Jeseň udrela v plnej sile a nás zas vracia do teplých domovov. A tomu neodmysliteľne patria aj teplé polievky. V našom špeciáli sa dozviete veľa tipov, ako na husté, vývarové aj smotanové polievky. A chýbať nebudú ani recepty.
Zabúdaná topinambura obohatí jedálniček chutí aj živinami. Už ste ju vyskúšali?
Topinambury? Určite ste o týchto „židovských zemiakoch“ niekedy letmo počuli. Ale koľko z nás ich aktívne zaradilo do svojho jedálnička? Poďme sa pozrieť na to, čím nám topinambury môžu obohatiť život a kde ich môžete využiť v kuchyni.
Ako spoznať kvalitný výživový doplnok?
Je výhodnejšie získať vitamíny a minerály zo stravy alebo z doplnku. Podľa čoho si vyberáte výživový doplnok? Sú vhodnejšie liposomálne alebo organické varianty? Po prečítaní tohto článku budete pre ďalší výber výrazne poučenejší.
Kvaka zasýti bez pocitu ťažkosti. Chcete hranolky alebo polievku?
Kvaka je dnes polozabudnutá koreňová zelenina, ktorá môže priniesť nové recepty, chute aj nutričné benefity. Poďme si naservírovať nové možnosti v našej kuchyni, či už je to polievka, pyré alebo napríklad hranolky.
Tekvice sú kráľovnámi jesenných výzdob aj kuchyní
Tekvica krásnou ozdobnou plodinou jesene a vnáša farbu do hmlistých dní, ale navyše dokážu veľmi obohatiť náš jedálniček. Zistite, na čo sa hodí špagetová tekvica, ktorý druh nie je nutné lúpať alebo ako sa robí tekvicová nutella.
Sušené paradajky: spoznajte odrody vhodné na sušenie a tipy, kam s nimi
Máte paradajok, že neviete, kam s nimi? A čo ich takto nasušiť? Ako sa ale dozviete, nie každá odroda je na sušenie a nakladanie ideálna. Než sa poobzeráte po druhoch s masívnou dužinou, môžete si prečítať tipy, kde všade sa sušené paradajky dajú použiť.
Zelené alebo čierne? Olivy a olivový olej patria právom do každej kuchyne
Olivy a olej z nich už v našich končinách zdomácneli. Viete však, kam sa hodí viac zelenej a kam čierne olivy? Aký rozdiel je medzi panenským a olejom z pokrutín a ktorý sa hodí na tepelnú úpravu?
Bielkoviny v rastlinnom jedálničku
Odkiaľ berú vegáni bielkoviny? Možno to bude pre vás prekvapenie, ale prakticky všetky hlavné skupiny rastlinných potravín obsahujú bielkoviny. Prečítajte si, ktoré zdroje sú najbohatšie a ako ich správne kombinovať.
Olovrantové krabičky pre deti i dospelákov. Plnohodnotné, výživné a chutné
Krabičkovanie je tak trochu nutnosťou, ako vyzrieť na – rastlinnej strave zatiaľ stále – nedostatočne priateľské verejné stravovanie. Inšpirujte sa hlavnými zásadami, ako ich správne kombinovať aj množstvom tipov na slané aj sladké varianty.
Vegánstvo a krvné testy: ako si overiť, že som zdravý a nič mi nechýba?
Stravujete sa dlhodobo rastlinne a kladiete si otázku, či vám predsa len niečo nechýba? Odpovedať vám môžu krvné testy. Prezradíme vám, ako, kde a ktoré konkrétne hodnoty a prvky by ste si mali nechať otestovať.
Sušičku G21 Breezer využijete nielen na ovocie, ale také jogurty či sušené placky
Sušička (na ovocie) môže vyzerať ako pomerne zvyšný pomocník. To ale platí predovšetkým pre základné typy sušičiek s plátmi, ktoré sa skladajú na seba a väčšinou okrem sušenia ovocia, zeleniny alebo húb širšie využitie nemajú. Profesionálnejšie nástroje ale ponúkajú oveľa viac muziky.
Slivky ozvláštnia sladké aj slané pokrmy. Sú lokálne a ponúkajú rozmanitosť!
Od detstva ich milujeme na koláčoch, vo slivkových knedliach alebo v lekvároch. Sú nenápadné, všadeprítomné a dokonca sa hodia aj do slaných jedok – a to je dôvod, prečo sa na slivky pozrieť zblízka!
Vegánstvo
Vyvážená rastlinná strava dokáže dodať telu dostatok potrebných živín, vrátane bielkovín a môže prinášať zdravotné výhody v prevencii civilizačných chorôb. Aké sú hlavné zásady zdravého vegánskeho stravovania a na čo si dať pozor?
Marhule a broskyne sú viac ako knedle a marmelády. Vychutnajte si ich netradične
Marhule a broskyne sú v lete všadeprítomné, inokedy nezohnateľné. Našťastie poznáme chutné varianty, ako si ich uchovať pre celoročné zásoby a obohatiť sa ich chuťou a živinami aj v zime. Ako marhule a broskyne spestrí vaše recepty a čo cenného dodávajú organizmu?
Papriky narvané až po okraj: vitamínom C i rozličnými chuťami
Červená, zelená, biela, žltá, kapia, chilli, sušená – papriky majú mnoho tvári i tvarov a tým aj násobne pestré využitie, či už ako zelenina, tak jedno z najpoužívanejších korenín. Papriky môžeme vyprážať, grilovať, plniť, krájať do šalátov alebo rozmixovať na pretlak či nátierku.
Kombucha osvieži horúce dni. Druhotnou fermentáciou získate pestrú paletu chutí
Kombucha je fermentovaným nápojom zo sladeného čaju. Kvasením dochádza k vzniku mnohých hodnotných látok, takže môže byť vítaným ozvláštnením jedálneho lístka a osviežením v horúcich dňoch. Vďaka sekundárnej fermentácii s ovocím či bylinkami dosiahnete skvelé chute.
Rastlinné alternatívy želatíny – agar agar, írsky mach
Málokto si uvedomuje, že želatína je živočíšneho pôvodu. Aké sú možnosti pre sladké aj slané varianty, ak sa bez nej chcete zaobísť? Poďme sa pozrieť na tri alternatívy.
Yerba Maté je zeleným zlatom indiánov. Nakopne aj váš deň?
Čaj, čo nie je čaj, obsahujúci kofeín, ale káva to nie je. Yerba Maté si podmanilo svet pre svoje povzbudzujúce a antioxidačné účinky aj neobvyklú chuť. Čím je tento indiánsky nápoj taký významný?
Remoska kraľuje v pečení a zapekaní. Ušetrí vám energiu aj pracné umývanie
Remoska je prenosná rúra na pečenie, preslávená našimi babičkami. Svoje miesto si rozhodne nájde aj modernú kuchyňu, nielen pre výrazne nižšiu spotrebuju a báječnú šťavnatosť. Seitanové výpečky, staročeského kubu aj pečenú zeleninu z Remosky si rýchlo obľúbite.