Premýšľate, ako rastlinne nahradiť kapra alebo lososa? Dumáte, ako docieliť rybiu chuť v nátierkach aj ďalších jedlách? Chcete mať prehľad, aké vegánske rybie alternatívy môžete kúpiť v obchodoch? To všetko sa dozviete v našom (ne)rybím špeciáli.
Kari bude najskôr to prvé korenie, ktoré sa vám vybaví, keď sa povie vegánske alebo vegateriánske varenie. Vedeli ste ale, že karí je len zjednodušenou britskou verziou indického originálu? A že okrem prášku existuje aj karí pasta?
Strukoviny v slaných jedlách poznáme všetci. Ale strukoviny na sladko? Naučíme vás šesť báječných sladkých, ale výživných receptov z celých zŕn, strukovinových múk alebo najuniverzálnejšieho sójového výrobku – tofu.
Prirodzené korenie a dochucovanie jedál je skutočným umením rastlinnej kuchyne. Povieme si pár slov o piatej chuti umami a pozrieme na zúbok najčastejším ingredienciám, ktoré vám pomôžu doladiť tú správnu chuť.
Ktorá potravina je bohatá na bielkoviny? Na čo sa používa čierna soľ? Ako dlho sa varí cícer? Vyznáte sa v rastlinnej strave alebo ste ešte zelenáč? Vyskúšajte si svoje znalosti v našom kvíze s 15 otázkami na výživu, ale napríklad aj na dochucovanie.
Zaujíma vás pôvod vyprážaného kapra a zemiakového šalátu na tuzemskom stole? Možno vás prekvapí, že oveľa tradičnejšie boli pokrmy podobné vegánskemu štýlu varenia. Okrem histórie sa podelíme o overené rodinné rastlinné recepty a vy si tak môžete Vianoce užiť do sýtosti aj bez krutosti.
Polievky, omáčky, rizota, nielen tam sa hodí zeleninový vývar. My vás naučíme, ako pripraviť poctivý domáci vývar hneď v niekoľkých variantoch. A odpovieme na otázky, ako ho správne skladovať aj čo so zvyšnou zeleninou.
Sójový, ryžový, hrachový, konopný, mandľový… Poradíme vám, ako si vybrať správny rastlinný proteín, aby vám nielen chutil, ale aj splnil vaše očakávania. A hneď na začiatku vám položíme dôležitú otázku – prečo vlastne bieloviny v prášku potrebujete?
Pestré, výživné a plnohodnotné jedlo. Áno, aj také môžu byť placky. Navyše do nich môžete ľahko “schovať” prebytky z iných jedál. Naučíme vás, ako pripraviť, dochutiť a servírovať placky, ktoré budete chcieť jesť stále dokola. Na raňajky, obed aj večeru.
Cícer chutí v sladkom i slanom variante. Rozmixovanú s datľami z nej vykúzlite dezertné guličky, v slanej kuchyni sa skvelé vyníma v nátierkach, polievkach alebo gulášoch. Nechajte sa inšpirovať, aké pestré spektrum jedál je možné z tejto “rohatej” strukoviny vykúzliť.
Maca pochádza z vysokohorských oblastí Peru. Je nutrične veľmi bohatá na vitamíny a minerály. Medzi superpotravinami patrí k adaptogénom, má povzbudzujúci vplyv na vytrvalosť a vitalitu.
O čo menej sú z nej nadšení záhradkári, o to viac ju ocenia všetci, ktorí na jar hľadajú spôsoby, ako si po chudej zime spestriť jedálniček. Jej využitie je pestré: pesto, čaj a dokonca aj chipsy – to všetko kozonoha zvládne!
Strukovinové a obilninové múky, ľanové alebo chia semienka alebo zrelý banán. Nielen tým je v sladkých aj slaných receptoch možné nahradiť vajíčka. Dozviete sa tiež veľa konkrétnych tipov, ako na bezvaječné knedle, omelety alebo lečo.
Prevedieme vás veľkonočnými tradíciami a ich etickými alternatívami. Môžete si tak bez obáv dopriať vegánskeho Judáša, mazanec či baránka. A máme pre vás tipy na vegánsku výzdobu a mnoho ďalšieho.
Divoké byliny nie sú žiadna burinu! Využívali ich už naši predkovia, a to ako v kuchyni, tak aj v liečiteľstve. Dnes sú poväčšinou oveľa výživnejšie ako bežne predávané druhy ovocia a zeleniny. Obsahujú vitamíny, minerály, ale aj niečo, kvôli čomu sa im pestované odrody nemôžu vyrovnať.
Aj keď sa u nás pomelo našlo už svoje stabilné miesto, stále sa nad týmto najväčším citrusom vznáša tak trochu tajomná aura exotickej neprebádanosti. Čo sa teda skrýva silnou šupkou a ako sa pod ňou ľahko dostanete?
Rejuvelac je nápoj z prekvaseného naklíčeného obilia. Jeho chuť nie je nijako výrazná, ale môže byť vhodným štartérom na výrobu fermentovaného orechového syra alebo obilnej kaše.
Plýtvání není abstraktní pojem zveličený aktivisty za zelenější svět, ale problematika podložená mnohými výzkumy. Ty přináší čísla, která nutí k zamyšlení, jak moc zbytečný tento rozmar je. přečtěte si výběr tipů, jak můžete plýtvání v domácnosti předcházet.
Patríte medzi milovníkov kvásku? Skúšali ste ho aj v sladkej kuchyni? Ešte nie? Pripravili sme pre vás pár osvedčených receptov, ktoré sa u nás tešia veľkej obľube. Vyskúšajte netradičné chute a postupy, s akým kyprili cesta naše babičky.
Pomaranče sú ľuďmi milované, a to úplne zaslúžene. Poďme sa pozrieť, čo skrývajú pod šupkou. Majú skutočne toľko vitamínu C? A ako ich môžete bezo zvyšku zužitkovať nielen v kuchyni, ale aj v kozmetike alebo pri upratovaní v domácnosti?
S tapiokou sa najčastejšie stretnete v podobe múky alebo perál. Je ľahko stráviteľná a ľahko preberá chute potravín, s ktorými ju spracujete. Či už na slano alebo sladko.
Medzi najčastejšie novoročné predsavzatia patrí bezpochyby snaha schudnúť a jesť zdravšie. Prečítajte si, ako s chudnutím začať a docieliť, aby sme naozaj dosiahli svoje ciele.
Vianoce sú tradične spojené s prejedaním a množstvom nezdravého jedla. Báječne chutiace cukrovinky ale môžete vytvoriť aj bez múky, masla a pečenia. Nechajte sa inšpirovať prehliadkou dobrôt, ktoré vznikli jedno sobotné popoludnie v prima atmosfére jednej útulnej kaviarne.