo základných pilierov Ajurvédy. Poďme sa pozrieť, aké má kurkuma účinky, o akú rastlinu vlastne ide a ako ju používať.
Supermarkety sú plné exotického ovocia a zeleniny z dovozu, ale pritom existuje množstvo lokálnych druhov so širokými možnosťami využitia aj radom zdravotných benefitov. Prečítajte si tipy a triky, ako môžete zimnú zeleninu upiecť, uvariť, podusiť alebo skvasiť.
Jesť zdravšie. Upraviť zažívacie problémy. Dosť možno aj schudnúť. Zase nejaká zázračná pilulka? Nie. Máme to všetci k dispozícii. Je to správne hryzenie. Poďme si povedať, prečo je dôležité as čím nám môže pomôcť.
Čierna šošovka alebo beluga patrí ich medzi šošovkami tou úplne najmenšou. Jej drobná veľkosť ju priamo predurčuje na pridávanie do rôznych jedál, či už sú to zeleninové šaláty aj rôzne druhy polievok. Pripraviť ju ale môžete aj na kyslo alebo ju rozmixovať do nátierky.
Menej priemyselne spracovaných potravín, viac zeleniny a ovocia, strukovín či celozrnných výrobkov. Tak nejako by v skratke mohol znieť predpis pre zdravú výživu.
Nie je kakao ako kakao. Pozrite sa, ako sa líši podľa spôsobu spracovania a presvedčte, že môže ísť o naozaj výživnú pochúťku. A chýbať nebude ani recept na domácu hnedú aj bielu vegánsku čokoládu.