Vianoce v rastlinnom poňatí a ešte bez lepku? Poradíme vám, ako tvárou tvár v tejto výzve obstáť. Dozviete sa, ako nahradiť múky, ako vyzrieť na správnu spojivosť aj hustotu. A chýbať nebudú ani recepty na pečivo alebo štedrovečerné menu.
Zeler – výživný a dostupný, chutný a lokálny. Na to, koľko má zeler v sebe pre nás benefitov, je až smutne v kuchyni zabudnutý. Zeler je viac ako polievková zelenina. Nezabúdate aj vy na všetky prínosné výhody, ktoré môžete z zeleru získať?
Jeseň udrela v plnej sile a nás zas vracia do teplých domovov. A tomu neodmysliteľne patria aj teplé polievky. V našom špeciáli sa dozviete veľa tipov, ako na husté, vývarové aj smotanové polievky. A chýbať nebudú ani recepty.
Topinambury? Určite ste o týchto „židovských zemiakoch“ niekedy letmo počuli. Ale koľko z nás ich aktívne zaradilo do svojho jedálnička? Poďme sa pozrieť na to, čím nám topinambury môžu obohatiť život a kde ich môžete využiť v kuchyni.
Je výhodnejšie získať vitamíny a minerály zo stravy alebo z doplnku. Podľa čoho si vyberáte výživový doplnok? Sú vhodnejšie liposomálne alebo organické varianty? Po prečítaní tohto článku budete pre ďalší výber výrazne poučenejší.
Kvaka je dnes polozabudnutá koreňová zelenina, ktorá môže priniesť nové recepty, chute aj nutričné benefity. Poďme si naservírovať nové možnosti v našej kuchyni, či už je to polievka, pyré alebo napríklad hranolky.
Tekvica krásnou ozdobnou plodinou jesene a vnáša farbu do hmlistých dní, ale navyše dokážu veľmi obohatiť náš jedálniček. Zistite, na čo sa hodí špagetová tekvica, ktorý druh nie je nutné lúpať alebo ako sa robí tekvicová nutella.
Máte paradajok, že neviete, kam s nimi? A čo ich takto nasušiť? Ako sa ale dozviete, nie každá odroda je na sušenie a nakladanie ideálna. Než sa poobzeráte po druhoch s masívnou dužinou, môžete si prečítať tipy, kde všade sa sušené paradajky dajú použiť.
Olivy a olej z nich už v našich končinách zdomácneli. Viete však, kam sa hodí viac zelenej a kam čierne olivy? Aký rozdiel je medzi panenským a olejom z pokrutín a ktorý sa hodí na tepelnú úpravu?
Odkiaľ berú vegáni bielkoviny? Možno to bude pre vás prekvapenie, ale prakticky všetky hlavné skupiny rastlinných potravín obsahujú bielkoviny. Prečítajte si, ktoré zdroje sú najbohatšie a ako ich správne kombinovať.
Krabičkovanie je tak trochu nutnosťou, ako vyzrieť na – rastlinnej strave zatiaľ stále – nedostatočne priateľské verejné stravovanie. Inšpirujte sa hlavnými zásadami, ako ich správne kombinovať aj množstvom tipov na slané aj sladké varianty.
Stravujete sa dlhodobo rastlinne a kladiete si otázku, či vám predsa len niečo nechýba? Odpovedať vám môžu krvné testy. Prezradíme vám, ako, kde a ktoré konkrétne hodnoty a prvky by ste si mali nechať otestovať.
Sušička (na ovocie) môže vyzerať ako pomerne zvyšný pomocník. To ale platí predovšetkým pre základné typy sušičiek s plátmi, ktoré sa skladajú na seba a väčšinou okrem sušenia ovocia, zeleniny alebo húb širšie využitie nemajú. Profesionálnejšie nástroje ale ponúkajú oveľa viac muziky.
Od detstva ich milujeme na koláčoch, vo slivkových knedliach alebo v lekvároch. Sú nenápadné, všadeprítomné a dokonca sa hodia aj do slaných jedok – a to je dôvod, prečo sa na slivky pozrieť zblízka!
Vyvážená rastlinná strava dokáže dodať telu dostatok potrebných živín, vrátane bielkovín a môže prinášať zdravotné výhody v prevencii civilizačných chorôb. Aké sú hlavné zásady zdravého vegánskeho stravovania a na čo si dať pozor?
Marhule a broskyne sú v lete všadeprítomné, inokedy nezohnateľné. Našťastie poznáme chutné varianty, ako si ich uchovať pre celoročné zásoby a obohatiť sa ich chuťou a živinami aj v zime. Ako marhule a broskyne spestrí vaše recepty a čo cenného dodávajú organizmu?
Napriek výživovej prospešnosti strukovín sa ich u nás zje len okolo 2,5 kg na hlavu za rok. Zato u vegánov či vegánok to bude určite aj niekoľko desiatok kilogramov. Poďme sa pozrieť na rýchly prelet tým, aké výhody strukoviny majú.
Červená, zelená, biela, žltá, kapia, chilli, sušená – papriky majú mnoho tvári i tvarov a tým aj násobne pestré využitie, či už ako zelenina, tak jedno z najpoužívanejších korenín. Papriky môžeme vyprážať, grilovať, plniť, krájať do šalátov alebo rozmixovať na pretlak či nátierku.
Kombucha je fermentovaným nápojom zo sladeného čaju. Kvasením dochádza k vzniku mnohých hodnotných látok, takže môže byť vítaným ozvláštnením jedálneho lístka a osviežením v horúcich dňoch. Vďaka sekundárnej fermentácii s ovocím či bylinkami dosiahnete skvelé chute.
Málokto si uvedomuje, že želatína je živočíšneho pôvodu. Aké sú možnosti pre sladké aj slané varianty, ak sa bez nej chcete zaobísť? Poďme sa pozrieť na tri alternatívy.
Čaj, čo nie je čaj, obsahujúci kofeín, ale káva to nie je. Yerba Maté si podmanilo svet pre svoje povzbudzujúce a antioxidačné účinky aj neobvyklú chuť. Čím je tento indiánsky nápoj taký významný?
Remoska je prenosná rúra na pečenie, preslávená našimi babičkami. Svoje miesto si rozhodne nájde aj modernú kuchyňu, nielen pre výrazne nižšiu spotrebuju a báječnú šťavnatosť. Seitanové výpečky, staročeského kubu aj pečenú zeleninu z Remosky si rýchlo obľúbite.