Výrazná chuť, výrazná farba, výrazné prínosy pre naše telo. Takto by sa dala stručne charakterizovať červená repa. Všetci o ňom vieme, všetci sme ju niekedy jedli. Ale využívame celý jej potenciál, ktorý nám môže ponúknuť?
obsah článku
Korene červenej repy
Prvé zmienky o červenej repe, ako lieku, sa objavujú pred zhruba 3000 rokmi v Babylonii. História červenej repy hovorí, že tiež starým Rimanom zaisťovala pestrosť v strave a bola využívaná najmä ako liek. Na potravu slúžili hlavne listy, ktoré sa spracovávali podobne ako špenát. Naopak liečivé účinky hľadali obyvatelia celého Stredozemia v buľvách, a to hlavne pri bolesti zubov či hlavy.
Červenú repu si údajne obľúbila bohyňa Afrodita, ktorá využívala repové listy s vierou v ich skrášľujúce účinky. Úplne jednoznačne sa repa tešila priazni bohatých ľudí a mala až obradné využitie: odvar z ich listov sa odovzdával ako obeť bohu Apollonovi. Nebolo však ani žiadnou výnimkou obrátiť sa na repu v prípade kožných problémov či nutnosti rýchlejšieho hojenia rán alebo zníženia teploty.
Obsah živín
Práve obsah živín je to, čo červenú repu robí drahokamom v našom jedálničku. Svojím vysokým množstvom vlákniny podporuje peristaltiku čreva, čo vedie k lepšiemu tráveniu a využívaniu repy pri zápche. Repa je tiež veľmi močopudná a je o nej známe, že upravuje metabolizmus. Regeneruje organizmus prísunom vysokého množstva minerálov a pôsobí tak proti jeho demineralizácii. Nájdeme v nej minerály ako je vápnik, ktorý je nevyhnutný pre zdravie zubov a kĺbov, draslík umožňujúci pohyb svalov a zaisťujúci pravidelný rytmus srdca a horčík, ktorý tlmí kŕče. Ďalšími minerálmi sú napríklad zinok, jód, selén, železo, a ďalšie.
Medzi vitamínmi v červenej repe sú najviac zastúpené vitamíny skupiny B a vitamín E, ktorý má regeneračné účinky na vnútorné orgány a je významným antioxidantom. Ďalej potom repa obsahuje červené farbivo betakarotén, ktorý sa v tele mení na vitamín A, čiže retinol. Ten je dôležitý pre správnu funkciu očí a dobrú kondíciu pokožky.
Práve vysoký obsah červeného farbiva nie je naše telo schopné celé využiť, preto jeho nevyužitú časť vylúči v nestrávenej a nezmenenej forme. Môže sa teda stať, že pri konzumácii červenej repy odíde toto farbivo z tela pri vylučovaní. Veľa ľudí to nepríjemne prekvapí, ale nie je dôvod na žiadne obavy – jedná sa o zdravý a prirodzený jav, ktorým sa naše telo chráni.
Aby došlo k zachovaniu živín červenej repy, odporúča sa pri varení ponechať vrchnú šupku a neodrezávať vrchnú ani spodnú časť buľvy. Šupka tak živiny čiastočne ochráni (samozrejme, že s čiastočným úbytkom živín po tepelnej úprave sa počítať musí vždy, keď teplota pri spracovaní presiahne 42 ° C).
Z pôdy rovno na tanier
Pokiaľ uprednostňujete minimalizovanie nákupu potravín a rozvoj vlastnej potravinovej sebestačnosti, máme pre vás dobrú správu: pestovanie červenej repy je veľmi priaznivé pre domáce podmienky aj začínajúcich domácich pestovateľov. Repa žiada výsev v období od apríla do konca mája. Na žatvu menších bulev (tzv. baby repa) je odporúčané repu vysiať až počas júna. Rastlinky sú nenáročné ako na pôdu, tak aj na okolité podmienky. Vegetačná doba je závislá na odrode, v priemere sa však pohybuje medzi 60 – 120 dňami. Včasnejším zberom sa znižuje nežiaduci efekt drevnatenia bulev. Pri rastlinách, ktoré sú pestované bez chemického ošetrenia, je možné spracovať aj nadzemné listy, a to rovnakým spôsobom ako špenátové listy.
S repou v kuchyni
Červená repa recepty jedál spestrí, dochutí a dodá im pomyselnú korunu chuti. Môžete ju pridať do rôznych jedál podľa vašej chuti alebo ju postaviť do hlavnej role. V oboch variantoch je tu nespočet možností a veľký priestor pre vlastné experimenty, a to ako v teplej, tak studenej kuchyni.
Výborná je napríklad nátierka z červenej repy, ktorá urobí každú desiatu zaujímavejšiu a vďaka jej farbe si ju obľúbia aj deti. Hummus z červenej repy je nevšedný doplnok k domácim slaným tyčinkám – tento variant má úspech pri návštevách alebo na oslavách. Namiesto tyčiniek je možné k hummusu prikusovať kúsky mrkvy, uhorky alebo papriky a získať tak zdravú a výživnú desiatu do práce.
V jedálničku by tiež nemala chýbať polievka z červenej repy alebo carpaccio z červenej repy, ktoré je ideálnou alternatívou pre bezmäsité občerstvenie. Skvele sa hodí ako predjedlo nielen na vegetariánske oslavy či svadby, ale teší sa aj obľube u ľudí, ktorí mäso jej, ale radi si doprajú ľahšiu variantu stravy.
Pečená červená repa je nenáročná na prípravu a nie je k nej potrebný ani veľa surovín. Čo ocení každý, kto nemá zrovna čas variť zložité jedlá, ale ani sa nechce odbiť nezdravou rýchlovkou. Zapečenú ju môžete skúsiť aj s ďalšou zeleninou a mandľami.
A čo ju takto použiť do šalátov? Červená repa ich skvele dopĺňa v mnohých kombináciách. Aj obyčajný zeleninový šalát obohatený o kúsky pečenej repy a posypaný slnečnicovými semienkami, dostáva zrazu neobvyklú chuť, ktorú si v dnešnej dobe obľúbili aj vyhlásené reštaurácie. A tiež určite stojí za to vyskúšať kombináciu repy a rôznych druhov orechov. Obľúbený je aj variant repy s chrenom, ktorý sa našich kuchyniach objavuje už dlhé roky.
Boršč z červenej repy
Ingrediencia:
- 2 veľké cibule
- 2 nakrájané mrkvy
- 3 väčšie zemiaky, nakrájané na kocky
- 200g kyslej červenej repy
- 1,5 l vody
- olej, soľ, rasca
Postup:
Cibuľu pokrájame na drobno av hrnci ju na oleji opražíme do zlatista. Pridáme mrkvu a zemiaky, krátko ich orestujeme, pridáme lyžičku rasce, premiešame a necháme ju rozvoňať. Pridajte červenú repu a zalejte jeden a pol litrom horúcej vody. Varte asi pol hodiny. Najlepšie boršč chutí odležaný aspoň pol dňa. Zjemniť ho môžete (rastlinnú) kyslou smotanou či jogurtom.
Repný kvas
Na pravý boršč budete potrebovať kvasenú červenú repu, ktorej kyslosť dodá tejto polievke správny šmrnc. Repa sa dá skvasiť oboma klasickými spôsobmi fermentácie – vo vlastnej šťave aj v soľnom roztoku. Druhý variant je o niečo jednoduchší, nebudete mať také červené ruky a má o niečo nižšiu pravdepodobnosť kontaminácie.
Potrebujeme:
- 4 strednej červenej repy
- 50g soli na 1l prevarenej vody
- štartér (nepovinné)
Vopred si prevarte dostatočné množstvo vody a nechajte ju vychladnúť. Zamiešajte do nej rovnú soľ. Vriacou vodou tiež prelejte nádobu, v ktorej budete kvasiť, aby ste ju zbavili nežiaducich patogénov. Repu olúpte a pokrájajte na tenké kolieska. Vložte ich do pohára, na rýchlejšie naštartovanie procesu môžete pridať aj trochu štartéra (napr. šťava z inej kyslej zeleniny, napr. kapustu) a zalejte slanou vodou (nesmie mať viac ako 40 ° C). Nechajte zhruba týždeň kvasiť pri izbovej teplote mimo priameho slnečného svetla. Ku koncu už môžete ochutnávať a proces spomaliť premiestnením do chladničky. Vodu môžete popíjať ako probiotický nápoj, repy potom použiť ako oblohu do šalátov či k hlavným jedlám, kde príjemne spestrí paletu chutí.
Pohárik červeného trochu inak
Recepty z červenej repy však nekončia iba u jedál. Veľmi blahodarná je šťava z červenej repy, ktorá pre svoju lahodnú a sladkú chuť získala veľkú obľubu aj u detí. Šťavu sa však odporúča namiešať s inou zeleninovou či ovocnou šťavou, napríklad z jabĺk, zeleru alebo z mrkvy, alebo len s čistou vodou. Častým argumentom proti domácemu odšťavovaniu je väčšie nevyužité množstvo zvyškovej drviny.
Avšak my naopak v tomto vedľajšom produkte vidíme ďalšiu výhodu – zo získanej drviny je možné pripraviť karbonátky. Karbonátky z červenej repy sa skvele hodia k zemiakovej kaši a pochutnajú si na nich aj ľudia preferujúci mäso. Sú preto ideálnou voľbou na nedeľný obed, pri ktorom sa stretnú ako vegetariáni, tak ľudia, ktorí na mäso nedajú dopustiť.
Drvinu z odšťavovania môžete skvele upotrebiť aj do ľanových krekrov. Sú potom pružnejšie, lepšie chutia a vyzerajú.
Chipsy z červenej repy
Veľkým hitom posledných rokov sú repové chipsy. Ak majú byť zdravou alternatívou k zemiačikom, nemali by byť vyprážané. Možnosti máme dve: upiecť ich v rúre alebo usušiť v sušičke a zachovať tak všetky živiny.
Začiatok je v oboch prípadoch rovnaký – repy olúpte a nakrájajte na tenké plátky (cca 2mm silné). Pripravte si marinádu z olivového oleja a plátky v nej namočte z oboch strán, prípadne zaexperimentujte podľa vlastnej chute.
1) Rúru predhrejte na 180°C a zatiaľ plátky vyskladajte na plech na papier na pečenie. Pečte asi 20 – 25 minút, ku koncu ich môžete potrieť roztlačeným cesnakom so soľou.
2) Na rošt sušičky vložte papier na pečenie a nakladajte na ne plátky repy. Sušte ich 10 hodín na teplotu okolo 40 ° C (záleží na možnostiach sušičky), posoliť ich v tomto prípade môžete hneď od začiatku.