Arašidy (často tiež nazývané ako burské oriešky alebo ľudovo buráky) sú plodom podzemnice olejnej a ako už názov napovedá, rastú pod zemou. Všeobecne sú považované za orechy, hoci ide z botanického hľadiska o strukovinu. Najbližšie z nich majú k sóji. Rovnako ako ona sa môžu pochváliť slušným zastúpením bielkovín ale aj tukov. Bielkovín obsahujú okolo 25%, tukov ešte raz toľko. Z mastných kyselín sú v nich zastúpené predovšetkým tie mononenasýtené (23%) a polynenasýtené (13%). Z vitamínov je zaujímavý predovšetkým obsah vitamínov skupiny B, z minerálov predovšetkým trojica vápnik, draslík, horčík.
Arašidy sú veľmi a zároveň problematické ako alergén a potenciálny zdroj plesní. Problematický je v nich výskyt toxických aflatoxínov, ktoré nemožno zlikvidovať iba ošetrením vysokými teplotami, ako v prípade mnohých mikroorganizmov. Kľúčové je tak vyberať si dobrý zdroj. Menej problematické sú z tohto pohľadu nelúpané arašidy. Čerstvé chutia podobne ako fazuľa, známe lahodné chuti dosiahnu až pražením – avšak ešte vyprážané a výdatne osolené práve nepatria medzi zdraviu prospešné.
Arašidy na tanieri: vcelku, nasekané aj rozmixované ako arašidové maslo
Burské oriešky sú v tuzemsku najznámejšie ako maškrtenie k televízii, ich nutričné hodnoty ich nabáda používať častejšie. Predovšetkým v zámorí je populárne burákové maslo na namázání na chleba či toasty, nielen medzi bežnou populáciou, ale ako zdroj bielkovín aj medzi športovcami, predovšetkým medzi priaznivcami posilňovania. Namazať si ho môžete ale aj na kúsky ovocia na raňajky. Môže byť tiež základom nátierky na spôsob nutelly. Skúste pridať čokoládu či karob a lyžicu tekutého sladidla (ako je treba ryžový alebo datľový sirup).
Arašidové maslo sa hodí aj na zlepšenie rôznych exotických omáčok. Tou najznámejšou bude arašidová omáčka na namáčanie jarných závitkov, dochutená shiro misom (ktoré je na rozdiel od ostatných druhov misa ladené skôr do sladka). Z orieškových masiel je rozhodne najľahšie na domácu výrobu. Najskôr ho rozmixujete na hladký prášok, tekutieť začne podľa výkonu mixéra už po 2-3 minútach mixovania. Časť nahrubo posekaných orieškov si dajte bokom a vráťte ich späť, až je maslo tekuté. Občasný chrumkavý úlomok príjemne oživí chuť.
Orestované celé arašidy sa potom hodia do kaše a müsli. V čínskej kuchyni sa používajú do populárneho kung-paa, v thajskej potom čiastočne nasekané s tamarindovou omáčkou do rezancov pad thai.