polovica stredného karfiolu, rozobraná na ružičky
1 a 1/2 hrnčeka uvarené cícerom alebo plechovka konzervované, vrátane časti nálevu
plechovka kokosového mlieka (cca 400 ml)
paradajková passata (cca 100 g)
1 veľká cibuľa
2 strúčiky cesnaku
2cm čerstvého zázvoru
2 lyžice kokosového oleja
1/2 lyžičky celej rímskej rasce
1 lyžička horčičného semienka (biele alebo čierne)
soľ
limetka
koriandrová vňať
Karfiol umyjeme a rozdelíme na drobnejšie ružičky. Na kokosovom oleji začneme smažiť na drobno nakrájanú cibuľku do zlatista. Ešte do horúceho oleja pridáme lyžičku (celej) rímskej rasce a horčičného semienka. Uvoľní sa tak ich aróma.
Akonáhle cibuľa začne zlatnú, pristrúhame olúpaný zázvor (na jemno) a cesnak a krátko opražíme spoločne. Pridáme ružičky karfiolu, väčšiu štipku soli a krátko všetko orestujeme. Zaprášime 2 lyžičkami korenia garam masala (alebo karí), veľmi krátko opražíme, aby stmavlo a rozvoňalo sa.
Pridáme 5 lyžíc paradajkovej passaty a za občasného miešania ju necháme spoločne s korením zhustnúť. Pridáme cícer aj s trochou nálevu/vývaru a všetko zalejeme plechovkou kokosového mlieka. Varíme zhruba 15 minút bez pokrievky, aby sa odparila časť vody a kokosové mlieko sa čiastočne zredukovalo na hustejšiu omáčku. Vyskúšame karfiol, ktorý by mal byť mäkký a uvarením ľahko sladkastý.
Na záver dochutíme soľou, limetkovou šťavou a pokiaľ máme, tiež vňaťou z čerstvého koriandu. Podávame s ryžou.