Je chutnejší ako kuskus, výživnejší ako ryža, pripravuje sa rýchlejšie ako krúpy a má široké možnosti použitia. Reč je o bulgúre, v slovenskej kuchyni stále po hriechu málo známe, aj keď nijako exotické surovine, ktorá má výraznú obilnú vôňu a príjemnú orieškovú príchuť. Používa sa najčastejšie ako príloha, hodí do najrôznejších rizôt, je možné ho využiť do plniek, vývarových polievok alebo na zvýšenie sýtosti zeleninových šalátov.
Obsah vitamínu A, fosforu, železa a horčíka a minimum tuku pasuje bulgur na jasného kandidáta zdravej výživy. Vďaka zastúpeniu vlákniny podporuje činnosť čriev a pôsobí aj blahodárne na nervovú sústavu. Pšeničný bulgur obsahuje lepok, ale v súčasnosti si na ňom môžu pochutnať aj celiaci - na zohnanie je totiž aj pohánkový. Má však jemnejšie zrná a nie vždy dosiahnete rovnaké výsledky ako pri pšeničnom.
obsah článku
Čo je to bulgur?
Bulgur je skôr technológia spracovania zŕn, než konkrétna surovina. Najčastejšie sa síce získava z tvrdých odrôd pšenice, ale v zdravých výživách dnes môžete naraziť aj na bulgur zo špaldy, jačmeňa alebo už spomínané pohánky. Vyrába sa tak, že sa zrná najskôr namáčajú, uvaria a po vysušení podrtia na menšie kúsky. Vďaka tomu je tiež príprava bulguru veľmi jednoduchá – pokiaľ sa naň neponáhľate, nemusí sa ani variť. Stačí ho zaliať horúcou vodou, zabaliť do utierky a nechať zhruba tridsať minút dôjsť.
Bulgur vs. kuskus
Dosť možno pre ľahkú prípravu hádže mnohí bulgur do rovnakého vreca s kuskusom. Aj keď je východisková surovina – najčastejšie pšenica – často rovnaká, zatiaľ čo bulgur má charakter krup z celých zŕn, kuskus je technicky vzaté drobná testovina, vyrábaná z pšeničnej krupice. Tiež chuť je odlišná, napriek tomu je však v mnohých receptoch možné bulgur za kuskus a naopak zameniť. Jedným z takýchto jedál je znamý stredomorský šalát tabouleh.
Ako pripraviť bulgur?
Príprava bulguru sa môže mierne líšiť podľa veľkosti zŕn - stretnúť sa môžete s malými úlomkami až po prakticky celé zrná. Logicky tak platí, že drobnejšie kúsky budú hotové výrazne rýchlejšie.
- bulgur môžete variť na miernom ohni po dobu cca 12 – 15 minút. Je možné tiež bulgur odstaviť po piatich minútach a nechať dôjsť pod pokrievkou
- zaliatím horúcou vodou, prikrytím pokrievkou a na udržanie tepla zabalením do utierky. V tom prípade je bulgur hotový za 25 - 30 minút, ale bude ešte pomerne tvrdý. Tento druh prípravy sa hodí, ak ho chcete ešte ďalej upravovať (napr. do bulgurita)
Ďalšie tipy:
- pre lepšiu chuť môžete do vriacej vody namiesto soli pridať sypký zeleninový bujón.
- pre pripravenie zeleninových či hubových rizôt bulgur iba krátko povarte av hlbokej panvici nechajte pre lepšiu chuť nasať vývar zeleniny alebo húb
Využitie bulguru
Bulgur sa obzvlášť hodí:
- do najrôznejšie rizot (namiesto ryže)
- využite ho do plniek (plnené papriky či paradajky, zapekaný baklažán, balený kel alebo kapustové listy)
- zavárku do polievky
- na prípravu kaší nasladko i naslano
- zeleninových šalátov (napr. tabouleh)
Recepty z bulguru
Inšpirujte sa nasledujúcimi bulgurovými receptami:
Bulgur s uzeným tempehem a hlívou
Bulgur zalijeme vařící vodou v poměru 1:2 (bulgur/voda), krátce povaříme, odstavíme a zabalíme do útěrky a necháme jej vstřebat všechnu vodu. V hluboké pánvi nebo v hrnci necháme restovat na drobno nakrájenou cibuli, přidáme na kostky nakrájený tempeh a proužky nakrájenou hlívu. Chvíli společně orestujeme, poté přidáme čajovou lžičku houbového koření, osolíme a špetku pepře, podlejeme trochou horké vody a společně krátce podusíme. Nakonec přidáme bulgur a za občasného míchání počkáme, dokud veškerý vývar nenasaje.
Stredomorský bulgur s brokolicou a karfiolom
Bulgur varte cca 15 minút v dvojnásobnom množstve vody a väčšou štipkou soli. Na panvici medzitým rozohrejte dve lyžičky olivového oleja, asi po dvoch minútach pridajte dva strúčiky najemno nakrájaného cesnaku, talianske bylinky (oregano, bazalku, rozmarín, tymián), čerstvo namleté korenie a na drobné ružičky rozlámaný karfiol a lásku. Podlejte všetko horúcou vodou a nechajte dusiť cca 15 minút pod pokrievkou. Keď zelenina zmäkla, primiešala som uvarený bulgur. A pretože chlapa by to asi nenasýtilo, upečte k otme ešte seitan, naložený v marináde s javorovým sirupom, shoyom a citrónovou šťavou.
Tabouleh z bulguru
Tabouleh je šalát pôvodom z Libanonu, ale zabýval sa v kuchyniach prakticky na celom Blízkom východe. Bulgur uvaríme vo vriacej vode do mäkka (na 1 hrnček bulgur dáme 2 hrnčeky vody). Akonáhle má správnu konzistenciu, stiahneme ho z ohňa a prepláchneme studenou vodou. Paradajky, uhorky, olivy pokrájame na malinké kúsky, mätu nasekáme av miske všetko premiešame s bulgurom. Osolíme, okoreníme a omastíme olivovým olejom (nešetríme). Necháme v chladničke vychladiť.
Zeleninové bulgurito s robi
Využijeme robi rezančeky, pokiaľ máme plátky, pokrájame ich na menšie kocky a necháme namarinovať (napríklad v sójovej omáčke). Bulgur zalejeme dvojnásobným množstvom vody, krátko povaríme a necháme pomaly pod pokrievkou dôjsť. Medzitým na panvici na troche oleja orestujeme robi, brokolicu, pridáme hrášok a kukuricu a osolíme. Na panvicu prisypeme bulgur aj so zvyškom vody a necháme na miernom plameni vydusiť. Pred konca pridáme ešte nakrájané paradajky a okoreníme bazalkou alebo oreganom.