Chia semienka

Chia semienka

Chia sú drobné semienka šalvie hispánskej, ktorých pôvodnou domovinou je Latinská a Stredná Amerika. Patrila medzi najdôležitejšie plodiny Aztékov. V súčasnosti ich pozná doslova celý svet. Spopularizovať ich pomohol okrem iného autor knihy Jedz a behaj, ultramaratónec a dlhoročná vegán Scott Jurek.

Ich charakteristickou vlastnosťou je totiž schopnosť nadviazať na seba veľké množstvo vody a vytvoriť tak objemný, ale ľahký gél. Ten ocenia nielen bežci dlhých tratiach, ktorí sa musia stravovať priamo počas športovej aktivity, ale aj tí, ktorí si chcú upraviť svoju telesnú váhu. Pridaním chia do jedla totiž nadobudne na objeme a skôr sa tak dostaví pocit sýtosti.

Chia semienka sú dôležitým zdrojom bielkovín a predovšetkým omega 3 mastných kyselín. Vďaka obsahu celého radu antioxidantov, vitamínov (predovšetkým série B) a minerálnych látok (vápnik, železo, zinok, draslík, horčík, fosfor) sú radené medzi tzv. superpotraviny. Chia semienka dokážu zväčšiť svoj objem až 12x do formy ľahkého gélu.

Ako chia konzumovať? Neutrálna chuť ich predurčuje k slaným aj sladkým kombináciám. Môžete ich pridať do svojej raňajkovej porcie cereálií, prisypať do jogurtu, kaše alebo pohára džúsu. V slanej kuchyni chia môžeme využiť napr. do rizôt a kuskusov či nimi spestriť šalát a lepšie tak z neho získať vitamíny rozpustné v tukoch.

Chia puding

Chia puding

Zrejme najznámejšou pochúťkou z týchto semienok je však chia puding. Postupy na výrobu tohto dezertu sa podľa použitých ingrediencií recept od receptu málinko líšia, ale hlavným princípom je zmiešanie semienok s tekutinou a jeho stuhnutie v pohári do podoby želé. Zmiešať ich môžete s vodou či rastlinným mliekom (obzvlášť „návykové“ je kokosové), osladeným javorovým, datľovým či podobným sirupom. Pomer záleží na hustote tekutiny, ale najčastejšie je to zhruba 1 diel chia na 4 až 5 dielov tekutiny. Počas napučania je vhodné zmes pretrepať alebo premiešať, aby sa gél vyvoril rovnomerne.

Nechajte ho potom stuhnúť v chladničke a nakoniec ich dozdobte nakrájaným ovocím, posypte kakaom, karobom či škoricou. Ostrieľanejšie chia pudingári sa neboja nových variácií – napríklad dvojfarebné kombinácie s dolnou “mliečnou” a hornou ovocnou vrstvou. Dobrú chuť!

publikováno: 05. 10. 2022   napsal/a: Pavel Ovesný

E-mailový obežník Vegmania.sk

Chcete dostávať užitočné tipy a triky z rastlinnej kuchyne alebo tematické recepty podľa ročných období do vašej pošty? Venujte mi e-mail a ja vám 1x do mesiaca napíšem.