Ingrediencie:
Papriky
- 4 papriky (3 papriky naplníme, 1 použijeme do náplne)
- 1 cibuľa
- 2 strúčiky cesnaku
- 1/2 hrnčeka quinoy
- 1/2 hrnčeka bulguru
- soľ, korenie
- olivový olej
- 1/2 balíčka tofu natural
- petržlenová vňať
Cesnakový tofu dip
- 1 balenie silken tofu (alebo druhá polovica tofu natural)
- 2 strúčiky cesnaku
- 1 lyžica horčice
- 1 lyžica lahôdkového droždia
- 1 lyžica nasekanej petržlenovej vňate
- 1 lyžica šťavy z citróna
Postup:
- Pol hrnčeka bulguru prepláchneme a vložíme do menšieho hrnca. Zalejeme trikrát väčším množstvom vody, pridáme štvrť lyžičky soli a privedieme do varu. Potom stlmíme na najmenší plameň a pod pokrievkou varíme 20 minút.
- Prepláchneme tiež pol hrnčeka quinoy a vložíme do iného menšieho hrnca. Zalejeme dvakrát väčším množstvom vody (tzn. jedným hrnčekom), pridáme opäť štvrť lyžičky soli a privedieme do varu. Potom stlmíme na najmenší plameň a pod pokrievkou varíme 15 minút.
- Pokrájame si cibuľu a cesnak nadrobno, polovicu tofu a jednu papriku na malé kúsočky. Na panvici necháme na olivovom oleji zosklovatieť cibuľu, pridáme pokrájanú papriku a tofu. Spoločne restujeme 5 minút. Ku koncu pridáme pokrájaný cesnak.
- Pridáme uvarenú quinu a bulgur. Pár minút miešame a spoločne restujeme. Pridáme polievkovú lyžicu nasekanej petržlenovej vňate. Okoreníme a dosolíme podľa chuti.
- Zapneme rúru na 200 stupňov.
- Papriky umyjeme, pri každej z nich odrežeme klobúčik a vydlabeme ju. Potom lyžicou naplníme pripravenou zmesou z panvice a priklopíme klobúčikom. Postavíme na plech vyložený papierom na pečenie.
- Mašlovačkou papriky potrieme olivovým olejom a vložíme do predhriatej rúry. Pečieme 20 minút.
- Medzitým si pripravíme dip – najlepšie je použiť silken tofu. Pokiaľ ho nemáme, použijeme druhú polovicu tofu natural. Rozdrobíme do vysokej nádoby, zalejeme pol hrnčekom vody. Pridáme dva prelisované strúčiky cesnaku, lyžicu petržlenu, lyžicu horčice a lyžicu lahôdkového droždia. Osolíme a okoreníme. Pokvapkáme citrónovou šťavou. Ponorným mixérom rozmixujeme do hladka a vložíme do chladničky.
Tip na prílohu
Menšie zemiaky umyjeme a nakrájame na štvrtky. V miske zmiešame s trochou oleja, pridáme lyžičku mletej sladkej papriky a lyžičku korenia na zemiaky. Premiešame a vysypeme na plech vyložený papierom na pečenie. V predhriatej rúre pečieme 20 minút. Na plech k paprikám môžeme pridať aj strúčiky cesnaku a cherry paradajky.
Počet porcií:
3 porcieDoba prípravy:
50 minút