Ingrediencie:
500g ružičkového kelu
1000g zemiakov
2 cibule
hrsť cherry paradajok
250 ml sójovej smotany
2 lyžice lahôdkového droždia
2 lyžice vegánskeho masla (napr. Alsan)
soľ, korenie, sušený cesnak
1 balenie obľúbeného tofu (použila som marinované, ale môže byť aj údené)
hrsť vlašských orechov
olej
sójová omáčka
agávový sirup
na ozdobu – čerstvé bylinky, napríklad pažítka
Postup:
- Zapneme rúru na 200°C.
- Zemiaky nelúpeme. Iba ich očistíme hrubou stranou čistej (novej) hubky na riad. Nakrájame na štvrtinky. Pokiaľ sú veľké, tak na osminky. Vložíme do studenej vody, osolíme 1 lyžičkou soli. Privedieme do varu, potom plameň stlmíme a varíme 5 minút. Vodu zlejeme a zemiaky nasypeme do pekáča.
- Kel tiež očistíme. Sparíme horúcou vodou (môžeme tiež použiť mrazený ružičkový kel). Vložíme na panvičku spolu s cibuľou nakrájanou najemno a maslom. Ľahko orestujeme. Osolíme, okoreníme. A presunieme do pekáča k zemiakom.
- Zalijeme smotanou zmiešanou s 2 lyžicami lahôdkového droždia. Osolíme, okoreníme podľa chuti, posypeme sušeným cesnakom. A všetko spoločne premiešame. Navrch poukladáme niekoľko cherry paradajok a vložíme do predhriatej rúry.
- Pečieme 15 – 20 minút.
- Medzitým si pripravíme posypku z tofu a orechov, ktorá nám dodá bielkoviny a zároveň chrumkavý element do tohto jedla. Tofu nakrájame na veľmi malé kocky. Na panvici na oleji ho orestujeme do zlatista. Pridáme vlašské orechy, ktoré sme predtým na doske plochou stranou noža ľahko nadrvili. Spoločne premiešame a odstavíme z platne. Zalejeme sójovou omáčkou zmiešanou s agávovým sirupom. Miešame pokiaľ nie sú všetky kúsky tofu a orechov obalené touto zálievkou.
- Hotový zapečený kel so zemiakmi servírujeme na tanieri posypanom opečeným tofu s orechmi a nasekanou čerstvou pažítkou. 👌👌
Počet porcií:
4 porcieDoba prípravy:
45 minútTagy:
Kel