1 väčší baklažán
1 cibuľa
1 balíček údeného tofu
2 stredné paradajky
2 lyžice kukurice
cesnak
bylinky (oregáno, bazalka, popr. provensálske korenie)
50 g vegánskeho syra (napr. Violife)
soľ
Baklažán dôkladne umyjeme a rozkrojíme pozdĺžne na polovicu. Nožom cca 2 cm od okraja vyrežeme oválny otvor a potom vnútornú časť opatrne nakrojíme pozdĺžne aj priečne. Dužinu vydlabeme lyžicou a odložíme ju na tanier. Vzniknutú jamku zľahka nasolíme a necháme mierne vypotiť. Vďaka tomu sa baklažán rýchlejšie upečie.
Na oleji necháme speniť na drobno pokrájanú cibuľu. Údené tofu pokrájame na malé kocky a akonáhle cibuľa začne zlátnuť, pridáme ho k nej na panvicu. Občas premiešame a necháme tofu zľahka opiecť. Vydlabané vnútro baklažánu nasekáme a pridáme na panvicu. Ten veľmi rýchlo nasiakne olej, takže ihneď pridáme olúpané paradajky, pokrájané na malé kocky. Necháme podusiť, kým baklažán nezmäkne, v prípade potreby ešte všetko zľahka podlejeme vodou. Pridáme sterilizovanú kukuricu, osolíme a pridáme bylinky (najlepšie čerstvé). Krátko spoločne premiešame a stiahneme z ohňa.
Z baklažánu obrúskom vysušíme prebytočnú vodu. Naplníme ho opatrne zmesou a vložíme do zapekacej misky, remosky alebo na plech. Vo vopred rozohriatej rúre alebo remoske ho pečieme na 180 ° C, kým nezmäkne. Ku koncu pridáme nastrúhaný vegánsky syr a nemáme ho roztiecť.
Baklažány opatrne vyberieme a na tanieri ich servírujeme s uvarenými zemiakmi alebo zeleninovým šalátom.