Zelenina na sladko: mrkvánky, repový Sachr, machová torta aj cuketová buchta

mrkvanky

Zelenina v sladkej kuchyni? Vážne? Nejedná sa o nejaký preklep? Nie, nebojte, nekoná. Zelenina v sladkej kuchyni je úžasným spestrením, ktorým nielen že jedlo oživíte, ale môžete tak dostať výživné látky obsiahnuté v zelenine aj do odmietačov zeleniny na akýkoľvek spôsob, napríklad niektorých detí nejedlíkov. A zaiste so zeleninovým múčnikom prekvapíte aj dospelých.

Mrkvový chlebíček zaiste poznáte, okrem mrkvy však môžete do sladkého pečenia zakomponovať aj cuketu, červenú repu vrátane listov, tekvicu, repu cukrovku, batát, kučeravý kel, zemiakov, špenát, rebarboru a ďalšie. Poďte s nami vyskúšať naše obľúbené recepty. Garantujem vám, že u väčšiny nespoznáte, že v jedle vôbec nejaká zelenina je.

Bezlepková cuketová buchta

Taká obyčajne neobyčajná. Ideálny recept na obdobie, keď už neviete čo s cuketami. V tomto recepte upotrebíte celú strednú cuketu a ak si ju obľúbite ako my, budete ju piecť 10x za sezónu.

Suroviny:
2 hrnčeky polohrubej kukuričnej múky
½ hrnčeka trstinového cukru
½ hrnčeka rastlinného oleja
1 lyžička škorice
½ lyžičky vanilky
1 lyžička kypriaceho prášku do pečiva
1 lyžička jedlej sódy
1 lyžička jablčného octu alebo citónovej šťavy
½ hrnčeka rastlinného mlieka (bezlepkové je napr. sójové, ryžové, kokosové)
2 hrnčeky nastrúhané cukety
Voliteľne: sekané oriešky, čokoláda, sušené ovocie

Postup:
Všetky ingrediencie s výnimkou cukety vyšľahajte v mise, nakoniec zapracujte cuketu. Nalejte na papier na pečenie vyložený plech (20 x 30 cm) a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C zhruba 45 minút.

Po upečení nechajte úplne vychladnúť, výborná je samotná, ale pokojne môžete ozvláštniť napríklad tak, že buchtu potrite obľúbenou marmeládou a posypete sekanými orieškami.

Tip: Buchta skvele funguje aj s rôznymi kombináciami múk, nemusí byť nutne kukuričná. Dobre funguje aj špaldová, ražná ai. len v tom prípade sa už nejedná o bezlepkový variant.

bezlepkova-cuketova-buchta.jpg

„Sachr“ torta z červenej repy

Vo Viedni by sa asi veľmi divili, čo sa snažíme označiť ako Sachr tortu, ale verte, že túto tortu si zamilujete a vďaka štruktúre cesta, marhuľovej marmeláde a skvelej čokoládovej poleve vám tú pravú viedenskú tortu predsa len pripomenie. A ak vás to prirovnanie predsa len dráždi, hovorme torte jednoducho len tortu z červenej repy, áno?

Suroviny:
100 g rastlinného tuku (kokosový alebo typu Alsan)
150 g trstinového cukru
3 lyžice vanilkovej Hrašky
300 g nastrúhanej surovej červenej repy
120 ml vody alebo rastlinného mlieka
250 g polohrubej múky
½ prášku do pečiva
50 g kakaa
Na dohotovenie: marhuľová marmeláda, čokoládová poleva (200 g čokolády na varenie, 20 g kokosového oleja)

Postup:
V mise vyšľahajte tuk s cukrom do peny. Potom pridajte zvyšné suroviny (okrem repy) a zamiešajte, nakoniec vmiešajte červenú repu. Cesto je tuhšie.

Do vymastenej a hrubou múkou vysypanej tortovej formy prelejte cesto a rozprestrite stierkou po celej ploche. Pečte v predhriatej rúre pri 180 °C zhruba 25 minút. To, že je cesto hotové poznáte podľa špajlového testu, kedy doprostred korpusu zapichnete suchú špajľu. Pokiaľ je korpus upečený, bude špajľa po vytiahnutí suchá. Pokiaľ je na nej nalepené cesto, pečte dovtedy, kým špajľa nebude po vytiahnutí tiež suchá.

Po upečení nechajte vychladnúť. Potom korpus pozdĺžne rozrežte, natrite hojne marhuľovou marmeládou – medzi korpusmi aj po obvode a vrchu torty. Na záver polejte celú tortu čokoládovou polevou. Nechajte vychladiť a servírujte s rastlinnou šľahačkou.

Tip: Ešte môžete korpus vylepšiť pridaním nastrúhanej horkej čokolády.

Sachr dort z červené řepy

Machová torta

Internetový hit posledného roka je bezpochyby aj machová torta. Narazili ste už na túto zelenú tortu? A viete, že hlavnou surovinou, ktorá dodáva torte zelenú farbu nie je potravinárske farbivo, ale listový špenát?

Suroviny:
250 g čerstvého baby špenátu
310 g polohrubej múky (napr. špaldovej)
3 lyžice vanilkovej Hrašky (alebo iná alternatíva za 3 vajcia)
90 ml vody
180 g trstinového cukru
170 ml rastlinného oleja
1 kypriaci prášok do pečiva
kôra a šťava z ½ citróna

Krém:
1 bal. kokosové kyslej smotany (Planton z Lídla)
1 plechovka kokosového mlieka (budete potrebovať tuhú časť)
cukor alebo čakankový sirup podľa chuti
pár kvapiek citrónového oleja
Na ozdobenie: bobuľovité ovocie

Postup:
Umytý a odkvapkaný špenát nasekajte na drobnejšie časti a potom v mixéri rozmixujte s vodou a olejom na kašu. V mise premiešajte cukor, múku, Hrašku, prášok do pečiva. Pridajte kôru a šťavu z citróna a nakoniec špenátovú zmes. Dôkladne prešľahajte. Vlejte do papierom na pečenie vyloženej tortovej formy (priemer 24 cm) a pečte v predhriatej rúre pri 180 °C zhruba 45 – 50 minút. To, či je cesto hotové kontrolujeme pomocou špajle. Po upečení nechajte korpus úplne vychladnúť na mriežke.

Medzitým si môžete pripraviť krém. Stačí jav vyšľahať tuhú časť kokosového mlieka s kyslou smotanou, cukrom a pár kvapkami citrónového oleja. Tortu dvakrát pozdĺžne prerežte. Dve časti zlepte krémom a tretiu časť rozdrobte na kúsky. Zlepenú tortu potrite krémom aj z vrchu az boku a obsypte ho zvonku nadroleným korpusom. Následne dajte tortu poriadne vychladiť, ideálne cez noc. Druhý deň tortu dozdobte bobuľovým ovocím a môžete servírovať. Dobrú chuť!

Mrkvánky

Mrkvánky

Kto by nepoznal mrkvánky. Máte ich radi? Kupujete si ich často? My doma, vrátane detí, ich zbožňujeme. Kupované sú skvelé, chutné, mňam. Ale čerstvo upečené domáce, to je ešte len niečo. A pritom ide o jeden z najľahších receptov, čo poznám. Nebojte sa aj vy a pustite sa do nich. Nebudete ľutovať a verím, že nabudúce budete piecť s dvojitej dávky.

Suroviny:
140 g mrkvy
210 g hladkej špaldovej múky
140 g rastlinného tuku typu Alsan alebo oleja (pri použití oleja sa s cestom horšie pracuje a viac sa trhá, ale výsledok je takmer totožný a úplne bez palmového oleja)
½ prášku do pečiva
mak a lekvár na náplň

Postup:
Z múky, nastrúhanej mrkvy, tuku a prášku do pečiva vypracujte hladké, nelepivé cesto. Nechajte ich aspoň 30 minút odpočívať. Potom na pomúčenom doske vyvaľkajte štvorec a nakrájajte ho na štvorčeky o rozmere zhruba 7 x 7 cm. Doprostred každého štvorčeka dajte lyžičku náplne a dva protiľahlé rohy prekryte. Odporúčam spoj potrieť troškou vody, potom sa vám počas pečenia neroztvorí, ale bude pekne držať.

Šatôčky naskladajte na papierom na pečenie vyložený plech av predhriatej rúre pečte pri 180 °C zhruba 20 minút. Po upečení nechajte úplne vychladnúť na mriežke. Vo vzduchotesnej krabičke av chlade vám mrkvánky vydržia aj týždeň.

Tip: Miesto lekváru a maku môžete mrkvánky naplniť aj orechovou plnkou (zmiešate mleté ​​oriešky a ríbezľovú marmeládu) alebo napríklad kúskom čokolády.

Tak čo, navnadili sme vás? Ktorý recept vás zaujal a budete ho skúšať? Podeľte sa s nami o vaše výsledky, budeme veľmi radi. U nás v redakcii s prehľadom vyhral repovú „Sachr“ tortu. Bude to aj váš favorit?

publikováno: 07. 11. 2022   napsal/a: Lenka Špaček

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.